Ένα θερινό σινεμά σε ένα φυσικό σκηνικό με τα φώτα της πόλης να λαμπυρίζουν και τον μπλε ουρανό του Αιγαίου είναι η τελευταία ατραξιόν για αυτούς που πηγαίνουν για ψώνια στο One Salonica, το εμπορικό κέντρο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η νέα αυτή οθόνη είναι η όγδοη που έχει ανοίξει η αυστριακή Cineplexx στο εμπορικό κέντρο, σε μια φτωχογειτονιά, από τότε που ήρθε η εταιρεία στην Ελλάδα, πριν από δυο χρόνια. Ο Christof Papousek, διευθύνων οικονομικός σύμβουλος και εταίρος της Cineplexx, λέει πως η επένδυση έχει πάει καλά. «Είμαστε κερδοφόροι εδώ, αισθανόμαστε σε πολύ άνετη θέση και είμαστε έτοιμοι να επεκταθούμε στην ελληνική αγορά», δηλώνει.

Αυτή η αυτοπεποίθηση μπορεί να μοιάζει σχεδόν αδιανόητη. Η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική κρίση εδώ και χρόνια: πράγματι η Cineplexx έφτασε στα μέσα του 2015, όταν η χώρα έφευγε από τον επενδυτικό χάρτη της Ευρώπης. Είχαν επιβληθεί τα capital controls, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν σε μια πικρή αντιπαράθεση με τους διεθνής πιστωτές και οι Έλληνες προετοιμάζονταν για μια ακούσια έξοδο από το ευρώ. Όμως εταιρείες που είναι πρόθυμες να «αγκαλιάσουν» το ρίσκο, λένε πως μετά από χρόνια συρρίκνωσης των επενδύσεων και μεγάλων μειώσεων στους μισθούς, η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες που σπάνια βρίσκονται στις αγορές της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρά το ότι η ελληνική οικονομία διολίσθησε και πάλι σε ύφεση το α’ τρίμηνο, ωστόσο προβλέπεται να επεκταθεί φέτος κατά 1,8% και κατά 2,4% το 2018. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι πιστωτές της Ελλάδας πλησιάζουν πιο κοντά σε συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ της χώρας, μετά την ψήφιση από τη βουλή των επιπλέον συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Η Prinzhorn Holding, αυστριακός όμιλος ανακύκλωσης και συσκευασίας, επίσης έφτασε στην Ελλάδα το 2015, εξαγοράζοντας την Viotyk, μια ελληνική οικογενειακή εταιρεία συσκευασίας, στο πλαίσιο μιας περιφερειακής επέκτασης που περιελάμβανε τη Ρουμανία και την Τουρκία. «Είδαμε την ευκαιρία στην Ελλάδα και μας άρεσε. Είναι μια αγορά με προκλήσεις αλλά σε προοπτική της δίνω πιθανότητα υψηλότερης ανάπτυξης απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη αγορά (στην οποία δραστηριοποιούμαστε), δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Cord Prinzhorn.

Η Viotyk ολοκλήρωσε αυτόν τον μήνα επένδυση σε μονάδα συσκευασίας για να τριπλασιάσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της κοντά στην Αθήνα. Θα εξυπηρετεί τοπικές θυγατρικές πολυεθνικών καθώς και Ελληνικές εταιρείες που άρχισαν να επικεντρώνονται στις εξαγωγές όταν η εγχώρια κατανάλωση έκανε «βουτιά» κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Μόλις αρχίζουν να εξάγουν οι άνθρωποι σκέφτονται τη συσκευασία» σημείωσε ο κ. Prinzhorn. «Βλέπουμε υγιή ζήτηση… η κύρια αγορά μας είναι τα τρόφιμα και τα ποτά και η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξάγει ελαιόλαδο, σησάμι, μέλι και κρασί». Και οι δυο εταιρείες είναι… χοντρόπετσες. Η Cineplexx έχει παρουσία σε αρκετές χώρες των δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου, και άρα έχει άφθονη εμπειρία σε ευμετάβλητα επιχειρηματικά περιβάλλονται και πολιτικές αναταράξεις. Η οικογενειακή Prinzhorn λαμβάνει αποφάσεις «με ορίζοντα 20-30 ετών», σύμφωνα με τον κ. Prinzhorn.

Η μεγαλύτερη πρόσφατη επένδυση από πολυεθνική εταιρεία είναι αυτή της Philip Morris International, η οποία θα δαπανήσει 300 εκατ. ευρώ για να μεταμορφώσει την Ελληνική θυγατρική της, ην Παπαστράτος, από μια παραδοσιακή εταιρεία παρασκευής τσιγάρων σε μια εταιρία που παράγει «άκαπνα» στικς καπνού, τα οποία θερμαίνονται με μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή. Ο κ. Χρήστος Χαρμπαντίδης, διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, δηλώνει πως το project θα δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας στην μονάδα του Ασπροπύργου, μια περιοχή κοντά στην Αθήνα όπου η ανεργία ξεπερνά το 30%. Το νέο προϊόν χρησιμοποιεί υψηλότερο ποσοστό καπνού με δυνατή γεύση, ο οποίος παράγεται στην Ελλάδα, απ’ ότι τα παραδοσιακά τσιγάρα, που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η PMI επέλεξε την Παπαστράτος για το εγχείρημα αυτό. Η εταιρεία έχει τριετή συμφωνία για την αγορά καπνού από 30.000 εγχώριους καπνοπαραγωγούς.

Η Ελλάδα παραμένει μια πρόταση υψηλού ρίσκου. Κρίσιμα ζητήματα όπως η ελάφρυνση του χρέους, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ημερομηνία επιστροφής στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και ακόμα και οι πιο αισιόδοξες εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν πληθώρα άλλων εμποδίων στην Ελλάδα –η οποία υποχώρησε άλλες τρεις θέσης, στην 61η, στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν το 2016.

Η αδειοδότηση είναι ένα από τα ζητήματα. Ο κ. Χαρπαντίδης θυμάται μια δύσκολη εμπειρία που είχε να κυνηγά τις επίσημες άδειες που απαιτούνταν για να αναβαθμιστεί το εργοστάσιο της Παπαστράτος. Ένα άλλο παράπονο των επενδυτών είναι η αργή επιβολή των συμβάσεων μέσω των ελληνικών δικαστηρίων. Τα capital controls, αν και έχουν χαλαρώσει, περιορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μια πρόσφατη περίπτωση υψηλού προφίλ αφορά την Eldorado Gold, μια καναδική εταιρεία που αναπτύσσει χρυσορυχείο 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακάλεσε διάφορες άδειες που είχε εκδώσει στην Eldorado, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερήσει για περισσότερο από έναν χρόνο. Αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν επίσης την εκστρατεία που έκαναν τοπικοί αριστεροί πολιτικοί κατά του ορυχείου. Το project έχει επανεκκινήσει μετά από μια αντιστροφή της πολιτικής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, ο George Burns, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, λέει πως οι άδειες συνεχίζουν να εγκρίνονται «πιο αργά απ’ όσο θα θέλαμε».

Οι ομιλίες του κ. Τσίπρα τονίζουν πως οι ξένες επενδύσεις θα είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μέρος των σχεδίων ανάκαμψης: γερμανο-ρωσική κοινοπραξία συμφώνησε να πληρώσει 230 εκατ. ευρώ για πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΘ, ενώ η γερμανική Fraport πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για παραχώρηση 40 ετών του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και άλλων 13 περιφερειακών αεροδρομίων. Με το νέο εργοστάσιο της Παπαστράτος, που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Ιανουάριο, ο κ. Χαρπαντίδης τηρεί ρεαλιστική στάση για τα προβλήματα της Ελλάδας, όμως είναι αισιόδοξος πως η εταιρεία του θα μπορέσει να δημιουργήσει μια σημαντική περιφερειακή αγορά. «Η κατάσταση (στην Ελλάδα) δεν είναι καλή. Υπάρχουν ζητήματα με τη γραφειοκρατία, την υπερφορολόγηση και το τραπεζικό σύστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», δηλώνει. «Όμως η χώρα έχει προοπτικές και συγκριτικά πλεονεκτήματα πάνω στα οποία χτίζουμε».

Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου πήραν το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο 70ο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «ο φόνος ενός ιερού ελαφιού». Οι Έλληνες δημιουργοί μοιράστηκαν τη σπουδαία διάκριση με την Λιν Ράμσεϊ για την ταινία «Δεν ήσουν ποτέ εδώ».

Ο Λάνθιμος τιμάται από τις Κάννες για πέμπτη φορά στην καριέρα του, έχοντας λάβει δύο βραβεία το 2009 για τον Κυνόδοντα και άλλα τόσα το 2015 για τον Αστακό. Ο Έλληνας δημιουργός ήταν υποψήφιος στο διαγωνιστικό τμήμα, όπως και το 2015.

Η ιστορία του «The killing of a sacred deer» είναι εμπνευσμένη από τραγωδία του Ευριπίδη και επικεντρώνεται στον Στίβεν, χαρισματικό χειρουργό, και έναν έφηβο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ και Αλίσια Σίλβερστοουν.

Ρεκόρ αναμένεται στον τουρισμό για φέτος στην Ελλάδα, η οποία προσελκύει ιδίως τους Γερμανούς αλλά τώρα έρχονται και οι Κινέζοι, ο οποίοι θέλουν να μετατρέψουν μάλιστα την Αθήνα σε αεροπορικό κόμβο προς τις χώρες της Ευρώπης, γράφει σε εκτεταμένο άρθρο της η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. “Μετά το περυσινό ρεκόρ με 27,8 εκατομμύρια τουρίστες φέτος αναμένεται νέο ρεκόρ με 30 εκατομμύρια επισκέπτες. Έτσι ο τουρισμός μεταβάλλεται στην ισχυρότερη ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας η οποία θα μπορούσε να την βγάλει από την κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας της τάξεως του 1,8% χάρη στον τουρισμό. Ενώ το 2010 ο τουρισμός συνέβαλε στο ΑΕΠ κατά 15,6% σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Travel & Tourism Council (WTTC) το ποσοστό αυτό ανέρχεται ήδη σε 18,6% και σύμφωνα με τις προγνώσεις του μέχρι το 2027 το ποσοστό θα αυξάνεται κατά 4,6% ετησίως, με ποσοστό δηλαδή μεγαλύτερο από την ανάπτυξη της συνολικής οικονομίας“, σημειώνει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

“Σε αυτό συμβάλλουν ιδίως οι Γερμανοί τουρίστες, στις προτιμήσεις των οποίων η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά. Καμιά χώρα δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις των Γερμανών τόσο ψηλά όσο η Ελλάδα, σύμφωνα με το ερευνητικό Ινστιτούτο GfK, κατά το οποίο σε σχέση με το 2012 ,οπότε η χώρα συνταράζονταν από διαδηλώσεις, τα κέρδη των ταξιδιωτικών γραφείων έχουν τριπλασιαστεί,” προστίθεται στο δημοσίευμα. Στις ίδιες εκτιμήσεις έχει καταλήξει και ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Ευρώπης η -επίσης- γερμανική ΤUI, η οποία κάνει λόγο για αύξηση των φετινών κρατήσεων της τάξεως το 23% συνολικά προς την Ελλάδα, με μεγαλύτερο ποσοστό αυτό της Χαλκιδικής με 44%, ενώ ο τουριστικός διευθυντής της Μάρεκ Αντριτσακ /Marek Andryszak, έκανε λόγο για μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας ώστε να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο. “Οι Έλληνες κερδίζουν από την ανασφάλεια και τις πολιτικές ταραχές στην Τουρκία αλλά και από τα δικά τους δυνατά χαρτιά: H ποιότητα των ξενοδοχείων και των υπηρεσιών δεν ήταν ποτέ καλύτερες “, όπως λέει στην εφημερίδα ο κ. Αντριτσακ.

Αλλά και ως προς τις τιμές η Ελλάδα έχει γίνει ανταγωνιστικότερη. Στην κλίμακα ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση μεταξύ 136 χωρών φέτος ενώ πέρυσι ήταν στην 31η θέση. Σύμφωνα δε με τις προγνώσεις του WTTC ο τζίρος από τον τουρισμό από 14,7 δισ. δολάρια που ήταν πέρυσι θα ανέλθει μέχρι το 2027 στα 24,6 δισ. δολάρια. Ρόλο κλειδί θα έχουν σε αυτό και οι Κινέζοι. Μεσοπρόθεσμα οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν από150.000 πέρυσι σε 1,5 εκατομμύριο”. Όπως μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά στην Handelsblatt o Jim Jiannong Qian, ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κινεζικού επιχειρηματικού ομίλου Fosun “η Ελλάδα είναι ένα πολύ ασφαλής προορισμός”. Τέλος η γερμανική οικονομική εφημερίδα γράφει πως “ο κινεζικός κολοσσός συμμετέχει επίσης στο Joint Venture για την ανάπτυξη του Ελληνικού, το οποίο αναμένεται να γίνει μαγνήτης για τους τουρίστες. Τα ενδιαφέροντα όμως του Fosun δεν περιορίζονται σε αυτό. Προτίθεται να συμμετάσχει και σε άλλο Joint Venture με την Friedmann Pacific Asset Management Ltd. ώστε να μετατρέψει το αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος σε αεροπορικό κόμβο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.”

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί, ισχυρίστηκε ότι είναι «ψέμα» ότι τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την σύγκληση διάσκεψης για το Κυπριακό. «Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως ο κ. Αναστασιάδης στη (νέα) πρόταση του ( για την οποία ενημερώθηκε χθες από τον κ. ‘Αιντε ) άλλαξε , κατά την έκφραση του, μόνο τη σειρά των προϋποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι αρχικά είχε προτείνει ( ο κ. Αναστασιάδης) έναρξη στη Γενεύη με την ασφάλεια και εγγυήσεις και μετά το εδαφικό. Ο Ακιντζί επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, που συζητήθηκε τελευταίο στη Γενεύη και όπου υπήρξε σοβαρή πρόοδος και αυτή η συζήτηση να γίνει ανεξάρτητα από την συζήτηση των 4 άλλων κεφαλαίων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι αναμένει πρωτοβουλία από τον γ.γ. του ΟΗΕ για την σύγκλιση διάσκεψης στη Γενεύη με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα και όχι την πρόταση Αναστασιάδη. «Περιμένουμε να γίνει σωστή ενημέρωση του γ.γ. του ΟΗΕ» , ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εκ του σύνεγγυς διπλωματία του κ. ‘Αιντε «έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της επιμονής του Ελληνοκύπριου ηγέτη σε προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες». Επίσης, είπε ότι είναι ψέμα ότι πήραν πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη για συνάντηση την Δευτέρα. «Δεν απορρίψαμε πρόταση που δεν υπήρξε», υποστήριξε. ΣΕ ομιλία στη γενική συνέλευση του τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο κ. Αναστασιάδης «απομακρύνεται από την επιθυμία του για λύση και κάνει μια έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια και δυστυχώς καταφεύγει σε τακτικισμούς».

«Εάν οι τακτικισμοί γίνονται για να συμβάλλουν στον στρατηγικό στόχο έχουν νόημα. Για μας ο στρατηγικός στόχος είναι μια λύση στην Κύπρο. Έτσι το βλέπουμε. Εάν οι τακτικισμοί γίνονται με κατεύθυνση τις εκλογές, τότε δεν συμβάλλουν στη λύση», είπε. Ο κ. Ακιντζί είπε επίσης ότι στην πρόταση του, που απορρίφθηκε από τον κ. Αναστασιάδη στις 17 Μαΐου για συζήτηση αλληλένδετα όλων των θεμάτων, επικεντρώνονταν σε 8-10 πολύ σημαντικά, όπως τα θέματα της πολιτικής ισότητας, την εκ περιτροπής προεδρία και το περιουσιακό, τα οποία ως πακέτο θα μπορούσαν να συζητηθούν. Μετά την απόρριψη της πρότασής του, είπε ο Τ/κ ηγέτης, ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε μετάβαση στη Γενεύη για να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, βγάζοντας τους χάρτες από εκεί που τους έχουν κλειδώσει και αφού ολοκληρώσουν αυτό το κεφάλαιο να περάσουν στο κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις και να υπάρξει ένα τελικό αποτέλεσμα και σε εκείνο. «Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διαπραγματευτική προσέγγιση», υποστήριξε.

Τη διεξαγωγή Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους προσδοκεί η Άγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υποστηρίζεται ότι οι όροι του Προέδρου Αναστασιάδη είναι αντίθετοι με την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με τη διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου του 2014. Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή που εξέδωσε τα μεσάνυχτα, αναφέρει ότι “ο Έιντε μετά την τελευταία συνάντηση του με τους δύο ηγέτες στις 17 Μαΐου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γα την επίλυση του Κυπριακού που είναι σε εξέλιξη με στόχο την διασφάλιση συμφωνίας για να γίνει και πάλι Σύνοδος για το Κυπριακό συνέχισε τη διαδικασία του πήγαινε έλα μεταξύ των δύο ηγετών στο νησί και σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε μαζί τους από δύο φορές”.

Προστίθεται ότι “με δήλωσή του που έκανε χθες ο Eιδικός Σύμβουλος ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις”. “Η Τουρκία συμφωνεί με τις απόψεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ‘τδβκ’ κ. Ακιντζί στις 23 και 26 Μαΐου. Οι όροι που έθεσε ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης για να διεξαχθεί και πάλι η Σύνοδος για την Κύπρο, πιστεύουμε ότι είναι αντίθετοι με τις αρχές της ‘διαπραγμάτευσης με διασύνδεση των θεμάτων μεταξύ τους’ και ‘να μην θεωρηθεί τίποτα συμφωνημένο αν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα’ που καταγράφηκαν στην Κοινή Δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με την διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου 2017”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προσθέτει:

“Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα καθήκοντα που δόθηκαν στην Διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό, ήταν να συνέλθει μια Ομάδα Εργασίας με στόχο να προσδιορίσει τα ερωτήματα στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και τα μέσα συζήτησής τους. Αυτό το καθήκον εκπληρώθηκε στις 18-19 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν. Το δεύτερο καθήκον που ανατέθηκε όπως προέκυψε από το τέλος της συνόδου είναι η συνέχιση στο νησί μεταξύ των ηγετών της συζήτησης των άλλων κεφαλαίων που έμειναν ανοιχτά”. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η Τουρκία, όπως ανέφερε και ο Μουσταφά Ακιντζί στη δήλωσή του, “προσδοκεί όπως διασφαλιστεί η διεξαγωγή της Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους στην οποία να τηρηθεί η μεθοδολογία της συζήτησης όλων των κεφαλαίων στο πλαίσιο της αντίληψης της Κοινής Δήλωσης των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και όπως προβλέπει η πρώτη Σύνοδος αλλά δεν εφαρμόστηκε”.

Σύμφωνα με τον ESM, το ελληνικό χρέος ενδέχεται, μέχρι το 2060, να φθάσει στο 226% του ΑΕΠ ή να μειωθεί στο 49%. Τα πέντε πιθανά πακέτα για ελαφρύνσεις που εξετάζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός, δημοσιεύει η Handelsblatt. Σε άρθρο με τίτλο «Η απρόβλεπτη Ελλάδα», η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στα σενάρια που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας γύρω από το μελλοντικό ύψος του ελληνικού χρέους. Το έγγραφο, που προορίζεται «μόνο για υπηρεσιακή χρήση» δόθηκε αρχές της εβδομάδας στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας. Αναφέρεται σε τρία σενάρια:

Σύμφωνα με το αισιόδοξο Σενάριο Α που βασίζεται σε στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών, το ελληνικό χρέος ενδέχεται να μειωθεί μέχρι το 2060 στο 49,1%, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες, που αποτελούνται από το πιθανό έλλειμμα συν το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, θα βρίσκονται μόλις στο 11% του ΑΕΠ. Θα ήταν συνεπώς λιγότερο από το όριο 15%-20% που κρίνουν οι δανειστές ως βιώσιμο. Το Σενάριο Β είναι απαισιόδοξο, θεωρείται ωστόσο πιθανότερο από το ΔΝΤ. Το έγγραφο κάνει λόγο για «έκρηξη» του χρέους τα επόμενα 40 χρόνια, φθάνοντας το 2060 στο 226% του ΑΕΠ, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες στο γιγαντιαίο 52,1%.

Οι διαφορές των σεναρίων οφείλονται στην μακρά περίοδο 40 ετών, όπου ακόμα και απειροελάχιστες διαφορές στην υπόθεση εργασίας, οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Στο Σενάριο Α οι Ευρωπαίοι αναμένουν μέχρι το 2060 μια κατά μέσο όρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%-2,6%. Το ΔΝΤ θεωρεί αυτό το στόχο μη ρεαλιστικό. Στο Σενάριο Β γίνεται λόγος για ανάπτυξη μόνο 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. Παρά τις μεγάλες διαφορές των σεναρίων η συζήτηση για την ανάγκη ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος θα διεξαχθεί στη βάση αυτών των υπολογισμών. Μόνο όμως στο Σενάριο Β και Γ (σσ. στο οποίο η Handelsblatt δεν αναφέρεται λεπτομερώς) υπάρχει ανάγκη ελαφρύνσεων. Στο έγγραφο του ESM, που δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, αναφέρεται και η μορφή που θα μπορούσαν να έχουν οι ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Γίνεται λόγος για πέντε διαφορετικά πακέτα μέτρων.

Το πρώτο προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων που έχει εκταμιεύσει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSM κατά 5 χρόνια και πλαφόν στα επιτόκια 2%. Σε περίπτωση που το ξεπεράσουν, δεν θα καταβάλλονται μέχρι το 2050. Τα επόμενα πακέτα περιλαμβάνουν περισσότερες ελαφρύνσεις. Έτσι το τρίτο προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής για 15 χρόνια. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος των πιστώσεων από το 2080 και πέρα, ενώ στα επιτόκια μπαίνει πλαφόν 1% μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους Β. Σόιμπλε και ΔΝΤ σχεδιάζουν ένα συμβιβασμό. Έτσι το ΔΝΤ θα αποφασίσει τυπικά ένα πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να επιλυθεί η διένεξη. Στο μεταξύ ο ESM θα μπορέσει να εκταμιεύσει μια ακόμα δόση στην Ελλάδα», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα. «Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ένας ακόμα Έλληνας που πληρώνει υψηλό τίμημα επειδή θέλησε να γλιτώσει την πατρίδα του από το γκρεμό με τη βοήθεια μεταρρυθμίσεων, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο με τίτλο “Εκδίκηση”. Η εφημερίδα επισημαίνει: «Όσο περισσότερο γίνεται συνείδηση στην Ελλάδα ότι η κρίση που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια οφείλεται σε λάθη που έγιναν στην ίδια την χώρα, τόσο εντείνεται το μίσος εκείνων που βγήκαν χαμένοι από τις μεταρρυθμίσεις. Με την επίθεση κατά του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην πρωθυπουργό το μίσος μετατρέπεται σε τρομοκρατία».

Πολλοί οι έπαινοι στο Eurogroup για την Ελλάδα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Μάριο Ντράγκι- αλλά η δόση δεν αποδεσμεύτηκε. Η Sueddeutsche Zeitung αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι αυτό οφείλεται στην διαμάχη των δανειστών. “Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει επειδή εκείνοι συνεχίζουν να διαφωνούν”, γράφει χαρακτηριστικά η έγκυρη εφημερίδα του Μονάχου. Τα πρακτικά των συζητήσεων είναι από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για να αποφευχθούν διπλωματικές αναταράξεις πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικό το πως εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους οι διαπραγματευόμενοι. Στους πολίτες σερβίρονται συμφωνημένες ειδήσεις οι οποίες αποσκοπούν στο να αποκρύψουν επιμελώς τις διαμάχες. Στα 7 χρόνια της διαρκούς διαμάχης η πρακτική αυτή αγγίζει το δημοκρατικά όρια”, γράφει η Sueddeutsche Zeitung.

“Ηδη από το Μάιο του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Bαρουφάκης είχε απειλήσει να αποκαλύψει τις συζητήσεις για να αποδείξει πως κατά τη γνώμη του εκβιαζόταν στην πράξη η Αθήνα. Δύο χρόνια αργότερα τα εμπιστευτικά πρακτικά επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι οπωσδήποτε η Αθήνα υπαίτια για το γεγονός ότι δεν μπορεί να σταθεί ακόμα στα πόδια της. Μεμονωμένα συμφέροντα καθυστερούν την καταβολή των δόσεων, προκαλούν αναταραχή στις αγορές και εμποδίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ κατονομάζει (στα πρακτικά) το δίλημμα: Oσο συνεχίζεται η διαμάχη για τις ελαφρύνσεις του χρέους και δεν είναι σαφές εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά κρατικά ή εταιρικά ομόλογα ώστε να αναθερμάνει, όπως άλλες χώρες της ευρωζώνης, την οικονομία της. Eξ αιτίας της διαμάχης η Ελλάδα εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια, όπως καταγράφεται στα πρακτικά” , αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

“Σχεδιάστηκε μεν ένα χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μετά συγκρούστηκαν τα συμφέροντα της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι “όπως και κάθε άλλος Γερμανός υπουργός Οικονομικών” δεν έχει την εντολή του κοινοβουλίου ώστε να συμφωνηθούν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις του χρέους. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν τόνισε ότι χρειάζεται ρεαλιστικές, αξιόπιστες δηλώσεις. Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γιοργκ Σέλινγκ έβαλε στοίχημα (με το ΔΝΤ) : Εάν μεν αποδειχτεί ότι έχει δίκιο η Κομισιόν σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει το ΔΝΤ να πληρώσει διπλάσια δάνεια και αν έχει δίκιο το ΔΝΤ, τότε δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα. “Θα χάσετε το στοίχημα” είπε ο Σέλιγνγκ. Το στοίχημα απορρίφθηκε και αναζητήθηκε ένας συμβιβασμός. Σύμφωνα με αυτόν το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά θα πληρώσει όταν συμφωνηθούν οι ελαφρύνσεις , δηλαδή το 2018, αν υποτεθεί πως θα το κάνει. Στις 15 Ιουνίου θα ληφθεί η απόφαση επ΄αυτού . Η Αθήνα θα πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση αυτή από την συμπαράσταση της ΕΚΤ, αλλά ο Σόιμπλε θα έχει διασώσει το γόητρό του”, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Χρήστος Βολικάκης δεν αφήνει βάθρο για βάθρο απάτητο στις διεθνείς διοργανώσεις. Ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο σκρατς στο Γκραν Πρι της Μόσχας, αφήνοντας πίσω του τον Ρώσο Μαξίμ Πισκούνοφ.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Καζάκος,Νικίτα Πανασένκο. Οι υποχρεώσεις του Βολιώτη πρωταθλητή συνεχίζονται αύριο με τον αγώνα του όμνιουμ.

Όπως είναι φυσικό ο στόχος του να βρεθεί στην πρώτη τριάδα της παγκόσμιας κατάταξης, η οποία θα του διασφαλίσει την πρόκριση στα Παγκόσμια Κύπελλα της νέας σεζόν έχει ήδη επιτευχθεί.

Λύση για το ελληνικό ζήτημα στο αμέσως επόμενο διάστημα προέβλεψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Ντένις Κόλμπεργκ, αρνούμενος ωστόσο να απαντήσει για την κάλυψη του χάσματος μεταξύ θεσμών και Ελλάδας. Ο Κόλμπεργκ παρέπεμψε μάλιστα στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι μια λύση είναι πολύ κοντά, αλλά και στην εκτίμηση εκπροσώπου του ΔΝΤ την Πέμπτη, ότι στο επόμενο Eurogroup θα επιτευχθεί συμφωνία.

Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση της Deutsche Welle, για το ζήτημα της διαφοράς των θεσμών με την Ελλάδα αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αν και φάνηκε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα ο Κόλμπεργκ κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού μπρίφινγκ αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις αλλά επικαλέστηκε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτό το διάστημα για την αναζήτηση λύσης ως την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Άφησε ωστόσο να εννοηθεί από η γερμανική πλευρά αναμένει λύση στο επόμενο Eurogroup. Πρόσθετε τέλος, ότι «σε όλους επικρατεί μια θετική διάθεση και εμείς θα συνεισφέρουμε με εποικοδομητικό τρόπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις».

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με γραπτή δήλωση του, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει δυστυχώς κοινό έδαφος ανάμεσα στους δύο ηγέτες (ΑναστασιάδηΑκιντζί) για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε – έλα, προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση Διάσκεψης στη Γενεύη. Ο κ. Έιντε είπε ότι ενημέρωσε σήμερα σχετικά τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, καθώς και τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ πρόκειται να ενημερώσει άμεσα και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από τον οποίο θα ζητήσει την συμβουλή του για τα επόμενα βήματα.

«Μας μεταφέρθηκε ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιμένει σε προϋποθέσεις είναι η επίσημη στάση. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει αποτέλεσμα λόγω αυτής της στάσης του Προέδρου της Κυπριακης Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Ακιντζί είπε πως του μεταφέρθηκε ξεκάθαρα ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν θα αλλάξει τη στάση του. «Σε μια ομιλία του χθες βράδυ το ξεκαθάρισε αυτό (ο Πρόεδρος Αναστασιάδη). Εξάλλου μεταφέρθηκε σε μας ότι είναι επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς η επιμονή της σε προϋποθέσεις».

«Κρίμα, ανέφερε, που ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συνεχίζει τη συμπεριφορά του που είναι εκτός των όσων προβλέπονται από τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα. Ακυρώνει την αρχή που περιλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 ότι όλα τα θέματα συζητούνται αλληλένδετα μεταξύ τους και θέλει κατά προτεραιότητα να κλείσει το κεφάλαιο ασφάλειας – εγγυήσεων και εάν αυτό συμβεί μετά να βγουν οι χάρτες από το κουτί που είναι κλειδωμένοι για να κλείσει και το εδαφικό», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, Μετά, συνέχισε, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δούμε τα υπόλοιπα θέματα που έμειναν στα άλλα κεφάλαια. «Δεν είναι εφικτή αυτή η διαπραγματευτική νοοτροπία», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.