«Ανεξήγητο» είδος λευχαιμίας αποκωδικοποιείται με τη βοήθεια Ελληνίδας ερευνήτριας!

«Ανεξήγητο» είδος λευχαιμίας αποκωδικοποιείται με τη βοήθεια Ελληνίδας ερευνήτριας!

elli papaemanouilΣε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την επάρατη νόσο ης λευχαιμίας, την ταυτοποίηση του γονιδίου CALR στο μέχρι σήμερα ανεξήγητο είδος λευχαιμίας που ταλαιπωρεί ασθενείς με μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα, συνέβαλε Ελληνίδα ερευνήτρια!

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Wellcome Trust Sanger Institute ,στο Cambridge της Αγγλίας, ενώ παράλληλα είναι και επικεφαλής των ερευνών για τη λευχαιμία στο Cancer Genome Project, μόλις στα 31 της χρόνια.

Σχετικά με το πότε πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα βρεθεί θεραπεία, η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της:
“Η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, ήταν με μια πρώτη μορφή λευχαιμίας, πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Από την καταγραφή του γονιδίου μέχρι την θεραπευτική αγωγή πέρασαν 10 χρόνια. Για το μελάνωμα, πέρασαν 7 χρόνια μέχρι να βγει η θεραπευτική αγωγή για ένα από τα κυριότερα γονίδια, το BRAF, και αυτή προς το παρόν προεκτείνει και αυξάνει την ποιότητα ζωής έναντι της θεραπείας. Από το 2005, όταν ανακαλύφθηκε ένα γονίδιο, το JAK2, μέχρι την πρώτη θεραπευτική αγωγή που πήγε σε κλινική δοκιμή πέρασαν 3 χρόνια.

Κάθε φορά, επομένως, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανακάλυψη θεραπευτικής αγωγής μικραίνει αναλόγως με το γονίδιο και με τις γνώσεις που έχουμε για το μηχανισμό δράσης. Θα λέγαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μεσολαβούν 3 έως 5 χρόνια.”

Στην έρευνα συμμετέχει ακόμη μία Ελληνίδα, η Δανάη Δημητροπούλου.

NO COMMENTS

Leave a Reply