Ελληνικά εκθέματα στολίζουν την Ιστικλάλ

Ελληνικά εκθέματα στολίζουν την Ιστικλάλ

wraia koimwmeniiΕκατομμύρια είναι οι επισκέπτες αλλά και κάτοικοι που περνούν κάθε Σαββατοκύριακο από τον δρόμο της Ιστικλάλ, κάτω από δύο τεράστια λάβαρα με τη φωτογραφία του “Βασιλιά των Θεών” που φέρουν τον τίτλο “Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος”.

Η έκθεση με τα έργα του Τζόσουα Γκάρικ, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, κεντρίζει το ενδιαφέρον και διευρύνει τη συζήτηση για την Ελλάδα και τη διαχρονική τέχνη της.

Η φωτογραφική έκθεση του Αμερικανού Τζόσουα Γκάρικ προσφέρει μια πολύ πρωτότυπη καλλιτεχνική εμπειρία, καθώς οι φωτογραφίες έχουν σώμα, βάθος, διάσταση, χάρη στην τεχνοτροπία.
Θέμα των φωτογραφιών, τα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
Η έκθεση φιλοξενείται από τις 31 Ιανουαρίου, στο ιστορικό κτίριο του Σισμανόγλειου, στην γειτονική Κωνσταντινούπολη.

Οι φωτογραφίες του Γκάρικ, προσφέρουν στους θεατές την εμπειρία του απτικού βάθους, χάρη στην μέθοδο εκτύπωσης DiBond, που χρησιμοποίησε. Είναι μια ειδική και πολύ σύγχρονη τεχνική η οποία γίνεται πάνω σε επεξεργασμένο αλουμίνιο.

Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια καθώς παγκοσμίως υπάρχουν μόνο τρεις μηχανές που έχουν αυτή τη δυνατότητα αυτή και η μία ανήκει στην Disney.

“Ζω στο Ορλάντο, στη βάση της Disney και ένας φίλος μου που εργάζεται εκεί, με ενημέρωσε για τη μηχανή και μου επέτρεψε να την χρησιμοποιήσω. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Τα αγάλματα των φωτογραφιών πήραν ζωή, τυλιγμένα σε μια γαλάζια ανταύγεια – χωρίς να φαίνονται μπλε”, δήλωσε ο καλλιτέχνης.

Ο γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Νίκος Μαθιουδάκης, έχει μετατρέψει με αυτόν τον τρόπο- και όχι μόνο- το Σισμανόγλειο σε ένα μαγνήτη πολιτών της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο ίδιος ο Τζόσουα Γκάρικ μιλώντας στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί για να θαυμάσει τις δημιουργίες του επισήμανε πως: “Η ελληνική τέχνη καθόρισε την παγκόσμια τέχνη, αλλά εξακολουθεί να έχει διάλογο με την εποχή μας, με ότι δημιουργείται σήμερα”.
(Πηγή: iefimerida)

NO COMMENTS

Leave a Reply