Συναγερμός για τουρκική άσκηση-πρόκληση

Συναγερμός για τουρκική άσκηση-πρόκληση

Στο Αιγαίο για την άσκηση «Θαλασσόλυκος» θα βρίσκεται για 15 μέρες ο τουρκικός πολεμικός στόλος. Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιούν ελέγχους και νηοψίες σε εμπορικά σκάφη και αλιευτικά, ενώ έχουν καλέσει τα παραπλέοντα να είναι σε διαρκή επαφή με το επιχειρησιακό κέντρο της Σμύρνης. Η άσκηση ανακοινώθηκε ενώ ήταν σε ισχύ δύο άλλες NAVTEX: Μία για άσκηση έρευνας και διάσωσης γύρω από το Καστελόριζο και μία με πραγματικά πυρά μεταξύ Ψαρών-Σκύρου-Ευβοιας. Το ελληνικό πεντάγωνο παρακολουθεί βήμα-βήμα τις κινήσεις των Τούρκων:

Αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Θαλασσόλυκος», στο Αιγαίο, προχωρήσουν σε βολές επιφανείας θα έχουμε κλιμάκωση της έντασης, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στον realm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Συγκεκριμένα απαντώντας στο ερώτημα αν τον ανησυχεί η μεγάλη τουρκική άσκηση με την ονομασία «Θαλασσόλυκος» ο κ. Καμμένος είπε: «Εχουμε πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε. Γίνεται σε διεθνή ύδατα και αφορά βολές υποβρύχιες. Καταρχήν έχουν παραβιάσει ήδη το αίτημα αδείας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως σε διεθνή ύδατα. Αν παραβιάσουν και κάνουν βολές επιφανείας, βεβαίως και το πράγμα σημαίνει κλιμάκωση. Δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα σχέδιο για βολές επιφανείας. Οι βολές επιφανείας θα είναι αυτές οι οποίες θα δημιουργήσουν θέμα στον εναέριο χώρο μας».

Και πρόσθεσε: «Εχουμε ετοιμότητα, ανά πάσα στιγμή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με σοβαρότητα, με σωφροσύνη. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οπως κάνουν κάθε ημέρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις». Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα για τη Διαβαλκανική Σύνοδο βρέθηκε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσι Ακάρ. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Ακάρ είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

NO COMMENTS

Leave a Reply