Η Ελλάδα στην Επιτροπή για την “Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών εν καιρώ...

Η Ελλάδα στην Επιτροπή για την “Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών εν καιρώ πολέμου”

unescoΣτην έδρα της Unesco δηλαδή στο Παρίσι, συνέρχεται σήμερα και αύριο, η Επιτροπή για την “Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών εν καιρώ πολέμου”, με στόχο την ανάληψη νέων δράσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, γύρω από τις δραματικές συνέπειες στον πολιτιστικό τομέα που έχουν οι ένοπλες συρράξεις, όπως στη Συρία, στο Μάλι, τη Λιβύη κ.ά.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει στην Επιτροπή μαζί με άλλες πέντε χώρες που εξελέγησαν κατά τη χθεσινή ψηφοφορία που προηγήθηκε για την ανανέωση των χωρών-μελών της Επιτροπής.
Oι υπόλοιπες χώρες είναι οι εξής: Αρμενία,  Γεωργία,  Μάλι, Καμπότζη και  Αίγυπτος,

Αποστολές της Unesco επισκέφθηκαν ήδη το Μάλι και τη Λιβύη και έχουν καταγράψει την κατάσταση των πολιτιστικών αγαθών μετά τις εκεί συρράξεις.

Οι παράνομες ανασκαφές αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο και ήδη έχουν παρατηρηθεί κατά συρροή στη Συρία. Ο μεγάλος κίνδυνος για τα ευρήματα, είναι η διοχέτευσή τους σε διεθνή κυκλώματα και η πώλησή τους μέσω των οίκων δημοπρασιών.

Η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει και στην Επιτροπή κατά της Διακίνησης Παράνομων Πολιτιστικών Αγαθών, θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα με την πείρα και τεχνογνωσία που διαθέτει.

H ελληνική αντιπροσωπεία  υποστηρίζει πως οι μικρές χώρες με μεγάλο πολιτιστικό παρελθόν θα πρέπει να συνασπισθούν και να πιέσουν, ώστε για κάθε πολιτιστικό αγαθό να υπάρχει πλέον ένας τίτλος προέλευσης και ιδιοκτησίας.
Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η σχετική άρνηση των χωρών που διαθέτουν μεγάλα μουσεία και μεγάλους οίκους δημοπρασιών.
(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply