Η εορτή της Ινδίκτου εορτάσθηκε στο Φανάρι

Η εορτή της Ινδίκτου εορτάσθηκε στο Φανάρι

Με επισημότητα εορτάσθηκε σήμερα στο Φανάρι η αρχή του νέου εκκλησιαστικού, έτους, η εορτή της Ινδίκτου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και όλοι οι παρευρισκόμενοι στην Κωνσταντινούπολη αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέγραψαν τον “τόμο” της Ινδίκτου, προσερχόμενοι κατά την αρχιερατική τάξη, μετά τη θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σήμερα, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, εκτός από τους ιεράρχες του Οικουμενικού θρόνου από την Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό, παρέστησαν επίσης και οι ιεράρχες των Νέων Χωρών όπως ο μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου Νικόδημος και Μυτιλήνης Ιάκωβος.
Πολλοί από τους μητροπολίτες συμμετείχαν στην τακτική Ιερά Σύνοδο, που ολοκλήρωσε μόλις τις εργασίες της. Μέρος των συνεδριάσεων της Συνόδου έγιναν αυτή τη φορά στη Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη των Πριγκιπονήσων, στην έδρα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Προσκυνητές από πολλά μέρη της Ελλάδας και άλλες χώρες, καθώς και από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία εκκλησιάσθηκαν σήμερα στο ναό του Αγίου Γεωργίου, μαζί με την ηγεσία της μειονότητας της Κωνσταντινούπολης. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Βασίλης Μπορνόβας παρέστησε επίσης στον εορτασμό.
Η υπογραφή του κώδικα της Ινδίκτου είναι μία από τις παλαιότερες παραδόσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που καταγράφει -από τον τέταρτο μ.Χ. αιώνα -την κατάσταση των πραγμάτων στην αρχή κάθε ετήσιου εκκλησιαστικού κύκλου.
– Μήνυμα για το Περιβάλλον, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, κατά την εγκαινίαση του νέου εκκλησιαστικού έτους
«Καθώς εγκαινιάζομε το νέον εκκλησιαστικό έτος, στοχαζόμεθα εκ νέου την κατάσταση της του Θεού κτίσεως, αναλογιζόμεθα το παρελθόν και μετανοούμε δι΄όλα όσα έχομε πράξει ή αμελήσει να πράξουμε για την φροντίδα της γης», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στο μήνυμα του για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο απηύθυνε από το ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, με αφορμή την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους.
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε επίσης στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο τονίζοντας ότι «ας προσευχηθούμε για την ευλογία του Θεού, ώστε οι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες να συνεργασθούν με τις αναπτυσσόμενες για τη μείωση των βλαβερών ρυπογόνων εκπομπών, ώστε να υπάρξει βούληση για τη συγκέντρωση και συνετή διαχείριση των απαιτουμένων χρημάτων προς λήψη των αναγκαίων μέτρων. Να συνεργασθούμε άπαντες για να διασφαλίσουμε ότι τα τέκνα μας θα δύνανται να απολαμβάνουν τα αγαθά της γης την οποίαν καταλείπουμε εις αυτά».
«Ας ανανεώσωμεν άπαντες τη δέσμευσή μας να συνεργασθούμε, προκειμένου να επιφέρουμε τις αλλαγές για τις οποίες προσευχόμεθα, να απορρίψουμε κάθε τι το οποίον βλάπτει την κτήση, να μεταβάλλουμε τον τρόπον σκέψεώς μας και, ως εκ τούτου, να μεταβάλλουμε ριζικώς τον τρόπον ζωής», καταλήγει στο μήνυμα του Οικουμενικός Πατριάρχης.
Πηγή: ana-mpa

NO COMMENTS

Leave a Reply