Γερμανία: 12.000 Ελληνες νεομετανάστες σε 2 χρόνια…

Γερμανία: 12.000 Ελληνες νεομετανάστες σε 2 χρόνια…

333Η αυξανόμενη ανεργία, ο φόβος της κρίσης, οι χαμηλοί μισθοί και οι ελαστικές μορφές εργασίας που επικρατούν στη χώρα μας αναγκάζουν όλο και περισσότερους Ελληνες να ξενιτευτούν
Οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αποτελούν τον βασικό προορισμό των Ελλήνων «νεομεταναστών», στις οποίες ευελπιστούν να βρουν τουλάχιστον ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος, που θα τους βοηθήσει να βγουν από το αδιέξοδο.
Θυμίζοντας τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ‘60, όταν χιλιάδες εργατικά χέρια έφευγαν στο εξωτερικό, πολλοί Ελληνες δεν φεύγουν με το όνειρο της δημιουργίας περιουσίας, ούτε καν μιας πολύ πιο καλοπληρωμένης δουλειάς.
Οι θέσεις εργασίας είναι ήδη λιγοστές ακόμη και στην Ευρώπη, συνεπώς, η… φιλοδοξία τους περιορίζεται σε μια… κανονική δουλειά, και ίσως σε έναν καλύτερο μισθό. Ετσι κι αλλιώς, ο βασικός σε αυτές τις χώρες είναι πολλές φορές ο διπλάσιος…
Οι συνέπειες της κρίσης δημιουργούν ένα νέο κύμα μετανάστευσης. Κι ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι άνθρωποι που επέλεγαν να φύγουν ήταν επιστήμονες, σήμερα, ο αριθμός ανειδίκευτων εργατών αυξάνεται δραματικά. Οι ειδικοί τονίζουν πως η τάση αυτή θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, αφού οι περικοπές συνεχίζονται και η ανεργία χτυπάει… κόκκινο. Μόνο στη Γερμανία τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει πάνω από 12.000 συμπατριώτες μας…

Αφησε πίσω έξι παιδιά
Εξι ανήλικα παιδιά άφησε πίσω του ο 42χρονος Αλέξανδρος Καρυπίδης από τις ακριτικές Φέρρες για να ξενιτευτεί στη Γερμανία πριν από οχτώ μήνες… Το εργοστάσιο στο οποίο δούλευε έκλεισε και η ξενιτιά φάνταζε σαν μόνη επιλογή για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του. Οι δουλειές στον Εβρο άλλωστε είναι περιορισμένες…
«Εψαξα για δουλειά παντού, αλλά είτε δεν έβρισκα, είτε τα μεροκάματα ήταν πολύ χαμηλά», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής». «Το μικρότερο παιδί μου είναι 5 ετών και το μεγαλύτερο 16. Λέτε να ήθελα να τα αφήσω μόνα τους; Ευτυχώς, η γυναίκα μου έμεινε πίσω να τα φροντίσει… Εγώ όμως έπρεπε να φύγω. Με τα χρήματα που παίρνω από εδώ και με τις αιματηρές οικονομίες που κάνω μπορώ να πληρώσω τα έξοδα όλης της οικογένειας».
Σήμερα, δουλεύει στην κουζίνα του εστιατορίου του κ. Φλέουρα στα προάστια της Στουτγάρδης. «Φύγαμε από την Ελλάδα γιατί παρόλο που και εγώ και η σύζυγός μου ήμασταν απόφοιτοι πανεπιστημίου, δεν βρίσκαμε αξιοπρεπή δουλειά», μας λέει ο ίδιος ο επιχειρηματίας.
«Βάλαμε αγγελία σε τοπική εφημερίδα της Θράκης και καθημερινά είχαμε παραπάνω από 5 τηλεφωνήματα από Ελληνες που θέλουν να έρθουν στη Γερμανία. Οπως φαίνεται, η κατάσταση στη χώρα μας δεν πάει καλά και σε λίγο καιρό θα καταφτάσουν νέοι μετανάστες», μας λέει.
«Ηρθα στη Γερμανία χωρίς να έχω κανέναν γνωστό. Μένω σε ένα δωμάτιο που μου νοικιάζει η εργοδοσία, τρώω εκεί, γενικά αποφεύγω τα έξοδα. Δεν έχω μετανιώσει ωστόσο που έφυγα. Με τα περίπου 2.000 (με τις ασφάλειες) που πληρώνομαι εδώ, μπορούν τα παιδιά μου να ελπίζουν», μας λέει ο Αλέξανδρος Καρυπίδης.
Στο ίδιο εστιατόριο εργάζονται ο Γιώργος Αυγουστής και η σύζυγός του Ευαγγελία από τη Νέα Ιωνία Βόλου οι οποίοι αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στα 50 τους χρόνια. Τρία παιδιά άφησαν στους παππούδες. Οπως πολλοί συντοπίτες μας πριν από 30 ή 40 χρόνια, έτσι κι εκείνοι πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς για να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο.
«Οταν φύγαμε η μεγάλη μου κόρη σπούδαζε στα ΤΕΙ, η άλλη έδινε εξετάσεις στο τέλος του λυκείου και ο μικρός ήταν μόλις 13 ετών… Χρειάστηκε να τους εξηγήσουμε ότι δεν τους εγκαταλείπουμε, ότι φεύγουμε για να ζήσουν εκείνα καλύτερα», μας λέει ο κ. Γιώργος που σήμερα εργάζεται στην κουζίνα εστιατορίου στη Γερμανία.
«Απολύθηκα και τα πράγματα ήταν δύσκολα. Οταν τα δανεικά ήταν πολλά, δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή. Οι δουλειές στη Γερμανία δεν είναι εύκολες. Χρειάστηκε να δουλεύουμε 13-15 ώρες την ημέρα στην αρχή…», μας λέει. «Τώρα είναι καλύτερα, αλλά δεν βλέπω «φως» για να γυρίσω στην Ελλάδα…».

«Οι Ελληνες δεν πρέπει να φεύγουν από την Ελλάδα»
Η οικονομική κρίση χώρα δεν κοιτά. Οι Ελληνες που μετοικούν στο εξωτερικό συναντούν δυσκολίες τόσο στην εύρεση εργασίας όσο και στην καθημερινότητά τους. Εργασία με πρόσκαιρα συμβόλαια, απολύσεις και υψηλή φορολόγηση είναι στη λίστα των νέων μέτρων σχεδόν όλων των χωρών της Ευρωζώνης.
Η Ευδοξία Πάντα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στο Βέλγιο, κάνει λόγο για αυστηρά μέτρα που σίγουρα δυσχεραίνουν τους Ελληνες που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν: «Ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικός από εδώ. Σίγουρα ο βασικός μισθός είναι υψηλότερος και ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, αλλά ο φόρος εισοδήματος αγγίζει το 65%.
Βέβαια στο Βέλγιο υπάρχουν όντως κάποια επαγγέλματα που ακόμα δεν έχουν κορεστεί και είναι πιο εύκολο για κάποιον να βρει δουλειά, όπως π.χ. ο ιατρικός κλάδος. Νομίζω ότι οι Ελληνες δεν πρέπει να αρχίσουν να φεύγουν από την Ελλάδα. Πρέπει με υπομονή να προσπαθήσουν ώστε όλη η χώρα να βγει αλώβητη και από αυτή τη δοκιμασία».

Μια δεκαετία

Σύμφωνα με την έρευνα, της οποίας ηγήθηκε η Ελληνίδα Χαρά Μάστορα, οικονομολόγος και μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στο Βερολίνο, οι Ελληνες που κατοικούν στη Γερμανία ξεπερνούν τις 280.000.
Μάλιστα, το 86,8% των Ελλήνων ζουν τουλάχιστον 10 χρόνια στη Γερμανία, το 36% πάνω από 30 χρόνια και το 26% πάνω από 20. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η «καθαρή μετανάστευση», οι συμπατριώτες μας δηλαδή που πήγαν για να μείνουν και να δουλέψουν στη Γερμανία, ανέρχεται στους 12.000 «νεοεισερχόμενους» τα τελευταία δύο χρόνια.
Ηγετική θέση στην αγορά εργασίας κατέχουν οι Ελληνες εστιάτορες, αφού οι περισσότεροι έχουν επικεντρωθεί στον τομέα της γαστρονομίας, των εστιατορίων και της λιανικής πώλησης με εθνικό χαρακτήρα (ελληνικά προϊόντα).
Περισσότεροι από 27.500 Ελληνες που διαμένουν στη Γερμανία, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έναντι 60.000 Τούρκων και 50.000 Ιταλών. Το 15% των οικονομικά ενεργών Ελλήνων της Γερμανίας είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα παραμονής του Ελληνα στη Γερμανία δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση.
Η πιο πολυπληθής ηλικία στον ελληνικό πληθυσμό της Γερμανίας είναι οι 40άρηδες, 31,8% των Ελλήνων ανήκουν στην κατηγορία από 45 έως 64 ετών, δηλαδή στην ομάδα εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Η περαιτέρω διαφοροποίηση ανάλογα με το φύλο δείχνει ότι οι άνδρες είναι κατά μέσο όρο ελαφρώς νεότεροι από τις Ελληνίδες (άνδρες: 43,9 ετών έναντι γυναικών 45,4 ετών).
Οσον αφορά τον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας στη Γερμανία, 11,4% των Ελλήνων ζουν μόνοι, είναι εργένηδες, ενώ 14,5% έχουν οικογένειες με 5 και περισσότερα μέλη. Η πλειονότητα 28,6% ζει σε νοικοκυριά 2 ατόμων.
Κ. Παπαδοπούλου – Γερμανία

«Εκανα νέα αρχή και με τη στήριξη της πρόνοιας»
Εφυγε από την Ελλάδα γιατί δεν έβρισκε δουλειά. Μετανάστευσε στο Βέλγιο και στη συνέχεια στη Γερμανία αναζητώντας μια διέξοδο στο οικονομικό της πρόβλημα.
Μπορεί το τελευταίο διάστημα η Καλλιόπη Παπαδοπούλου να μην έχει δουλειά, ωστόσο με την κρατική αρωγή στην Κολωνία μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια. «Είμαι στο ταμείο πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα λαμβάνω οικονομικό βοήθημα 681 ευρώ, δηλαδή μου έχουν εξασφαλίσει το ενοίκιο, το ρεύμα και το νερό», εξηγεί.
«Επίσης, με στέλνουν στο σχολείο για να μάθω γερμανικά, ώστε να μπορέσω να βρω καλύτερη δουλειά». Γεννημένη στην Κρύα Βρύση Πέλλας, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη βρεφονηπιοκόμος. Μετά την αποφοίτησή της, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μια ικανοποιητική δουλειά, ούτε καν στο χωριό της στο οποίο ξαναγύρισε. «Πήρα την απόφαση να πάω στο Βέλγιο γιατί μια φίλη μου που ήδη εργαζόταν εκεί με ενημέρωσε ότι μια γνωστή της χρειαζόταν Ελληνίδα νταντά για το παιδί της», μας λέει.
Εζησε εκεί για 10 μήνες, αλλά δεν άντεξε τη μοναξιά. «Αποφάσισα να φύγω για την Κολωνία, όπου ζούσε η αδερφή μου. Θέλησα να δοκιμάσω και εδώ την τύχη μου και για έναν χρόνο δούλεψα ως καθαρίστρια στο αεροδρόμιο, όπου έπαιρνα μισθό 1.300-1.400 ευρώ και ήμουν ασφαλισμένη», διηγείται. «Η ζωή εδώ δεν είναι ακριβή. Στην Ελλάδα θέλουμε να γίνουμε Ευρωπαίοι, αλλά θα έπρεπε να έχουμε και ευρωπαϊκούς μισθούς», καταλήγει.
Β. Πιρώτης- Ολλανδία

«Εδώ δεν υπάρχει γενιά των 700 ευρώ»
Καινούργια αρχή σε ξένο τόπο κάνει και ο 26χρονος Βαγγέλης Πιρώτης, ο οποίος αποφάσισε να μπει από νωρίς στη διαδικασία της μετανάστευσης πριν δημιουργήσει οικογενειακές υποχρεώσεις.
Επισκέφθηκε μερικές φορές το Αμστερνταμ, είδε τις συνθήκες εργασίας και τις σύγκρινε με αυτές της Ελλάδας. Δώδεκα ώρες τη μέρα δουλειά δεν ήταν αρκετές για να βγάλει ούτε 800 ευρώ. Μάταια άλλαζε εργοδότες, αφού πουθενά δεν κατάφερε να λάβει έναν αξιοπρεπή μισθό.
«Στην Ελλάδα είχα αλλάξει πάνω από δέκα δουλειές, αναζητώντας διαρκώς κάτι καλύτερο, κάτι για να συντηρούμαι… Δούλευα 10 και 12 ώρες και έβγαζα μετά βίας 700-750 ευρώ. Στην Ολλανδία έχω έρθει τους τελευταίους μήνες και αναζητώ εργασία. Προσπαθώ να μάθω τη γλώσσα, να εγκλιματιστώ και να διεκδικήσω μια θέση στην αγορά εργασίας.
Εχω κάνει φίλους εδώ οι οποίοι είναι πτυχιούχοι και βγάζουν πολύ καλά λεφτά. Γενιά των 700 ευρώ δεν υφίσταται εδώ. Τα ενοίκια είναι λιγάκι ακριβά, αλλά αν τα υπολογίσει κανείς, θα διαπιστώσει ότι σίγουρα βγαίνει κερδισμένος».
(Πηγή: ethnos)

48 COMMENTS

 1. ΦΕΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ ΨΑΧΝΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΕΛΛΙΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΑΝ ΒΩΗΘΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Η ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΙΝΙΚΟ ΜΑΓΑΖΙ Η ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ.ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ Κ ΜΕ ΩΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΤΟ ΤΗΛ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ .6937067768

 2. γεια σας το ονομα μου ειναι γιωργος και ψαχνο δουλεια στη γερμανια σε ελλινικο εστιατοριο εχω εργαστη 2χρονια ψυστης το τηλ μου ειναι.6982396563 2104311605

 3. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Η ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΙΜΑΙ 23 ΕΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ,ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ (GOODYS) ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ 2 ΗΜΟΥΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ,ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΕΜΗΝΑΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ (π.χ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ,HACCP,EΛΟΤ,ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ κ.α.)ΕΧΩ ΕΠΙΣΗΣ ΕΡΓΣΑΣΤΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ.ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 6972949888 ΚΑΙ 2108660535.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

 4. Επείγον! Χρειαζόμαστε μια ομάδα 6 ατόμων για τον λινοτάπητες και baseboards, και μια ομάδα 4 ατόμων για την εγκατάσταση γυψοσανίδας. Πληρωμή: εγκατάσταση γυψοσανίδες 9 euro/m2? Μουσαμά κολλημένο στο σετ με κονιάματος πριν από την κόλληση € 4,5 / m, πλίνθο – 1.30 ευρώ / m Πρέπει να έχετε το δικό μεταφοράς διαθέσιμη.

 5. Καλησπέρα.Ονομάζομαι Στάθης(30) και μαζί με την γυναίκα(33) μου επιθυμούμε να έρθουμε στην Σουηδία για ένα καλύτερο μέλλον.Έχω σπουδάσει δάσκαλος οδήγησης και διαθέτω όλα τα διπλώματα οδήγησης.Επίσης έχω εργασιακή εμπειρία σαν σερβιτόρος,μπουφετζής και υπεύθηνος σε καταστήματα με ρούχα.Η σύζηγος έχει σπούδασει θεατρολόγια και εχει δουλέψει σε εφημερίδες ως κριτιικός και σε σχολεία ως δασκάλα θεατρολογίας και κινησιολογίας.Έχει εργασιακή εμπειρία και ως σερβιτόρα και μπουφετζού όπως και στην φυλαξη παιδιών.Γνωρίζουμε και οι δύο μας αγγλικά.

  Σας ευχαριστώ.

  crazy_smile22@hotmail.com 0030 6995891805

 6. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ο σύζυγος & ΔΙΚΑΣΤΗΣ η σύζυγος (Πτυχίο ΝΟΜΙΚΗΣ με Μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο) με παιδί 3μηνών, αναζητάμε δουλειά οπουδήποτε στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΔΕΝ μιλάμε ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ. τηλ. 6974811608

 7. GEIA SAS EIMAI APO KRHTH KAI PSAXNW DOYLEIA STO BEROLINO!EXW 6 XRONIA EMPEIRIA SE MPOYFE KAI SERVICE,EPISEIS EXW EMPEIRIA ENOS ETOYS WS DASKALA KRHTHKWN PARADOSIAKWN KAI LAIKWN XORWN!MILAW AGGLIKA ALLA DEN GNWRIZW GERMANIKA!PLEAZE VOITHISTE ……

 8. Paidia, opios gnorizei kapoia estiatoria pou zitane kosmo, einai poly mvra halia i Ellada mas, kalo einai an mporesei kapoios na voithisei. Onomazomai Maria eimai 34 -35 kai psaxnomai gia Germania, perisotero Hamburg kai Munich, alla tha me endiefere kai se alla meri tis Germanias i kai Austrias…

  Oti mporei na kanei o enas gia ton allon kalo einai.

  Euxaristo k kali sinexeia ston kathe ena..

 9. Γεια σας, παρότι δουλεύω αυτή τη στιγμή, είμαι διατεθειμένος για μετανάστευση γιατί νιώθω να σφίγγουν τα γάλατα. Είμαι απόφοιτος Πολυτεχνείου αλλά παρ’ ολα αυτά θα με ενδιέφερε οποιαδήποτε δουλειά, συν τοις άλλοις έχω δουλέψει αρκετά χρόνια σερβιτόρος σε οικογενειακή επιχείρηση. Γνωρίζω καλά αγγλίκά αλλά μπορώ να συνεννοηθώ στοιχειωδώς και στα γερμανικά. Είμαι παντρεμένος με παιδιά αλλά για αρχή θα πειραματιστώ μόνος μου και βλέπουμε. Οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν καλοδεχούμενη

 10. Geia sas eimai 23 xronon endiaferomai gia ergasia stin ollandia se kapoio ergostasio epishs eimai katoxos dimplomatos Γ kathgorias. an gncrizete kati parakalo epikoinoniste mazi mou gia perissoteres plhrofories. to thl. mou einai 6976597103

 11. Geias sas eimai o stelios 20 eton exo ptixio kommotis ptixio agglikis glossas kai tha ithela na ergasto stin germania se opoiadipote douleia,ego ergastei duo xronia os kommotis ,parakalo epoikononiste mazi mou gia perissoteres plirofories,to til mou einai : 6982261123 stathero: 2815007463

 12. geia sas eimai hlektrologws eswterikon egatastasewn kai boioixanikwn xoron psaxnw ergasia sin germania i stin eidikotita mou i se opoia uparxh den exw kanena provlima euxaristw to thl mou einai 6951770026

 13. ειμαι ελαιοχρωματιστης καλος μαστορας με χρονια εμπειρια και οπως θα ξερετε εδω η οικοδομη εχει πεθανει.Δεν υπαρχει καμια ελπιδα εκτος απο κανα μεροκαματο στη χαση και στη φεξη.
  Εχω 2 παιδια το ενα ανεργο και το αλλο στο σχολειο η συζηγος απολυθηκε τον περασμενο μηνα και ειμαστε ετοιμοι για οπουδηποτε εκτος ελλαδας.Οπου βρουμε δουλεια
  η συζηγος ειναι γραφιστρια
  69794456534

 14. geia sas onomazome stauroula eimai 23 xronon k psaxnw douleia sthn germania dn kserw na milaw germanika k kserw poso duskolo einai gia mena omos exw anagkh na ergastw exw oreksh polu gia douleia tha hthela na ergastw ws katharistria lanziera h kati allo pou dn xreiazete na milaw poku germanika gt dn kserw an kapios mporeia na me vohthisei na kalesei sto 2510834722 h sto 6978058142 sas euxaristw.

 15. endiaferome na ergasto se restorant gnorixo kala tin doylia ..h se xenodoxio ..xriazome amesa tin doylia ..eyxaristo

 16. ειμαστε ζευγαρι 28 κ 20 ετων λεγομαστε οδυσσεας κ ευα κ αναζητουμε εργασια σε ελληνικα εστιατορια στη γερμανια,βοηθου μαγειρα η βοηθου ψηστη η λατζα.ειμαστε ελληνες κ εχουμε ορεξη για δουλεια!τηλ. 6986507337,6983391677

 17. gyasas ime 30 xronon pandrevmenos i sizigos mu 25 psaxnume dulia se elenika estiatorio. i gineka mu exi dulepsi se estiatoria stin elada. 004915238526718

 18. eimai 38 xronwn kai psaxnw douleia , gnwrizw kala apo kouzina kai otidhpote allo sxetika me kathariothta kai exw doulepsei sthn ellada 16 xronia . Kai o suzhgos mou einai 36 xronwn kai einai oikodomos kai kserei kai apo khpourikh kai alles polles asxolies . Thl: 6951235118
  kai 6945430529

 19. geia sas eimai o andronikos 23 etwn apo kerkyra tha hthela na ergastw sti germania monaxo bielefeld amvourgo h anovero den milaw germanika eimai diathesimos na mathw prin erthw germania gia douleia apla thelw na exw etoimi tin douleia eimai anidikeutos ergatis alla exw doulepsei servitoros vohthos se fourno stin oikodomi vohthos xulourgou kai ydraulikou an mporeite epoikinwniste mazi mou sto thlefwno 0030-6980021401 an ginetai amesa thelw na xerwh eimai 5 xronai anergos kai xwris douleia einai polu duskola edw stin ellada h sto eimail andronikos12@hotmail.com euxaristo polu

 20. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΛΕΝΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 49 ΕΤΩΝ.ΕΧΩ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ( ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΝΕΥΣΤΑ)ΔΙΔΑΣΚΩ ΚΙΘΑΡΑ -ΠΛΗΚΤΡΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΑΝ ΜΠΟΥΦΕΤΖΗΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΣ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
  ΤΗΛ.6948004055 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ EMAIL: Panosjan@yahoo.gr

 21. Kalispera psaxnoume Gia ergasia se elliniko estiatorio stin germania se opiodipote perioxi 6988789101

 22. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗ 40 ΚΑΙ 41 ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.ΤΗΛ.6972151996.

 23. Geia sas, me lene Ilias Nikolis kai psaxnw douleia sthn Germania, kapou konta Essen oi Dusseldorf. Eimai elektrologos-mastoras. Alla tha eperna oti tipote douleia tha eixe.
  Sas eyxaristw polly.

 24. Geia sas ime i konstanrina psaxno servitora exo ena cocktail bar stin germania sta sinora tis elvetias ean exete oreksi gia doulia kai den exete ipovxreosis tote epikinoniste mazi mou sto tilefono 00497763/7779 i sto facbook anastasiou konstantina Bistro Bar Hähnle.
  sas euxaristo!!

 25. Geia sas! Eime mageras-psistis 32 xronon,zhtaw ergasia se ellhnika estiatoria stin germania-elvetia-austria-belgia kai ollandia.Exo magali empeira se xorous mazikis esthas se grill kai kouzina.THL:0040784700375

 26. ειμαι 41, ψαχνω επειγόντως για μια δουλειά Γερμανια και γενικά σε ολη την ευρώπη. δεν εχω προβλημα να εργαστώ σε οποιοδηποτε ποστο μεσα σε ενα εστιατοριο

 27. Γεια σας. Λέγοντας για δουλειά στην Γερμανία θα ήθελα να μοιραστώ και εγώ την δική μου εμπειρία, μιας και είμαι έχω μετακομίσει στο Βερολίνο εδώ και ένα χρόνο και καταλαβαίνω τις ανησυχείες σας. Εγώ έφυγα για αναζήτηση δουλειάς, με ελάχιστα γερμανικά και έχοντας εμπειρία κυρίως σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Δεν ήταν τόσο δύσκολα να βρω δουλεια εδώ, αλλά αυτό που με καθυστέρησε ήταν σίγουρα η γλώσσα. Είχα κάνει κάποια μαθήματα στην Ελλάδα πριν φύγω και συνέχισα εντατικά μαθήματα στο Βερολίνο στην Deutschakademie (www.deutschakademie.de). Είναι πολύ καλό σχολείο για γρήγορη εκμάθηση της γλώσσας και θα βρείτε αρκετούς Έλληνες μαθητές εκεί. Έχουν ακρετά ενδιαφέρον πρόγραμμα, με 3 ώρες μαθήματος κάθε μέρα και σε πολύ καλή τιμή. Έχουν επίσης σχολεία απο ότι ξέρω στο Αμβούργο και στο Μόναχο. Εγώ στον δεύτερο μήνα άρχισα να είμαι ικανή να κάνω προτάσεις και να επικοινωνώ πολύ καλύτερα και όλα ήταν πιο εύκολα.
  Είναι μεν δύσκολη γλώσσα αλλά δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο να την μιλήσεις. Αν θέλετε να σας δεχτούν σε μια χώρα πιο εύκολα πρέπει να μιλάτε στην γλώσσα τους. Και γενικότερα ακόμα και σε δουλειές που δεν χρειάζεται ιδιαίτερα η επικοινωνία, σε δέχονται περισσότερο όταν βλέπουν πως ενδιαφέρεσαι να μάθεις την γλώσσα τους.
  Στο Βερολίνο είναι εφικτή η επικοινωνία στα αγγλικά για τις καθημερινές ανάγκες και αυτό είναι θετικό για το ξεκίνημα. Αλλά γενικότερα για δουλειά είναι πολύ καλύτερα στο Μοναχο. Έχω πολλούς φίλους που εργάζονται εκεί και έχουν πολύ καλύτερες δουλειές απ’ ότι στο Βερολίνο. Απ’ όσο θα γνωρίζετε στο Βερολίνο έχει την μεγαλύτερη ανεργία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλα συγκρίνοντας με Ελλάδα είναι πολύ καλά τα πράγματα…

 28. me lene giorgo kai psaxnw gia douleia otidhpote sthn germania,aystria,olandia!to thl mou einai..6985634052

 29. γειασας με λενε αλεξη ειμαο 30 χρ ψαχνω δουλεια στην βοννη η στην κολωνια,οτιδιποτε εργασια,μιλαω λιγα γερμανικα,6944127922

 30. Ζητουνται Στην Γερμανία απο βιομηχανια σε εργοστασιο κατασκευής μηχανημάτων σχεδιαστες μηχανογικου σχεδιου με εμπειρια και αριστη γνωση Autocad 3 D και Autodesk inventor η Solid works και γνώσεις αγγλικών η γερμανικών για μόνιμη Απασχόληση με τριμινι δυνατότητα διαμονής σε χώρο της εταιρείας με προοπτικές Εξέλιξης Savas Nisamidis tel.00491726210299
  Technical Director
  NISBAU GmbH
  Offsteiner Weg 5
  67278 Bockenheim
  Tel:+49 6359 9477390
  Fax:+49 6359 9477 391
  savas@nisbau.dewww.nisbau.de

 31. geia sas eime ena pedi 22 eton psakno dulia sttin germany voi8os guzhina…lantza voi8os servitoro….dulevo ke fortigo exo diploma B/C kategori tl 6996967677

 32. geia sas eimai 24 xronwn kai psaxnw douleia opoudipote kai otidipote. douleva stin ellada oikodomes kai genika oti afora tetoies douleies. til. 6994141826 euxaristw!

 33. kalispera eimai 24 xronwn kai eimai padremeni me ena paidaki. psaxnw douleia opoudipote.exw spoudasei voithos vrefonipiokomou,kserw agglika kai liga germanika. til.6992328454

 34. me lene panagioti exo empiria pano ston tomea tou estiatoriou exo gnosis.ke pola ala epagkelmata.to tilefono mou einai 6939226816 perimeno parteme eime diathesimos opia stigmi thelisete

 35. geia sas eime ena pedi 22 eton psakno dulia sttin germany voi8os guzhina…lantza voi8os servitoro….dulevo ke fortigo exo diploma B/C kategori tl 6996967677 euxaristw

 36. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΛΕΝΕ ΓΙΩΡΓΟ,ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ.ΥΠΕΥΘΥΝΟ,ΣΟΒΑΡΟ,ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΗΛΙΚΙΑ ΜΕΧΡΙ 35 ΧΡΟΝΩΝ, ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΣ.ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΑ ΑΤΟΜΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΤΗΛ 015162604541

 37. geia sas eime ena pedi 22 eton psakno dulia sttin germany voi8os guzhina…lantza voi8os servitoro….dulevo ke fortigo exo diploma B/C kategori tl 6996967677 euxaristw

 38. Psaxnoume zevgari gia kouzina .estiatorio germanias.Parexete diamoni-gevma-poto -asfalia-kai analogos apodoseos mis8os.parakaloume steixeia ,thlefono,kai kapio email h facebook me onoma kai foto .sto parakato email.gr-kavala@t-online.de Kyrio zaxaria.

 39. geia sas eime ena pedi 22 eton psakno dulia sttin germany voi8os guzhina…lantza voi8os servitoro….dulevo ke fortigo exo diploma B/C kategori tl 6996967677

 40. ειμαστε μητερα και κορη και ψαχνουμε εργασια στο εξοτερικο ..σε ελλινικα εστιατορια!η μητερα μου εχει 20 χρονια πιρα στη κουζινα και εγω 16 χρονια πιρα σερβιτορο!ειμαστε απο ρουμανια αλλα ζουμε κριτη για πανο απο 20 χρονια!μιλαμε ελλινικα και αγγλικα!παρακαλω μονο σοβαρεσ προτασεις!τηλ 6982502301

 41. Γεια σας, είμαι 40 χρονων και ψάχνω δουλειά στη Γερμανια.Είμαι ηλεκτροσυγκολιτης και κατασκευαστης κουφωμάτων αλουμινίου με εμπειρία 20 χρονων. email. kataskeuesaloum@gmail.com

 42. geia eime ena pedi 22 eton psakno dulia sttin germany voi8os guzhina…lantza voi8os servitoro….dulevo ke fortigo exo diploma B/C kategori tl 6996967677

Leave a Reply