Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Βλέπετε όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο. Στην ανατολική Μεσόγειο με το Γιαβούζ μας, με το Φατίχ μας με το Μπαρμπαρός Χαϊρετίν είμαστε εκεί. Με δυο πλοία γεωτρύπανα και δυο πλοία σεισμικών ερευνών. Τώρα όλοι λένε «τι δουλειά έχει εκεί η Τουρκία» αλλά εμείς συνεχίζουμε τις εργασίες μας και θα τις συνεχίσουμε. Δεν υπάρχει κάποια περίπτωση αποχώρησης. Εμείς ξέρουμε τα δικαιώματα μας και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και τα δικαιώματα των ομοεθνών μας στην βόρεια Κύπρο» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στην τελετή για τα 18 χρόνια από την ίδρυση του AKP

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον λεγόμενο Πρωθυπουργό του Ψευδοκράτους, τον οποίο υποδέχτηκε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν, είπε πως «στην ανατολική Μεσόγειο δε θα δεχθούμε να υλοποιηθεί κανένα σχέδιο που θα αγνοεί την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ». Όσοι προσπάθησαν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας, πήραν το μάθημά τους κι αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν πήραν το μάθημά τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις».

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά στην ΕΕ λέγοντας πως «με τη συμπεριφορά της δεν υπερασπίζεται την ισότητα αλλά την ανισότητα στο νησί. Όχι την ειρήνη, αλλά την καταπίεση. Δυστυχώς στα βήματα στα οποία έχουν προχωρήσει η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα, δεν οδηγούν στη λύση του κυπριακού.» Μίλησε επίσης για παιχνίδια που στήνει η Λευκωσία με την υποστήριξη άλλων χωρών που δεν κατονόμασε, αλλά και για αποφασιστικότητα της Τουρκίας να παραμείνει στις κυπριακές θάλασσες, στο όνομα του δικαίου όπως ανέφερε. Ενός δικαίου που μόνο ο ίδιος αναγνωρίζει.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως αν οι Ελληνοκύπριοι φτάσουν σε ένα σημείο ειλικρινούς και ρεαλιστικού συμβιβασμού, θα ανοίξει ο δρόμος της λύσης που όλοι περιμένουν. «Μέχρι εκείνη τη μέρα η Τουρκία μαζί με την ‘τδβκ’ θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματα μας με βάση τον δικό μας οδικό χάρτη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ.Προδρόμου «σε μια περίοδο όπου, μέσα και από την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά και τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και εν αναμονή της επίσκεψης της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κας Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, επιχειρείται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, όχι μόνο δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μολύνουν την ατμόσφαιρα, επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ελπίζει ότι «η Τουρκία μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες θα επιτρέψει την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί όπου είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα, αποφεύγοντας δηλώσεις και κινήσεις, οι οποίες δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Την απόλυτη ικανοποίησή της για τις επαφές του Παρισιού εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας τόσο τη δημόσια δήλωση Μακρόν για την αλληλεγγύη στην Κύπρο, όσο και για την αποδοχή από τον Πρόεδρο της Γαλλίας της πρότασης να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα.

Μια από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μια εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν. Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.

Σύμφωνα το Μουσείο του Λούβρου, η Mετόπη απεικονίζει μία σκηνή από την Κενταυρομαχία, τον πόλεμο μεταξύ των μυθικών Κενταύρων και των Λαπιθέων και αγοράστηκε από το Μουσείο το 1818. Το κομμάτι από τη Μετόπη το εντόπισε στην Ακρόπολη των Αθηνών το 1788 ο τότε πρόξενος των Γάλλων στην Αθήνα και αριστοκράτη συλλέκτη Louis François Sébastien Fauvel, ο οποίος, σύμφωνα με την Wikipedia και το Μουσείο, το έστειλε στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, απηύθυνε από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι. Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα, υποδέχτηκε με μια θερμή χειραψία στο κατώφλι του προεδρικού μεγάρου ο Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μπριζίτ. O πρωθυπουργός έφθασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων λίγα λεπτά αφού ο κ. Μακρόν είχε ξεπροβοδίσει τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον. Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, υποδέχθηκε το ζεύγος Μακρόν. Η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε ξεχωριστό πρόγραμμα και ξεναγήθηκε από την Μπριζίτ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση που επιχειρεί και το έχει δείξει εμπράκτως να κάνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα», ανέφερε στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε από τους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετέχουν. Απευθύνω πρόσκληση στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν και να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα».

«Η Γαλλία είναι μία ισχυρή χώρα σταθερός φίλος της Ελλάδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πως μας στάθηκε η Γαλλία, ωστόσο, οι σχέσεις μας ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων. «Η Γαλλία βοήθησε στην επανάσταση του 1821, το καλό παρελθόν εγγυάται και ένα αντίστοιχο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά. «Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί τη θέση της στην Ευρώπη που παραμένει ο φυσικός της χώρος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με τον πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας. Έχω μεγάλες προσδοκίες για τη συνεργασία μας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι συμφωνεί με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ για τον κοινό προϋπολογισμό και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να μιλήσουμε για μία Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες της, που θα φυλάει τα σύνορά της, που θα δείχνει αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό. Μία Ευρώπη που θα συνεργάζεται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και θα δώσει σάρκα και οστά στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας», είπε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία θα αναπτύσσει κοινή δράση στον τομέα της άμυνας, αλλά θα δίνει και προτεραιότητα στα θέματα του περιβάλλοντος. Έκανε ειδική αναφορά στην πράσινη ατζέντα του προέδρου Μακρόν και στον παγκόσμιο ρόλο του και σημείωσε ότι «θα πρέπει να βάλλουμε στόχο της μεταρρυθμίσεις ώστε η Ευρώπη να γίνει πράσινη Ήπειρος».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό. «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή, γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη», τόνισε. Ο κ. Μακρόν, αφού θύμισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης με συνέχεια και σταθερότητα, χωρίς αυτό να αναιρεί το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός για να παραμείνει στη ΕΕ, σημείωσε ότι «σήμερα θέλουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία».

Ακολούθως, μίλησε για τη συμφωνία των δύο στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, πρέπει να δούμε τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, όπου έχει γίνει μεν πρόοδος, αλλά λείπει ακόμη η λύση. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν. Ειδική αναφορά έκανε και στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ, θυμίζοντας ότι ήταν μία ιδέα του Μισέλ Μπαρνιέ, τη συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την κοινή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην ΕΕ.

«Να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη κυριαρχία, δύναμη, αλληλεγγύη» στην ευρωζώνη, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ξέρω τι έχει αναλάβει η Ελλάδα στο θέμα της μετανάστασης και τι κόστος έχει οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρας σας» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Η ανατολική Μεσόγειος κάνει την Ελλάδα μια σημαντική χώρα στην περιοχή. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εντάσεις» σχολίασε εν συνεχεία ο Εμανουέλ Μακρόν. «Να εκφράσω την αλληλεγγύη ως αναφορά την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν οποιαδήποτε αδυναμία στο θέμα αυτό» είπε για τις τουρκικές προκλήσεις.

Τις πολιτικές διαστάσεις του θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ, που βρίσκεται εν πλω προς το λιμάνι της Καλαμάτας, απασχολεί άρθρο στη διαδικτυακή σελίδα του Der Spiegel. Το τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία και παραβιάζει κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ. Από την αμερικανική οπτική γωνία, όποια χώρα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του υποστηρίζει τρομοκρατική οργάνωση γιατί τα χρήματα από την πώληση του πετρελαίου πηγαίνουν στους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης, που για τις ΗΠΑ είναι τρομοκρατική οργάνωση.

«Υπό αυτό το πρίσμα η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να παρατηρεί με πολλή προσοχή τις εξελίξεις» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Διότι η περίπτωση θα μπορούσε να αναδειχθεί στην πρώτη κρίση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μετά την πολιτική αλλαγή του περασμένου Ιουλίου. Σε περίπτωση που το «Adrian Darya 1» δέσει στο λιμάνι της Καλαμάτας οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να το εκλάβουν ως πρόκληση». Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στις πιέσεις που ασκεί εκ των προτέρων η Ουάσιγκτον και τις προειδοποιήσεις στελέχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι η Ελλάδα έχει ενημερωθεί για τις συνέπειες σε περίπτωση που δώσει την άδεια ελλιμενισμού στην Καλαμάτα.

«Η Ελλάδα ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να εξοργίσει τους Αμερικανούς» υποστηρίζει ο σχολιαστής. «Κυρίως επειδή η χώρα στηρίζεται στη βοήθεια των ΗΠΑ σε σχέση με τις επιβαρυμένες σχέσεις της με την Τουρκία. Επιπλέον η Αθήνα ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτύχει νέα αμυντική συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Η επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα φαίνεται από το πώς η Αθήνα χειρίζεται τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Πριν από τις αμερικανικές κυρώσεις ανήκει στις χώρες με τις περισσότερες εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη. Αντιπροσώπευαν το ¼ των εισαγωγών της. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ακόμη και όταν η Ελλάδα ανήκε στις χώρες που εξαιρέθηκαν προσωρινά από τις αμερικανικές κυρώσεις, απέφευγε να προμηθεύεται ιρανικό πετρέλαιο».

Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

H Πάρος είναι ο ελληνικός παράδεισος που θέλει να ξεφορτωθεί το πλαστικό, αναφέρει ο τίτλος του BBC στο άρθρο που δημοσιεύει για το νησί. Το BBC σημειώνει πως η Πάρος με πληθυσμό 13.000 κατοίκων φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι περίπου 400.000 τουρίστες και πως από φέτος είναι σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία να γίνει το πρώτο νησί που θα καταργήσει το πλαστικό.

Στην περίοδο υψηλού τουρισμού οι καφετέριες δίνουν σχεδόν 1000 πλαστικά ποτήρια την ημέρα. Χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια νερού χρησιμοποιούνται επίσης καθημερινά, επειδή πολλοί πιστεύουν ότι το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, κάτι που οι αρχές δηλώνουν πως δεν ισχύει. Το BBC σημειώνει πως το ελληνικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων υπέστη σοβαρές περικοπές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι η ανακύκλωση συχνά δεν γίνεται και πολλές τοποθεσίες υγειονομικής ταφής δεν πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ.

Οι κάτοικοι της Πάρου, Στέλλα Σερβέλλο και Ζάνα Κονταμανώλη, βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία Clean Blue Paros, που περιλαμβάνει τον δήμο και αρκετές ΜΚΟ. «Ήμουν πραγματικά συγκλονισμένη όταν έφτασα, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσα πλαστικά κύπελλα υπήρχαν γύρω από την παραλία», λέει η Σερβέλλο, η οποία άρχισε να προσπαθεί να κάνει το νησί πιο βιώσιμο όταν μετακόμισε εδώ από τη Γαλλία το 2016. Και ενώ η Σερβέλλο ξεκίνησε μια ομάδα στο Facebook και μίλησε στις επιχειρήσεις για πιθανές εναλλακτικές λύσεις αντί του πλαστικού, η Τζο Ροίλ από την μκο Sea Seas προσπάθησε να εντοπίσει ένα νησί της Μεσογείου που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά απόβλητα.

«Τα νησιά παρέχουν ένα μικρόκοσμο ενός συστήματος που μας επιτρέπει να βλέπουμε σαφώς τις ροές υλικών», λέει η Ρόιλ σημειώνοντας πως στην Πάρο μπορούν να αξιολογήσουν εάν λειτουργούν τα συστήματα που δοκιμάζουν. Η Πάρος επιλέχθηκε επειδή οι μεταβολές της στον πληθυσμό της ανά εποχή περιπλέκουν την κατάσταση και διότι οι άνθρωποι εργάζονταν ήδη στο θέμα του πλαστικού. Μεγάλες πινακίδες υποδέχονται τώρα τους τουρίστες στο αεροδρόμιο για να τους πουν σχετικά με την πρωτοβουλία. «Είναι αυτό που χρειάζεται το νησί», λέει η Σερβέλλο. Το πρώτο καθήκον της ομάδας ήταν να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν άχρηστα πλαστικά όπως καλαμάκια και πλαστικά μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό. «Από τις 70 επιχειρήσεις που έχουμε μιλήσει, 50 έχουν υπογράψει», λέει η Ζάνα Κονταμανώλη.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η αναδιάρθρωση της διαχείρισης αποβλήτων. Δεκατέσσερις επιχειρήσεις δοκιμάζουν ήδη τη χωριστή συλλογή πλαστικών φιαλών για ανακύκλωση. Το πλαστικό που συγκεντρώνεται θα ανακυκλωθεί έπειτα στην ηπειρωτική χώρα και μπορεί να επιστρέψει ξανά στο νησί σε άλλη μορφή που θα επαναχρησιμοποιηθεί. Πολλοί κάδοι στο νησί δεν κλείνουν, οπότε οι ισχυροί άνεμοι σκορπίζουν τα απόβλητα στη θάλασσα. Επίσης, αν και πολλοί κάτοικοι είναι ενθουσιασμένοι με το σχέδιο, υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που χρειάζονται περισσότερη πίεση. Σε αυτή την κατηγορία είναι τα αρτοποιεία και τα φαρμακεία που πρέπει να πειστούν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες. Κάποιοι επιχειρηματίες που σταμάτησαν να δίνουν νερό σε πλαστικό μπουκάλι λένε πως υπέστησαν πλήγμα στις επιχειρήσεις τους.

Η ομάδα εστιάζει τώρα και στην ευαισθητοποίηση των περίπου 2.500 μαθητών του νησιού. Πλέον, χρησιμοποιούν μόνο επαναχρησιμοποιημένα μπουκάλια, ενώ στις βρύσες των σχολείων έχουν εγκατασταθεί φίλτρα νερού. Αν και το σχέδιο ξεκίνησε μόλις πριν έξι μήνες, η ομάδα είναι αισιόδοξη ότι μεγάλες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόλις περάσει η τουριστική περίοδος καθώς οι κάτοικοι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί το θέμα του πλαστικού.

Εκτενή αναφορά για τη μάχη που δίνουν με τις φλόγες οι πυροσβέστες στη φωτιά στην Εύβοια κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ. Το Reuters αναφέρεται στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής να περιορίσει τη φωτιά που καίει δάσος Natura, υπογραμμίζοντας πως το έργο της δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. «Μια πυρκαγιά ενισχυμένη από δυνατούς ανέμους έκαψε μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους στο ελληνικό νησί την Τρίτη, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν χωριά και οι Αρχές να ζητήσουν βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους τους», σημειώνει και προσθέτει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διέκοψε τις διακοπές του στην Κρήτη και επέστρεψε στην Αθήνα για να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Εύβοια.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συχνά πυρκαγιές τους ξηρούς μήνες του καλοκαιριού και οι Αρχές είχαν ενημερώσει για τον υψηλό κίνδυνο φωτιάς αυτήν την εβδομάδα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις βλέπουν την αύξηση των πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένα ακόμη σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη», αναφέρει το Reuters.

«Πάνω από χίλιοι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, καθώς η μεγαλύτερη μαίνεται εκτός ελέγχου στη νήσο Εύβοια αναγκάζοντας την εκκένωση τεσσάρων χωριών κι ενός μοναστηριού», μεταδίδει και το Associated Press. Η Telegraph κάνει αναφορά, όχι μόνο στη φωτιά στην Εύβοια, αλλά και στην Θάσο και στη Θήβα. Οπως μεταδίδει, η φωτιά στην Εύβοια ξέσπασε σε ένα πυκνό πευκοδάσος, καταφύγιο άγριας ζωής, και ότι στη συγκεκριμένη περιοχή η πρόσβαση μέσω ξηράς είναι δύσκολη.

Από τη μεριά της η Daily Mail, σε άρθρο της μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια μέσω εικόνων, που αποτυπώνουν τη σκληρή μάχη με τις φλόγες και την απόγνωση των κατοίκων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. «Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στο δημοφιλές ελληνικό νησί. Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα πυκνό δάσος, που αποτελεί προστατευτόμενη περιοχή και καταφύγιο άγριας ζωής», αναφέρει και προσθέτει ότι «οι προσπάθειες κατάσβεσης αποδείχθηκαν δύσκολες καθώς η πρόσβαση στο πευκοδάσος από την ξηρά είναι περιορισμένη και οι φλόγες επεκτάθηκαν γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Ωστόσο, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να προστατέψουν τα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Σταυρός και Πλατάνα, έχοντας προηγουμένως εκκενώσει τους κατοίκους».

Κάνοντας λόγο για τις άλλες δύο φωτιές που έπληξαν τη χώρα, σημειώνει ότι «ένα πυκνό πέπλο καπνού από τις τρεις κολάσεις έχει σκεπάσει την ελληνική πρωτεύουσα. Η προστασία πολιτικής προστασίας έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους στις περιοχές που επηρεάζονται να μείνουν στα σπίτια τους και να ρυθμίσουν τα κλιματιστικά τους στην ανακύκλωση εσωτερικού αέρα, ιδίως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός διακόπτει τις διακοπές του καθώς οι φωτιές σε μεγάλο νησί προκαλούν εκκενώσεις πληθυσμού», αναφέρει το γαλλικό France24. Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι «και οι κάτοικοι της Αθήνας βίωσαν τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές. Οι άνεμοι μετέφερε καπνούς μέχρι και την ελληνική πρωτεύουσα που απέχει περίπου 90 χλμ από την Εύβοια και τη Θήβα. Η έντονη οσμή καμένου ξύλου ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Σε κάποια προάστια έπεφτε στάχτη σαν χιονονιφάδες, είπαν αυτόπτες μάρτυρες σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό».

«Φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε φυσικό καταφύγιο ελληνικού νησιού», γράφει σε τίτλο του το αμερικανικό ABC News, μεταδίδοντας μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. «Ισχυροί άνεμοι φούντωναν τις φλόγες στην προστατευόμενη περιοχή με το πυκνό δάσος, ενώ παράλληλα πολλές ακόμη πυρκαγιές ξεσπούσαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά 56 φωτιές ξέσπασαν στη χώρα μέσα σε ένα 24ωρο, από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι την Τρίτη. Πάνω από 1000 πυροσβέστες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Ένας εθελοντής πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα», επισημαίνει.

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η καθοριστική, αν και άτυπη συνάντηση, του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η ατζέντα της συνάντησης θα είναι ανοικτή και έρχεται μετά το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και τις αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, θα υπογραμμίσει την ανάγκη συμφωνίας για νέες διαπραγματεύσεις, από εκεί, που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με παράλληλη άρση των παράνομων τουρκικών ενεργειών και την άμεση διακοπή των όποιων προκλητικών πρωτοβουλιών από τον Κουτρέτ Οζερσάι για νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή του για σύστασης κοινής Επιτροπής για το φυσικό αέριο, που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά και την αποτελεσματική συμμετοχή, στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας, που παραπέμπει σε οριζόντιο δικαίωμα βέτο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να μεταφέρει στον Ακιντζί το μήνυμα ότι δεν τίθεται, καθοιονδήποτε τρόπο, θέμα συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων. Στα θέματα φυσικού αερίου θα προτάξει τις υπάρχουσες συγκλίσεις, χωρίς να αποκλείεται αξιοποίηση της πρότασης του Αβέρωφ Νεοφύτου για δημιουργία μικτής Επιτροπής ενημέρωσης της τ/κ κοινότητας για τους υδρογονάνθρακες.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ελπίδα να καταγραφεί στη συνάντηση η θέληση των δύο πλευρών για συνέχιση των επαφών και των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αν υπάρξει θετική εξέλιξη, τότε πρέπει να αναμένεται η έλευση της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη, με στόχο την προετοιμασία τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στο ΓΓ και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Για άλλη μια φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την στήριξή του στη Κύπρο για το θέμα της ΑΟΖ και την προκλητική στάση της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή της. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την ενεργειακή Διάσκεψη ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανέφερε την πλήρη στήριξή της στις προσπάθειες που κάνουν οι χώρες στον τομέα της ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν και την υποστήριξή τους στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν επίσης τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να κατανέμονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», αναφέρει μεταξύ άλλων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν αρκετούς σημαντικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

Έργα υποδομής
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αποθήκευση της ενέργειας
Η ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα συμφώνησαν να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (HLWG) θα επισημάνει ειδικά ενεργειακά έργα και θα προτείνει τρόπους προώθησης της εφαρμογής τους. Η Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου θα δίνει αναφορά για την πρόοδό που έχει επιτευχθεί στους υπουργούς Ενέργειας σε τακτική βάση». Επιπλέον, οι υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν για την υπογραφή συμφωνίας για κοινό μηχανισμό ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δίνουν ιδιαίτερη βάση στον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ένα έργο που έχουν συμφωνήσει Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ.

«Οι υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ επιβεβαίωσαν την υποστήριξη των χωρών τους για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ένα έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ της Ευρώπης και του Ισραήλ. Οι υπουργοί υπενθύμισαν ότι η σχετική Διακρατική Συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2018 και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2019 και θα υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», αναφέρουν.

Την 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ φιλοξενεί σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όλα αυτά εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης υποδέχεται τον κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, τον κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργό Ενέργειας και Υδατικών Πόρων του Ισραήλ και τον κ. Φράνσις Φάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.

Στόχος της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης είναι: πρώτον, να αναγνωριστούν ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας, που ενδιαφέρουν και τα τέσσερα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη και, δεύτερον, να αποφασιστεί η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους. Η ομάδα αυτή θα προσδιορίσει συγκεκριμένα projects, ανά θεματικό τομέα συνεργασίας, και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξής τους σε τετραμερές επίπεδο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται να υπάρξουν επίσης διεργασίες προκειμένου να δοθεί ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med. Οι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της Διάσκεψης και θα κάνουν δηλώσεις στις 14:00’. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και είναι σημαντικό ότι η διάσκεψη αυτή γίνεται στην Αθήνα.

Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι κκ Χατζηδάκης και Φάνον έκαναν λόγο για στενή και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα ενώ ο υπουργός ΠΕΝ ανήγγειλε ακόμη ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total – Exxonmobil -ΕΛΠΕ «για να δείξουμε, όπως τόνισε, τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στο χώρο της ενέργειας αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».

«Είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στην Ελλάδα και αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των διμερών σχέσεων και τον αυξανόμενο ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή», τόνισε ο κ. Φάνον ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας.

«Συναντήθηκα, πρόσθεσε, με αρκετούς υπουργούς και με τον κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι εδώ και έχουν αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή και στην Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υπάρχει διαφάνεια οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι στην κορυφή, έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας και τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και την περιοχή».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε από την πλευρά του: «Δεν είμαι ούτε ένα μήνα υπουργός και είναι η δεύτερη συνάντηση μου με τον κ. Φάνον έχοντας συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, τον κ. Πέρι. Αυτό δείχνει πόσο δυνατή είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Το γεγονός ότι στην Αθήνα διοργανώνεται αύριο αυτή η τετραμερής διάσκεψη για τα θέματα της ενέργειας (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) δείχνει όχι μόνο πόσο ισχυρή είναι η σχέση μας με τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη εργάζονται προς την κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων, αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Η Τουρκία διοχετεύει από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές αλλά και από τη θάλασσα μετανάστες. Αυτό συνιστά μια μεθοδευμένη, συστηματική κίνηση της Τουρκίας με στόχο να προκαλέσει πρόβλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συνιστά μια ακόμη ενέργεια της κατοχικής δύναμης στα πλαίσια μιας οργανωμένης προσπάθειας να έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία πολλά και διαφορετικά ανοικτά μέτωπα.

Είναι σαφές πως για να νησί τα ζητήματα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα, κυρίως όταν γεωγραφικά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού. Σημειώνεται συναφώς ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019 έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα 3.060 άτομα τα οποία ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως «μόνο σε έναν μήνα, από 2 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου, έχουν περάσει 744 άτομα. Το 2017 ήταν 138 άτομα, ολόκληρο το 2018 2.625 και φέτος 3.060 μέχρι τις 2 Ιουνίου». Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία αμφιβολία ότι όλο αυτό το σκηνικό στήνεται σκοπίμως από την κατοχική Τουρκία. Το έχει δε τούτο παραδεχθεί και το βαρύ πυροβολικό της Άγκυρας στα κατεχόμενα, ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Όζερσαϊ, σε δήλωσή του στα Κατεχόμενα ανέφερε πως το κατοχικό καθεστώς βρίσκεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ώστε να διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές όσοι μετανάστες φτάνουν στα κατεχόμενα και επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο. Το τελευταίο διάστημα πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν από την Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου και από εκεί μεταφέρονται κατευθείαν στα οδοφράγματα για να ζητήσουν άσυλο στις ελεύθερες περιοχές. Το ψευδοκράτος έχει αποφασίσει να μην επιτρέπει την είσοδο Σύρων και πλέον απαιτεί «βίζα».

Είναι προφανές πως το ψευδοκράτος σε συνεννόηση με την Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο «διακινητή». Σημειώνεται συναφώς, πολλοί από τους ξένους που διοχετεύονται στην Κύπρο δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά οικονομικοί μετανάστες από χώρες της Αφρικής, οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο. Αυτοί κατάγονται κατά κύριο λόγο από Νιγηρία και Καμερούν.

Το θέμα αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διοχετεύει κονδύλια στην Άγκυρα για να χειριστεί το μεταναστευτικό, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη. Γι αυτό και θα πρέπει να αντιδράσουν και οι δυο οργανισμοί για να προστατεύσουν ένα κράτος, που έχει περικυκλωθεί από την κατοχική Τουρκία και βάλλεται πανταχόθεν και με διαφορετικούς τρόπους.