Κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ρωσία

Κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ρωσία

hmerida-rio-2016-817x404_c

Κανένας αποκλεισμός για τη Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, που θα διεξαχθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου. Αυτή την απόφαση έλαβε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναφορικά με το σκάνδαλο ντόπινγκ που έπληξε τον αθλητισμό της χώρας και οδήγησε την IAAF στον αποκλεισμό του ρωσικού στίβου. Ως εκ τούτου, θα είναι απλά οι ομοσπονδίες που θα αποφασίσουν για το εάν θα ταξιδέψουν στη μεγαλούπολη της Βραζιλίας μεμονωμένοι Ρώσοι αθλητές ή ολόκληρες ομάδες. Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ αποφάσισε πως δεν πρέπει να τιμωρήσει συνολικά τη χώρα, καθώς είναι προφανές πως μεταξύ των «ντοπέ» αθλητών, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν κάνει χρήση αναβολικών. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν και η πρόταση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε εκφράσει ανοιχτά τους προβληματισμούς του σχετικά με μια συνολική τιμωρία, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει πως θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκατοντάδων άλλων «καθαρών» αθλητών της Ρωσίας. Τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από το Ρίο θα αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το κύρος των πρώτων Θερινών Αγώνων υπό την ηγεσία του.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η κορυφαία αθλητική διοργάνωση και λέγεται συχνά ότι ο αθλητισμός και πολιτική δεν συνδυάζονται. Η ΔΟΕ όπως φαίνεται ακολουθεί το δρόμο της IAAF και αποφάσισε πράττοντας επαγγλματικά, να γίνει αυστηρή, αφήνοντας κατά μέρος την πολιτική και την πίεση υπέρ ενός ολοκληρωτικού αποκλεισμού της Ρωσίας. Η απόφαση πάρθηκε όπως πρέπει να ενεργεί η ΔΟΕ, βαδίζοντας στο αθλιτικό πνεύμα της προώθησης του Ολυμπιακού κινήματος, που είναι η οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου. Εξάλλου, ο κ. Μπαχ σε παλαιότερο μύνημά του είχε πεί ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, θα φέρουν στον κόσμο ένα μήνυμα ελπίδας και αποτελούν την έμπνευση ότι ένας καλύτερος, πιο ειρηνικός κόσμος είναι δυνατός. Όπως φαίνεται, δεν τον επηρέασαν για την απόφασή του τα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ που ανέφεραν ότι οι πίεσεις που ασκούνται στη ΔΟΕ για γενικό αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ήταν πολύ μεγάλη από τη Δύση.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μουτκό, τόνισε πως η απόφαση της ΔΟΕ ήταν «ισορροπημένη και αμερόληπτη», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η μεγάλη πλειονότητα των Ρώσων αθλητών θα πληροί τα κριτήρια των παγκόσμιων ομοσπονδιών. «Αυτή είναι μία πολύ σημαντική απόφαση και πιστεύω ότι ελήφθη προς το συμφέρον της ενότητας του αθλητικού κόσμου και της Ολυμπιακής οικογένειας. Το ντόπιγκ είναι ένας εφιάλτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ρωσίας». Επιπλέον ο κ. Μουτκό εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η ρωσική Ολυμπιακή ομάδα θα τα πάει πολύ καλά. Τέλος, να αναφέρουμε πως πριν από λίγες μέρες η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ανακοινώσει πως θα στείλει στο Ρίο 387 αθλητές.

NO COMMENTS

Leave a Reply