Η μεσόφωνος Ε.Γιαννουλίδου σε θρησκευτική συναυλία στη Βιέννη

Η μεσόφωνος Ε.Γιαννουλίδου σε θρησκευτική συναυλία στη Βιέννη

0Η ανερχόμενη Ελληνίδα μεσόφωνος Ελσα Γιαννουλίδου συμμετείχε στην συναυλία θρησκευτικής μουσικής στη Βιέννη  λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα των Καθολικών, και ερμήνευσε το έργο «Στάμπατ Μάτερ» του Τζοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι.

Η συναυλία βρισκόταν υπό την αιγίδα του γενικού μουσικού διευθυντή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, Φραντς Βέλζερ Μεστ και σε αυτή, την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα συνόδευαν ένα κουαρτέτο εγχόρδων, το εκκλησιαστικό όργανο και η Αυστριακή υψίφωνος Ρεγκίνε Χάνγκλερ, υπό τη διεύθυνση του Βόλφγκανγκ Τσάπεκ.

Ο μεσαιωνικός ύμνος «Στάμπατ Μάτερ» είναι ένας από τους ελάχιστους θρησκευτικούς ύμνους που έχουν επιζήσει και παραμένουν σε λειτουργική χρήση μέχρι σήμερα, έχοντας γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες σε διάφορες εποχές. Υπήρξε το τελευταίο έργο του Τζοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι (1710-1736) το οποίο θεωρείται η πιο δημοφιλής μελοποίηση του ύμνου, λόγω της απλότητας και αμεσότητας του συναισθήματος.

Η φημισμένη εκκλησία των Αυγουστίνων στα ανάκτορα Χόφμπουργκ στη Βιέννη όπου έγινε η συναυλία, διατηρεί παράδοση 600 χρόνων στην εκκλησιαστική μουσική και συνδέεται με την εκτέλεση σε αυτή σε παγκόσμια πρεμιέρα, πολλών έργων ξακουστών μουσουργών, όπως Αντον Μπρούκνερ, Φραντς Σούμπερτ ή των μαθητών του Μπετόβεν, Γιόχαν Γκεοργκ Αλμπρεχτσμπεργκερ και Φραντς Ξάβερ Ζούσμαγιερ.
(πηγή:ana-mpa)

 

NO COMMENTS

Leave a Reply