Οργανισμός Δικαιωμάτων της Ε.Ε επικρίνει τον εξτρεμισμό σε Ελλάδα και Ουγγαρία

Οργανισμός Δικαιωμάτων της Ε.Ε επικρίνει τον εξτρεμισμό σε Ελλάδα και Ουγγαρία

xrisi aygiΗ Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα αλλά και το Jobbik στην Ουγγαρία έχουν και τα δύο χαρακτηριστεί ως νεο-ναζιστικά πολιτικά κόμματα από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (ΟΘΔ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε μια σειρά συστάσεων περασμένη εβδομάδα με στόχο τον περιορισμό της «ενσωμάτωσης των στοιχείων της εξτρεμιστικής ιδεολογίας στην πολιτική και δημόσια συζήτηση” σε όλη την ήπειρο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρέθεσε διάφορα “εμπόδια” της αντιμετώπισης της αύξησης της ξενοφοβίας, συμπεριλαμβανομένων, στην περίπτωση της Ελλάδα, της προβληματικής τήρησης αρχείων στην περίπτωση εγκλημάτων μίσους και καμία ένδειξη συστηματικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.
Στην Ουγγαρία, η αυστηρή ερμηνεία του τι αποτελεί υποκίνηση μίσους, αποτελεί σημαντικό νομικό κώλυμα για ποινική δίωξη, γεγονός που έχει εμποδίσει τις προσπάθειες για την περιστολή του εξτρεμισμού.

O Oργανισμός υποστηρίζει πως και στην Ουγγαρία η τήρηση αρχείων είναι επίσης προβληματική, ωστόσο, και οι δύο χώρες έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να διορθώσουν τις ελλείψεις.

“Όλoι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπρόσωποι των φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, με τους οποίους συναντήθηκε o ΟΘΔ εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον και προθυμία να συνεργαστούν με όλους τους οργανισμούς και ανέφεραν κάποια συγκεκριμένα εμπόδια και κωλύματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν», τόνισε ο οργανισμός σχετικά με την Ελλάδα.
Τέτοιου είδους συνεργασίες πιστεύει o ΟΘΔ ότι είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η Χρυσή Αυγή και το Jobbik της Ουγγαρίας έχουν και τα δύο έχουν χαρακτηριστεί ως νεοναζιστικά κομμάτων από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο, το οποίο νωρίτερα φέτος ζήτησε να απαγορευτούν όλα τα τέτοιου είδους ιδεολογίας κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και τα δύο αυτά κόμματα έχουν αναδειχθεί ως σημαντικές δυνάμεις της πολιτικής σκηνής το καθένα αντίστοιχα στην χώρα του, παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στο περιθώριο.

NO COMMENTS

Leave a Reply