Στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών η διάσκεψη για την Κύπρο

Στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών η διάσκεψη για την Κύπρο

Έληξαν οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου. Οι δύο πλευρές συζήτησαν πέντε κεφάλαια και συμφώνησαν σε ορισμένα θέματα ενώ άλλα παρέμειναν ανοιχτά, ανάμεσά τους και αυτό της εναλλασσόμενης κυπριακής προεδρίας. Το τυπικό τέλος των εργασιών δόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι είναι αισιόδοξος καθώς οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων – των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε νωρίτερα, και μετά το τέλος των εργασιών, ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών, και από όλα τα μέρη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στις 18 Ιανουαρίου. Οι τεχνοκράτες θα συζητήσουν πιο διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όταν φτάσουν σε πόρισμα – με στόχο, το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – θα συνεχιστεί η Διάσκεψη με την ίδια σύνθεση (σ.σ. σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών). Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση των εργασιών, ο Ν. Χριστοδουλίδης επισήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών «βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών. Σε δηλώσεις του στη Γενεύη μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο αλλά δεν υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης πολιτικού επιπέδου. «Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα επί του θέματος.

NO COMMENTS

Leave a Reply