Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: Στην ηγεσία της ΠΓΔΜ η ευθύνη για τις εξελίξεις...

Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: Στην ηγεσία της ΠΓΔΜ η ευθύνη για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας

643317abd746aaf5d1398491eeea19faΟ εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών, κ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διαδικασία Νίμιτς απέδωσε ευθύνες στην ηγεσία της ΠΓΔΜ για τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος, καθώς επιλέγει να το παρακάμψει αντί να το λύσει. “Για να φτάσουμε στη λύση, χρειάζεται πολιτική βούληση” συνέχισε ο κ. Δελαβέκουρας και τόνισε πως “η Ελλάδα την έδειξε, με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέβαλε και στο οποίο, επί της ουσίας, δεν υπήρξε απάντηση από την άλλη πλευρά. Η ηγεσία των Σκοπίων πρέπει λοιπόν τώρα να αποδείξει ότι θέλει τη λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ.”.

Η επίλυση του θέματος του ονόματος θα ευνοήσει και τις δυο χώρες τόνισε ο ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου, λέγοντας πως κάτι τέτοιο “θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή ασφάλεια και θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρω- ατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ” . Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως η γειτονική χώρα σύντομα θα διευθετήσει τα εσωτερικά της ζητήματα και θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, “πρέπει η γειτονική χώρα, με ειλικρίνεια να αναγνωρίσει τις ελλείψεις που υπάρχουν, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να τις αντιμετωπίσει”.

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαίου επιτρόπου Φούλε, τόνισε πως “είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν έχει σχέση με την ΕΕ και την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ” , ενώ συγκεκριμένα για την πρόταση για τριμερή συνάντηση ξεκαθάρισε ότι “η Ελλάδα, επί της αρχής, δεν είναι αντίθετη σε συναντήσεις, εφόσον αυτές είναι καλά προετοιμασμένες και οδηγούν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα”. Άλλωστε όπως τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας επίκειται νέα συνάντηση με τον κ. Νίμιτς στα τέλη Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, στην οποία η ελληνική πλευρά ευελπιστεί πως τα Σκόπια θα υιοθετήσουν μια μια νέα προσέγγιση ανάλογη με αυτή που έδειξε η Ελλάδα με το Μνημόνιο κατανόησης, “που έδωσε ώθηση και αναθέρμανε τη διαδικασία Νίμιτς”.

Τέλος κ. Δελαβέκουρας  σχολίασε δήλωση του Προέδρου της Βουλγαρίας πως η Ελλάδα είναι σε πόλεμο με τα Σκόπια, “μάλλον έχει μπερδευτεί ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, διότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν απειλεί την ΠΓΔΜ αλλά, αντίθετα, έχει συμβάλλει στη σταθερότητά και την ασφάλειά της”.

NO COMMENTS

Leave a Reply