Τουρκική χορευτική ομάδα διδάσκει παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς!

Τουρκική χορευτική ομάδα διδάσκει παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς!

Ένα “παράθυρο” στην αληθινή Ελλάδα, μακριά από τα τουριστικά κλισέ, ανοίγει μια τουρκική χορευτική ομάδα, που δημιουργήθηκε, στοχεύοντας να διδάξει στους γείτονές μας παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Πρόκειται για την Ομάδα Ελληνικών Χορών «Ανθρωπιά», που ιδρύθηκε στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης, πριν από δύο χρόνια, από τον Τζεμάλ Ατίλα.
Μάλιστα, η ίδια ομάδα οργάνωσε, στο διάστημα 14-20 Αυγούστου 2009, μία ελληνοτουρκική συνάντηση στην Ίμβρο, με τίτλο, «Μια εβδομάδα μαζί», στην οποία συμμετείχαν 10 Έλληνες και 40 Τούρκοι, που χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν μαζί.
Η «Ανθρωπιά» γεννήθηκε μέσα σ’ ένα περιβάλλον ανθρώπων που εδώ και πολλά χρόνια έδειχναν ενδιαφέρον για τους χορούς και τη μουσική κουλτούρα της Ελλάδας. Κανένα από τα 22 μέλη της δεν είναι Έλληνας ή Ρωμιός, ενώ οι περισσότεροι ασχολούνται με διάφορα επαγγέλματα και διαθέτουν ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στους ελληνικούς χορούς.
Ο Τζεμάλ Ατίλα ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τους ελληνικούς νησιώτικους χορούς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κας, γνωρίζοντας τους Έλληνες που έρχονταν από την απέναντι μεριά. Όταν εγκαταστάθηκε στην Πόλη, θέλησε να μάθει περισσότερα για τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και πριν από 7 χρόνια ήρθε σ’ επαφή με Έλληνες καθηγητές, που δίδασκαν στα Ρωμέικα Λυκεία της Κωνσταντινούπολης και αργότερα με το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δώρα Στράτου», στην Αθήνα, ενώ εδώ και δύο χρόνια συνεργάζεται με το Στέφανο Γανωτή, ιδρυτή του Χορευτικού Ομίλου «Περπερούνα».
«Επιλέξαμε για την ομάδα μας το όνομα ‘Ανθρωπιά’, γιατί βλέπουμε την ανθρωπιά να χάνεται μέρα με τη μέρα και θέλαμε με το χορό και τη στάση μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτό το φαινόμενο», εξηγεί ο Τζεμάλ Ατίλα.
Η χορευτική αποστολή της «Ανθρωπιάς» είναι να παρουσιάσει στον Τούρκο θεατή την πραγματική εικόνα των ελληνικών χορών. «Οι γνώσεις, στην πραγματικότητα ή άγνοια, των Τούρκων σχετικά με τους χορούς και τη μουσική κουλτούρα της Ελλάδας περιορίστηκε για πολλά χρόνια στο τρίγωνο ‘συρτάκι-ταβέρνα-σπάσιμο πιάτων’, σε έννοιες δηλαδή που καθόλου δεν αντιπροσωπεύουν την πλούσια χορευτική κουλτούρα του ελληνικού λαού. Οι παραστάσεις και οι δραστηριότητες της ‘Ανθρωπιάς’ αποτελούν μέσο έκφρασης της αντίθεσής μας στην εκφυλισμένη αντίληψη για την ελληνική χορευτική κουλτούρα που επικρατεί στη χώρα μας», προσθέτει ο ιδρυτής της «Ανθρωπιάς».
«Κοινωνική μας αποστολή» συνεχίζει ο Τζεμάλ Ατίλα, «είναι να δουλέψουμε και να χορέψουμε για να δημιουργηθούν ακόμη καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι, μεταξύ των δύο λαών υπάρχει μια οδυνηρή σχέση, που βασίζεται σ’ ένα παρελθόν γεμάτο πικρίες. Όμως, στις μέρες μας και οι δύο λαοί αρχίζουν να ανακαλύπτουν εκ νέου ο ένας τον άλλον. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να γίνουν θαρραλέα βήματα προς ένα κοινό μέλλον. Η ‘Ανθρωπιά’ είναι ένα από αυτά τα βήματα. Πρωταρχικός κοινωνικός σκοπός της είναι να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να γνωρίσει και να καταλάβει το λαό της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Η ‘Ανθρωπιά’ δεν αρκείται μόνο στο να χορεύει, αλλά παράλληλα αγωνίζεται ενάντια στις προκαταλήψεις και τις αντιλήψεις, που χαράχτηκαν εδώ και χρόνια στα μυαλά των ανθρώπων. Από την άλλη, η ‘Ανθρωπιά’ είναι αποφασισμένη να τηρήσει αποστάσεις από την επίσημη ιδεολογία των δύο κρατών, γιατί το κέρδος των δύο λαών από τις επίσημες ιδεολογίες ήταν μόνο δάκρυα και καταστροφή. Η κοινωνική της αποστολή είναι να ‘παντρέψει’ τις έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης με την τέχνη του χορού. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Δεχτήκαμε επιθέσεις από ακραίους εθνικιστές. Μάλιστα, σε μια παράστασή μας, ένα αξιοπρεπέστατος κύριος, με κουστούμι και γραβάτα, σηκώθηκε και άρχισε να φωνάζει ότι ‘εδώ είναι Τουρκία δεν υπάρχει θέση για ελληνικούς χορούς’. Αργότερα, έμαθα ότι ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου».
Στο χώρο της «Ανθρωπιάς», κάθε μήνα, ξεκινούν νέα 5μηνα τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών ελληνικών χορών, σε καθένα από τα οποία φοιτούν περίπου 60 άτομα. Μέσα σε διάστημα 5 μηνών, οι μαθητές μαθαίνουν 20 χορούς. Πάνω από την «Ανθρωπιά» υπάρχει ένας άλλος χώρος, που ονομάζεται «Καλιτεράς», όπου τις Παρασκευές και τα Σάββατα οι μαθητές συγκεντρώνονται, χορεύουν και κάνουν ένα είδος πρακτικής εξάσκησης.
«Το ρεπερτόριό μας περιλαμβάνει χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας: από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Ρόδο, από τη Θεσσαλία μέχρι την Ικαρία. Χορεύουμε μπαλαριστό, μπάλο, μπαϊντούσκα, φυσούνι, γκάιντα, χανιώτικο συρτό, χασαπιά, χασάπικο (συρτάκι), χασαποσέρβικο, ικαριώτικο, καλαματιανό, καραγκούνα, κλειστό, κοφτό, ξέσυτρο κουλουριώτικο, μαλεβιζιώτικο, ομάλ, διπάτ, ομάλ Καρς, πεντοζάλη, πηδηχτό Ρόδου, πυργούσικο, ποδαράκι, συρτό νησιώτικο, σούστα, τρεχάτο, τσάμικο, ζεϊμπέκικο και ζωναράδικο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζεμάλ Ατίλα και προσθέτει: «Μία σημαντική υπενθύμιση. Κρατάμε απόσταση από το ευρείας κατανάλωσης είδος ελληνικών χορών μουσικής, που παρατηρείται στη χώρα μας. Επομένως, δεν είμαστε το σωστό μέρος για εκείνους που θέλουν να πάνε στην ταβέρνα και να γλεντήσουν, σπάζοντας πιάτα και κάνοντας ανόητες κινήσεις γύρω από ένα ποτήρι ρακί. Τέτοιου είδους επιλογές υπάρχουν και με το παραπάνω. Φυσικά κι εμείς χορεύουμε για να διασκεδάσουμε, αλλά όταν το κάνουμε θέλουμε να είμαστε προσκολλημένοι στην αυθεντικότητα αυτής της κουλτούρας».
Πηγή: ana-mpa

1 COMMENT

  1. Τι να πω για την ανθρωπιά αυτού του ανθρώπου , αλλά και για το θάρρος του… μιλάει μόνη της η <> και οι άνθρωποι της .
    Μακάρι να ανταποκρηθούμε ανάλλογα και εμείς ( Έλληνες ) …

Leave a Reply