Τουρκικές μπουλντόζες στον Προφήτη Ηλία

Τουρκικές μπουλντόζες στον Προφήτη Ηλία

profitis_iliasΈνα ιστορικό μνημείο της χριστιανοσύνης θυσιάζεται στον βωμό του εκσυγχρονισμού. Ο ορθόδοξος ναός του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη, μία από τις λιγοστές χριστιανικές εκκλησίες της περιοχής, μια και στα σχέδια του νέου μεγάλου αυτοκινητόδρομου που ετοιμάζεται πυρετωδώς εκεί ο ναός φαίνεται ότι δεν… χωρά.

Μάλιστα, το θέμα της επικείμενης «εξαφάνισής» του κινητοποίησε και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του απευθύνοντας έκκληση για τη διάσωση του σπουδαίου μνημείου.
Η εκκλησία, τρίκλιτη βασιλική του 1846, έχει διαστάσεις περίπου 10 μ.χ. 19μ. και διαθέτει τετράπλευρη κεραμοσκεπή. Τη χρονιά που ανεγέρθη, μάλιστα, στον θώκο του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν ο Άνθιμος ΣΤ’. Το μνημείο βρίσκεται δύο χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Σμύρνης και πιο συγκεκριμένα στην κοιλάδα της Αγίας Άννας, μιας περιοχής η οποία αποτέλεσε στο παρελθόν αγαπημένο προορισμό των Σμυρναίων, όπως αποτυπώνεται άλλωστε σε καρτ ποστάλ της εποχής. Μετά το 1922 το μέρος κηρύχτηκε στρατιωτική ζώνη και ο ναός μεταβλήθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών.

Πάντως, όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι, η εκκλησία του προφήτη Ηλία εδώ και χρόνια στέκει ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη. Το εσωτερικό της είναι πλήρως λεηλατημένο, ενώ τις σημαντικότερες φθορές έχει υποστεί ο τοίχος στη δυτική πλευρά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στοιχεία για τον ναό είχε συγκεντρώσει ο γεωλόγος και μελετητής της ιστορικής τοπογραφίας της Σμύρνης Αχιλλέας Χαζτηκωνσταντίνου, ενώ μόλις πρόπερσι ο Τούρκος μεταπτυχιακός φοιτητής αρχιτεκτονικής Ντογκάι Κορκμάζ εκπόνησε μελέτη για το μνημείο.
(Πηγή: δημοκρατία)

NO COMMENTS

Leave a Reply