Ο γερμανόφωνος τύπος για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Ο γερμανόφωνος τύπος για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Ο γερμανόφωνος τύπος κατακλύζεται σήμερα από δημοσιεύματα που αφορούν τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
«Ο Έλληνας ασθενής» επιγράφει το σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και στον υπότιτλο σημειώνει ότι «η χώρα έχει εδώ και καιρό παραιτηθεί και για το λόγο αυτό οι πρόωρες εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα». Στο ιδιαίτερα καυστικό αλλά και εύστοχο άρθρο του ο ανταποκριτής Κάι Στρίτμάτερ παρατηρεί: «Όχι, δεν ήταν έκπληξη ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε το λαό σε πρόωρες εκλογές. Κρίμα μόνο που υπάρχουν τόσο λίγες εκπλήξεις στη χώρα. Η Ελλάδα είναι πολύ περισσότερο η χώρα του déjà-vu. Και αυτό είναι που εντωμεταξύ έχει βυθίσει στην απελπισία πολλούς Έλληνες. Η Ελλάδα είναι μια παραιτημένη χώρα».
Πηγή: dw-world

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή για πάταξη της φοροδιαφυγής και στα σκάνδαλα που σήμερα έχει να αντιμετωπίσει. Όσο για τις υποσχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου γράφει: «Υπόσχεται τώρα μεγαλόστομα με δύναμη και παρρησία να απελευθερώσει τη χώρα από κάθε κατεστημένο. Ορίστε παρακαλώ; Μα ο Παπανδρέου είναι το κατεστημένο». Λίγο πιο κάτω ο αρθογράφος παρατηρεί για τις δυο μεγάλες πολιτικές οικογένειες ότι «είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης» και ο Κάι Στριτμάτερ διερωτάται: «Γιατί οι Έλληνες λοιπόν δεν εκλέγουν έναν νέο Ηρακλή, ο οποίος θα μπορέσει να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου; Η απάντηση είναι μια ψυχρή διαπίστωση: διότι απλά είναι συνένοχοι. Διότι ένα μεγάλο κομμάτι παίζει το παιχνίδι όσο καιρό το ίδιο επωφελείται».

Η ίδια εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί ένα ακόμα άρθρο για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα όπου γίνεται αναφορά στην εκτίμηση ότι η ΝΔ θα χάσει τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν είχε άλλη επιλογή μια και κυβερνούσε με μόλις μια επιπλέον ψήφο στη Βουλή. Παράλληλα αναφέρονται τα σχόλια και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ανάμεσά τους και αυτό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, η οποία διερωτάται «Γιατί ο Καραμανλής δεν προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όταν είχε την ισχυρή εντολή των εκλογών του 2004 και του 2007;»

«Η κληρονομιά του Κωνσταντίνου Κ.» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου της μεγάλης εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σημειώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε σχετικά λίγα ενώ για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: «Τώρα με καθυστέρηση ανατέλλει το άστρο του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μετά από πολλές ήττες στο ΠΑΣΟΚ βρέθηκε λίγο πριν από την τελική πτώση. Εντούτοις υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη δύναμη επιβολής που διαθέτει. Πολλοί Έλληνες έχουν την άποψη πως ο έξυπνος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν ένας καλός υπουργός Εξωτερικών, δεν διαθέτει όμως το χάρισμα να γίνει πρωθυπουργός».

Η TAZ του Βερολίνου σημειώνει για τα πιθανολογούμενα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας: «Σχεδόν αποκλείεται, όπως φαίνεται προς το παρόν, να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Η μοναδική πιθανότητα διακυβέρνησης που έχουν οι συντηρητικοί είναι μια συνεργασία με το ΛΑΟΣ, το οποίο εξαιτίας των πολλών σκανδάλων της ΝΔ κατάφερε να σταθεροποιηθεί στο 6%. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν για το εσωτερικό της χώρας πολύ επικίνδυνο και πολύ επιβλαβές για το κύρος της απέναντι στους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ, στους οποίους στηρίζεται κάθε κυβέρνηση στην Αθήνα».

Για την ίδια πτυχή του θέματος η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung συμπεραίνει: «Μια κυβέρνηση χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στo κοινοβούλιο θα μπορούσε να σημαίνει και πάλι προσφυγή στις κάλπες και την είσοδο σε μια περίοδο αστάθειας».

Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse αναφέρει πωςτα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, η κοινωνική αβεβαιότητα και η έλλειψη πολιτικών οραμάτων οδήγησαν σε πρόωρες εκλογές και σημειώνει: «Δεν είναι μόνον η οικονομία που δεν μπόρεσαν να ελέγξουν οι συντηρητικοί. Ούτε οι μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής έγιναν πράξη, ενώ η διακηρυγμένη επανίδρυση του κράτους κατέληξε σε φάρσα».

Ο Γκέρτ Χέλερ μέσα από τις σελίδες της Frankfurter Rundschau σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο απώλειας της εξουσίας στις εκλογές που θα γίνουν σε 4 εβδομάδες. Αλλά αυτό δεν οφείλεται στην παγκόσμια κρίση ή στο ότι ο σοσιαλιστής αντίπαλος του έπεισε. Οφείλεται στη δική του αδυναμία να πάρει αποφάσεις». Και καταλήγει: «Εάν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν διασφαλίσει αυτοδυναμία, αυτό θα σημάνει πολιτική παράλυση. Ένας κυβερνητικός συνασπισμός των δύο μεγάλων κομμάτων θα ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων».

Τέλος η Berliner Zeitung, η οποία επιγράφει το άρθρο της «Ένας άντρας χωρίς κότσια», σημειώνει πως «τα σκάνδαλα μαγνήτιζαν κατά τρόπο μαγικό τον πρωθυπουργό. Υπουργοί, υφυπουργοί και φίλοι του κόμματος ήταν μπλεγμένοι σε ροζ υποθέσεις, σε εκβιασμούς, σε υποθέσεις με ακίνητα. Ο υπουργός Εργασίας απασχολούσε παράνομα προσωπικό. Ο Κώστα Καραμανλής πληρώνει τώρα το τίμημα για την οκνηρή διακυβέρνησή του».

NO COMMENTS

Leave a Reply