Ο “Ελ Γκρέκο” πάει Τολέδο

Ο “Ελ Γκρέκο” πάει Τολέδο

el gkrekoΗ μεγαλύτερη έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για τον διάσημο Έλληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, γνωστό και ως “Ελ Γκρέκο” πρόκειται να γίνει στο Τολέδο της Ισπανίας.

Για αυτόν και μόνο το λόγο οι τρεις πίνακες του: «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία», «Η Προσκύνηση των Μάγων» (1560-67), και «Στέψη της Θεοτόκου» (1570), ταξιδεύουν στην εν λόγω χώρα.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Santa Cruz από 14 Μαρτίου έως 14 Ιουνίου 2014, και θα έχει τίτλο “ο Έλληνας του Τολέδο”.

Η έκθεση, που γίνεται στο πλαίσιο του Έτους Ελ Γκρέκο, το οποίο κηρύχθηκε το 2014 από την Ισπανία και την Ελλάδα, γίνεται με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Κρητικού ζωγράφου, που συμπληρώνονται στις 7 Απριλίου.
Θα είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ για τον Έλληνα δημιουργό και πιο συγκεκριμένα η πρώτη στο Τολέδο.

Σε αυτήν θα εκτεθούν έργα του από πασίγνωστα ιδρύματα από όλο τον κόσμο, όπως η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας, η Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Αγίου Φερνάντο, το Μουσείο ντελ Πράδο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.

Η έκθεση δεν θα λάβει χώρα μόνο στο Μουσείο Santa Cruz, αλλά θα επεκταθεί και σε διάφορα μέρη της πόλης του Τολέδο, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «Χώροι Ελ Γκρέκο», όπου ο ζωγράφος φιλοτέχνησε διάφορα έργα του όπως: το Σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού του Τολέδο, το Παρεκκλήσι του Σαν Χοσέ, το Μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο ελ Αντίγκουο, η Εκκλησία του Σάντο Τομέ και το Νοσοκομείο Ταβέρα.

NO COMMENTS

Leave a Reply