Ο Κων. Μητσοτάκη στη “Χουριέτ”: “Ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό”

Ο Κων. Μητσοτάκη στη “Χουριέτ”: “Ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό”

images (1)Στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ” έδωσε συνέντευξη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

Ο Έλληνας πολιτικός πιστεύει πως ο Ερντογάν είναι ικανός να λύσει το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο και θεωρεί ευκολότερο από το Κουρδικό, “Ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός και έμπειρος πρωθυπουργός που μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Για αυτό, λέω, ότι θα πρέπει να ελπίζουμε ότι ο Ερντογάν θα μπορέσει να λύσει και το Κυπριακό. Πιστέψτε με, ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό με πολύ λιγότερη προσπάθεια από αυτήν που καταβάλει για το Κουρδικό.” όπως είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι το θέμα της Κύπρου για την Ελλάδα, “η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να παραβλέψει την Κύπρο”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Και συνέχισε λέγοντας “Η Κύπρος ήταν πάντα το υπογάστριο της Τουρκίας. Αυτό το συζήτησα πολλές φορές και με τον Οζάλ και αποδεχόταν ότι η Κύπρος είναι μία αδυναμία της Τουρκίας και ήθελε να βρεθεί λύση. (…)Τώρα πλέον, η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο, για τη λύση. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, αλλά η Τουρκία έχει τη δύναμη.”

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά τον Τούρκο πρωθυπουργό και του έχει εμπιστοσύνη καθώς πιστεύει πως
“μπορεί να πείσει τους Τουρκοκύπριους”, ενώ για τον νέο πρόεδρο της Κύπρου, κ. Αναστασιάδη, λέει πως “είναι ένας λογικός πολιτικός”, ο οποίος “μπορεί να γίνει ένας εποικοδομητικός διαπραγματευτής” παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος τη δεδομένη στιγμή.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως οι διαφορές των δυο χωρών και ειδικά τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο μπορούν να λυθούν μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

NO COMMENTS

Leave a Reply