Οι εργαζόμενοι στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα εκκενώνουν το κτίριο έπειτα από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκαν οι αρχές, το οποίο προειδοποιούσε για τοποθέτηση βόμβας και το ενδεχόμενο έκρηξης, είπε μια πηγή των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Μετά την προειδοποίηση σχετικά με την απειλή για έκρηξη στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών… οι εργαζόμενοι του υπουργείου απομακρύνονται» ανέφερε η πηγή. Προς το παρόν δεν έχει καταστεί γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που εκκένωσαν το κτίριο. Σύμφωνα με πηγές, περίπου 40 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ερευνούν τους χώρους.

Τον Σεπτέμβριο συναγερμό είχαν προκαλέσει σειρά ανώνυμων τηλεφωνημάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα την εκκένωση 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 186 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τους αγνώστους που είχαν πάρει τηλέφωνο, εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε 3.500 κτίρια. Οι απειλές είχαν κατόπιν αποδειχθεί εσφαλμένοι συναγερμοί.

Πηγή: Sputnik

Με 607 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε το κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

Στο κείμενο τους ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Σημειώνουν ακόμη ότι προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν κατά το παρελθόν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές «να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα». Τις καλεί επίσης να «ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης».

Το ΕΚ ζητάει από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (607 ψήφους υπέρ, 7 κατά, 18 αποχές).

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα αυτό την Τρίτη το βράδυ στην Ολομέλεια με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη όπου και επέκριναν έντονα την Τουρκία για το μη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ομιλητές από όλες τις πολιτικές ομάδες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και ζήτησαν την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας και την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Για ακήρυχτο πόλεμο στο Aιγαίο από το 1974 έως σήμερα έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος από το Τατόι όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στο συνέδριο για την αεροπορική ισχύ που διοργανώνεται σήμερα.

«Έχουμε νεκρούς ήρωες που πέφτουν στο καθήκον και αυτές είναι ενέργειες που επικρατούν μόνο σε πόλεμο» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εμείς σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη δική μας κυριαρχία αναχαιτίζουμε οτιδήποτε εισέρχεται στο δικό μας εναέριο χώρο», σημείωσε επίσης.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τους Τούρκους αξιωματούχους που τον στοχοποιούν, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ με μένα, τους εύχομαι καλές εκλογές».

Επικίνδυνο χαρακτηρίζει το Foreign Policy το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, προειδοποιώντας ότι ίσως τελικά η σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη. Το δημοσίευμα- με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο»- επισημαίνει ότι ακόμη και σε αυτή την κατάσταση υπάρχει ριψοκίνδυνη ρητορική τόσο από την Αθήνα όσο και από την Αγκυρα. Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Πάνο Καμμένο, σχολιάζοντας ότι με τη στάση του φέρνει διαρκώς σε αμήχανη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμά ακόμη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και επισημαίνει ότι θα χρειαστούν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση.

Η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία δεν ήταν ποτέ εύκολη, σημειώνει το Foreign Policy, θυμίζοντας ότι οι δύο χώρες έφτασαν κοντά στη στρατιωτική σύγκρουση στην κρίση των Ιμίων το 1996, πριν παρέμβουν οι ΗΠΑ για να αποφευχθεί η καταστροφή. «Οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι στην “κόψη” και πάλι, κάτι που έχει προκληθεί από λαϊκιστές και από τις δύο πλευρές. Και αυτή τη φορά, η Ουάσινγκτον δεν είναι πουθενά», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το Foreign Office κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τη Δευτέρα υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κάτι που διέψευδε η Αθήνα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το περιστατικό αυτό ήρθε μετά την τραγωδία με τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου. «Ούτε αυτό ήταν ένα απομονωμένο γεγονός. Τα τουρκικά μαχητικά έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο», σημειώνει το δημοσίευμα, που παρατηρεί ότι η κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη τροφοδοτεί περαιτέρω τον θυμό στην Ελλάδα.

«Ακόμη και μέσα σε αυτό το επικίνδυνο κλίμα και οι δύο πλευρές ενδίδουν στη ριψοκίνδυνη ρητορική. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν ξεκινήσει μία ακόμη πιο επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης επικεφαλής είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να ανακτήσει 18 τουρκικά νησιά που κατέχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή», αναφέρει το Foreign Policy. Σε ό,τι αφορά την ελληνική πολιτική σκηνή, παρατηρεί ότι το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά είναι εντός της κυβέρνησής του, κάνοντας αναφορά στους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο. Η συνεργασία των δύο κομμάτων ήταν πάντα παράξενη, καθώς το μόνο τους κοινό ήταν η αντίθεση στη λιτότητα, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Τώρα, ο Καμμένος φέρεται να έχει σχέσεις τόσο με τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλο, όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του Ιβάν Σαββίδη. Αν και βοήθησε τον Τσίπρα με τις διασυνδέσεις του και τις γνώσεις του για τη λειτουργία του κράτους (ιδιαίτερα αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε βαθύ κράτος) είναι ένας επίμονος πονοκέφαλος στην εξωτερική πολιτική. Ο Καμμένος και το κόμμα του επανειλημμένα έχουν φέρει τον Τσίπρα σε αμήχανη θέση, με επιθετικές δηλώσεις για την Τουρκία ή απλά επειδή είναι μπερδεμένος με την πολιτική της ίδιας της κυβέρνησής του. Ο Καμμένος, ως υπουργός Αμυνας, επανειλημμένα έχει χλευάσει τους Τούρκους», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, ενώ σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος έχει υπάρξει πρόβλημα για τον Ελληνα πρωθυπουργό και στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, θέμα στο οποίο «απαιτεί η ονομασία να μην περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό χρησιμοποιείται».

Το πραγματικό πρόβλημα στην Τουρκία όμως είναι άλλο, παρά τις υπερβολές του κ. Καμμένου, συνεχίζει το Foreign Policy. Και αυτό είναι η στρατηγική πρόκλησης της Αγκυρας. «Μια στρατηγική που υπήρχε πριν από τον Ερντογάν και πιθανότατα θα συνεχιστεί και όταν εκείνος θα έχει φύγει. Ο Ερντογάν απλά ενίσχυσε αυτή τη στρατηγική τους τελευταίους μήνες, έχοντας αποφασίσει κατά τα φαινόμενα ότι έχει πλεονέκτημα στην ΕΕ, αφότου συμφώνησε να αναλάβει την ευθύνη για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης». Στην ελληνική κοινή γνώμη υπάρχει ένας πολύ αληθινός φόβος ότι η χώρα υπνοβατεί προς μια σύγκρουση την οποία δεν επιθυμεί, συνεχίζει το δημοσίευμα, που θυμίζει ότι το ΝΑΤΟ είναι απρόθυμο να εμπλακεί σε αυτό τον λεκτικό πόλεμο, καθώς ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για θέμα της Συμμαχίας.

«Ομως, θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δεν άλλαξε στο παρελθόν και σίγουρα αυτό δεν θα γίνει τώρα που τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα χρειαστούν πολύ προσεκτικός χειρισμός της κατάστασης από όλες τις πλευρές, για να αποτραπεί η κλιμάκωση. Αλλά επίσης θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την πιθανότητα ότι, τελικά, η σύγκρουση μπορεί να είναι αναπόφευκτη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Μόνο καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν βλέπει ο γερμανικός τύπος για τον Αύγουστο, αλλά αντίθετα παράταση του τρέχοντος προγράμματος και αυστηρή επιτήρηση στο μέλλον. Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει σε οικονομικό ρεπορτάζ της ότι αυτή την περίοδο οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το Τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.

Προς επίρρωση των όσων αναφέρει η γερμανική ZS περί συζητήσεων ολιγόμηνης παράτασης του Μνημονίου, πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί ήδη σχετικές τεχνοκρατικές εισηγήσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα περίπου 20 δισ. ευρώ που μένουν αδιάθετα στον ESM, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά ακριβού χρέους π.χ. τα δάνεια του ΔΝΤ ή τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις εισηγήσεις, ενώ δεν έχει απαντηθεί το πώς θα μπορούσε να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια ένα τέτοιο αίτημα.

Αυτή την Παρασκευή οι δανειστές της Αθήνας συναντώνται για εμπιστευτικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.

Οι δανειστές εξάλλου ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία. Μόνο που σ’ αυτό αντιτίθεται η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία. Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.

Πρόωρες, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συναντησή του με τον εθνικιστή Μπαχτσελί. Οι εκλογές ήταν κανονικά να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά η πτώση των ποσοστών του κόμματος του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις τον οδήγησε στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ηδη απο χθές την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είχε ζητήσει ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ σήμερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαχτσελί είχε ζητήσει οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου καθώς «είναι αδύνατο (για την Τουρκία) να περιμένει με υπομονή μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 2019». Ο ηγέτης του MHP επικαλέστηκε «οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας» και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να «αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες» έως τις προγραμματισμένες εκλογές.

Η προοπτική των πρόωρων εκλογών στην γειτονική χώρα προβληματίζει την Αθήνα καθώς θεωρείται δεδομένο ότι τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Κεμαλιστές θα οδηγηθούν σε έναν διαγωνισμό υπερπατριωτισμού και εθνικισμού, που χωρίς αμφιβολία θα έχει αντανάκλαση και στο Αιγαίο.

Η συνάντηση Ερντογάν-Μπαχτσελί διήρκεσε μια ώρα και ακολούθως ο Τούρκος Πρόεδρος, σε συνέντευξη τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ανήγγειλε τις διπλές κάλπες. Οπως είπε οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Συρία, καθώς και η κρίση στις γειτονικές χώρες κατέστησαν αναγκαία την προσφυγή στις κάλπες για να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα.

«H προτίμηση μας ήταν να γίνουν οι εκλογές το Νοέμβριο του 2019. Λόγω των επιχειρήσεων στη Συρία, αλλά και λόγω των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή είναι πλέον αναγκαίο να ξεπεραστούν κάποια ζητήματα. Για να μπορέσουμε να λάβουμε πιο ισχυρές αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε, πρέπει να περάσουμε στο νέο σύστημα Διοίκησης και πρέπει να βγάλουμε άμεσα το θέμα των εκλογών από την επικαιρότητα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Ερντογάν.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017. Αυτομάτως, απο την ημέρα διεξαγωγής των διπλών εκλογών, η Τουρκία θα μετατραπεί από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική σε Προεδρική Δημοκρατία και θα καταργηθεί η θέση του Πρωθυπουργού, καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που υπερψηφίστηκαν στο κρίσιμο δημοψήφισμα που έγινε στην χώρα τον Απρίλιο του 2017.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος θα εκλεγεί στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, θα είναι ο απόλυτος άρχοντας, καθώς θα είναι παραλλήλως αρχηγός του Κράτους και επικεφαλής της Κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι το κόμμα του Ερντογάν δεν έχει προσφύγει ποτέ πρόωρα στις κάλπες κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Μάλιστα, μέχρι χθες, επανειλημμένα απέρριπτε τις εικασίες που έλεγαν ότι φέτος θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Η είδηση των πρόωρων εκλογών, έτσι όπως εμφανίστηκε στην Χουριέτ. Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία των εκλογών, γράφει η εφημερίδα. Η Μιλιέτ απο την πλευρά της γράφει οτι ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών σε ζωντανή σύνδεση, καθώς έκανε σε live μετάδοση τις δηλώσεις του.

Photo / Stelios Bratsolis
Photo / Stelios Bratsolis

Το περιοδικό Forbes έκανε γνωστή τη λίστα με τους 10 καλύτερους ελληνικούς προορισμούς για το καλοκαίρι του 2018 και οι επιλογές εκπλήσσουν. Το Forbes, αφού αποθεώνει τη χώρα μας, εκτιμώντας την ακόμα ως μια από τις πλέον συμφέρουσες οικονομικά επιλογές, παραθέτει τη λίστα, η οποία περιέχει μόλις πέντε νησιά.

1. Αθήνα

Οι επιλογές του αμερικανικού περιοδικού δεν θα μπορούσαν παρά να ξεκινήσουν με την Αθήνα. Η γενέτειρα της δημοκρατίας, που είναι και ο πρώτος προορισμός των περισσότερων τουριστών στην Ελλάδα εξιτάρει όλους όσους καταφθάνουν στη χώρα μας, καθώς μια ξενάγηση στην Ακρόπολη και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους θεωρούνται must. Το ίδιο και μια βόλτα στο Κολωνάκι, το Μοναστηράκι και την Πλάκα, σύμφωνα με το περιοδικό.

2. Λίμνη Βουλιαγμένης

Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi

Μόλις 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα, αλλά το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό. Μακριά από τα άγχη και τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, η Λίμνη Βουλιαγμένη αποτελεί έναν άμεσο προορισμό απομόνωσης, που λατρεύεται κυρίως από τους τουρίστες του εξωτερικού. Αφού γίνεται μια αναφορά στην ετοιμολογική προέλευση του ονόματος της (<βουλιάζω), το περιοδικό εκθειάζει την υφάλμυρη Λίμνη της Βουλιαγμένης καθώς και το εστιατόριο που βρίσκεται πλησίον της.

3. Θεσσαλονίκη

Η συμπρωτεύουσα έχει και αυτή την τιμητική της, καθώς αναφέρεται ως μία από τις πιο ιστορικές πόλεις. Το Forbes κάνει σύντομη ιστορική αναφορά στην ονοματοδοσία της Νύμφης του Θερμαικού και την προτείνει ως έναν από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς τονίζοντας το ιδιαίτερα καλό φαγητό της.

4. Μήλος

Το πρώτο ελληνικό νησί της λίστας είναι η Μήλος, η οποία όπως αναφέρεται είναι γνωστή παγκοσμίως για κάτι που δεν βρίσκεται καν εκεί. Ο λόγος φυσικά γίνεται για την Αφροδίτη της Μήλου, που στεγάζεται στο Λούβρο. Η Μήλος, ωστόσο δεν φημίζεται μόνο για αυτό. Η ηφαιστειακή της ατμόσφαιρα, σαν και τη Σαντορίνη, τη μετατρέπει σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους προορισμούς. Τα υπέροχα τοπία και οι μαγευτικές παραλίες, με το περίφημο Σαρακήνικο, τονίζονται βεβαίως από το Forbes.

5. Πάρος

Photo / Stelios Bratsolis
Photo / Stelios Bratsolis

Ο αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων, κατά τον αμερικανό δημοσιογράφο, είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να συνδυάσουν το καλό φαγητό, τις όμορφες παραλίες και τη διασκέδαση σε ένα οικονομικό πακέτο. Μόλις λίγα ναυτικά μίλια μακρία από την ακριβή Μύκονο, η Πάρος με την πανέμορφη Νάουσα και τα παραδοσιακά ταβερνάκια, αναμένεται να αγαπηθεί από τους τουρίστες, ενώ το κοντινό ταξίδι στην Αντίπαρο, του Τομ Χανκς θεωρείται απαραίτητο.

6. Βόρεια Κρήτη

Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς, καθώς πέρα από τις παραλίες και τη διασκέδαση, διαθέτει και ορισμένες γραφικές και ιστορικές διεξόδους. Το βόρειο μέρος της Κρήτης περιλαμβάνει το Ηράκλειο, με τα Μινωικά ανάκτωρα της Κνωσσού, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Γνωστές για την βενετσιάνικη φινέτσα τους οι ορεινές περιοχές του νησιού εντυπωσίαζαν ανέκαθεν τους τουρίστες.

7. Νότια Κρήτη

Η Κρήτη λατρεύεται από τους ξένους τουρίστες και το ίδιο συμβαίνει και με το περιοδικό Forbes, το οποίο την έχει επιλέξει δύο φορές μέσα στην ίδια λίστα, για να τονίσει το πόσους διαφορετικούς τύπους τουρισμού μπορεί κάποιος να ζήσει εκεί, καθώς και τη διαφορετικότητα της από περιοχή σε περιοχή. Τα Ανάκτωρα της Φαιστού, δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν ως ένα από τα απαραίτητα μέρη, για να επισκεφθεί κάποιος, όπως και η νότια μεριά του Ηρακλείου, της πρωτεύουσας του νησιού.

8. Κάρπαθος

Χασιάλης Βάιος / Eurokinissi
Χασιάλης Βάιος / Eurokinissi

Η Κάρπαθος με τη συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια είναι η επιλογή του Forbes από τα Δωδεκάνησα. Αναφέρεται ως η ιδανική επιλογή για τους λάτρεις των χρόνων του Μεσαίωνα και θεωρείται από το περιοδικό ως το πιο αυθεντικό νησί των Δωδεκανήσων, με τις καλύτερες παραλίες. Ο Άντονι Γκραντ, συντάκτης του άρθρου, προτείνει ανεπιφύλακτα το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκάνησων μετά τη Ρόδο, για τις καλοκαιρινές διακοπές των Αμερικάνων και όχι μόνο.

9. Κέρκυρα

Η απάντηση του Βορρά στη μαγευτική Κρήτη. Το καταπράσινο νησί του Ιονίου είναι ένα από τα πιο γραφικά ολόκληρης της Μεσογείου, ενώ γίνεται και αναφορά στη σειρά «The Durrells» και στην ταινία «Your Eyes Only» που γυρίστηκαν στο νησί των Φαιάκων.

10. Αθηναϊκή Ριβιέρα

 Κονταρίνης Γιώργος / Eurokinissi
Κονταρίνης Γιώργος / Eurokinissi

Η Ριβιέρα στα νότια προάστια της Αθήνας, ξεκινά από τον Πειραιά και φτάνει ως το Σούνιο και είναι μια φανταστική διέξοδος εντός της Αττικής. Ο Ναός του Ποσειδώνα είναι ένας προορισμός που ο κάθε επισκέπτης της Αθήνας πρέπει να δει από κοντά και στο άρθρο του Forbes, τονίζεται ότι οι παραλίες της περιοχής είναι αυτές που επισκέπτονται οι Αθηναίοι, ενώ εκτενείς αναφορές γίνονται σε Βάρκιζα και Λιμανάκια.

Νίκος Παπαηλιού

«Γελοίο» χαρακτήρισε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν απειλή για τη γείτονα. Τη θέση αυτή πήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως συμφωνεί με τον κ. Γιούνκερ. Αναλυτικά, ο κ. Γιούνκερ πήρε θέση και επανέλαβε όσα είχε πει και στη Βάρνα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και υπενθύμισε ότι είχε ζητηθεί από τότε η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών πριν το ορθόδοξο ελληνικό Πάσχα.

Επί λέξει, «όσον αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο να λέμε ότι δυο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που είπε: «Ευχαριστώ κ. πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, συμφωνώ με την άποψή σας». Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22 και 23 Μαρτίου 2018), από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου οι Έλληνες ευρωβουλευτές (Παπαδημούλης, Μαριάς) έθιξαν -μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την Τρίτη- εκ νέου το θέμα την παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Δ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το ορθόδοξο Πάσχα πέρασε δίχως να έχουν απελευθερωθεί οι δύο Έλληνες αξιωματικοί. Τόνισε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν ομόφωνα την Πέμπτη ζητώντας από τη κυβέρνηση Ερντογάν την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι φύλαγαν τα ευρωτουρκικά σύνορα.

Και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέχισε: «Ζητούμε από σας, όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, έτσι ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους. Δεν το ζητά αυτό μόνο η Ελλάδα, το ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το δείξετε εσείς, κ. Τουσκ και κ. Γιούνκερ, με κλιμάκωση των πιέσεων».

Ο Ν. Μαριάς ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι οι εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα επί του πρακτέου, ρώτησε ποια πρακτικά μέτρα και ποιες κυρώσεις πρόκειται να παρθούν. «Πρέπει να γίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων, πρέπει να γίνει πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρέπει να γίνει εμπάργκο στα αγροτικά τουρκικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι κ. Γιούνκερ, αυτό πρέπει να κάνετε. Δεν μπορεί να χαϊδεύετε τη Τουρκία», είπε καταλήγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν καταλαβαίνει από λόγια.

Αυστηρή απάντηση στους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, έδωσε με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, των ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ με μια προκλητική ανακοίνωση υποστήριξε ότι ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος των Ιμίων είναι τουρκικοί. Σύμφωνα με το militaire.gr στη περιοχή των Ιμίων υπάρχει συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων που προβληματίζει για τις προθέσεις των Τούρκων. ‘Ολα αυτά την ίδια ώρα που οι φωνές για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία αρχίζουν να ακούγονται δυνατά.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στη νέα ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή το περιστατικό με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος στην περιοχή των Φούρνων.

Σε ανταπόκριση που δημοσιεύεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες (μεταξύ άλλων στις Hannoversche Neue Presse, Kieler Nachrichten και Dresdner Neueste Nachrichten) επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία ερίζουν για νησιά του Αιγαίου». Οι δύο χώρες «βρίσκονται σε τροχιά αντιπαράθεσης. Αμφότερες εγείρουν αξιώσεις για βραχονησίδες στο Αιγαίο. Αυτές θέλουν εν ανάγκη να τις επιβάλουν στρατιωτικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας από τους δύο νατοϊκούς εταίρους θα μπορούσε να υποχωρήσει», γράφει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «ο ψυχρός πόλεμος στην περιοχή των Φούρνων θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε θερμή διένεξη».

Ο γερμανός ανταποκριτής παίρνει αφορμή από την παρούσα κατάσταση στο Αιγαίο για να υπενθυμίσει την κρίση των Ιμίων το 1996, η οποία, όπως αναφέρει, «είχε ξεκινήσει με μια παρόμοια αντιπαράθεση για σημαίες». Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «τώρα σκληραίνουν τα μέτωπα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη βαθμιαία επιθετικότερη εξωτερική πολιτική του τούρκου προέδρου Ερντογάν. Και η Αθήνα ακολουθεί τροχιά αντιπαράθεσης», επισημαίνει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στη σκληρή ρητορική του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου».

Πηγή: DW