Ελληνισμός στη Γερμανία: Μια ήρεμη, υπολογίσιμη κοινωνική δύναμη

Ελληνισμός στη Γερμανία: Μια ήρεμη, υπολογίσιμη κοινωνική δύναμη

Με την έγκριση του απολογισμού του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 21ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας.
“Πιστή στην αποστολή και τον ρόλο της η ΟΕΚ, πρωταγωνίστησε στα δρώμενα της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία, προάσπισε τις Ελληνικές Κοινότητες ως τα ενιαία, εθνικά, δημοκρατικά όργανα εκπροσώπησης των Ελλήνων της Γερμανίας”, τόνισε-μεταξύ άλλων- ο κ. Δημηρίου.
Στη διετή θητεία του το ΔΣ της ΟΕΚ καλλιέργησε την επικοινωνία και συνεργασία με την κεντρική και τις τοπικές κυβερνήσεις στη Γερμανία, όπως και με τα κόμματα του γερμανικού κοινοβουλίου. Ως πρώτο “σημαντικό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση”, αξιολογείται η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης από τη Μόνιμη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας των ομόσπονδων κρατιδίων και δώδεκα μεταναστευτικών ομοσπονδιών, με την οποία μεταξύ άλλων αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα της μητρικής γλώσσας των παιδιών των μεταναστών και η αναγκαιότητα για καλλιέργεια και προαγωγή της μέσα στο γερμανικό σχολείο.
Ο κ. Δημητρίου τόνισε και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ελληνικών κοινοτήτων, που θα πρέπει να μπολιαστούν με τη συμμετοχή των νέων και των γυναικών, αλλά και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους στις τοπικές κοινωνίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνισμός στη Γερμανία, που υπολογίζεται σε πάνω από 340.000, αποτελεί μια ήρεμη, υπολογίσιμη κοινωνική δύναμη στη Γερμανία, και είναι η τέταρτη σε πληθυσμό μεταναστευτική κοινότητα στη χώρα, μετά από τους Τούρκους, τους Ιταλούς και τους Πολωνούς.
“Είμαστε αναπόσπαστα στοιχεία των χωρών, στις οποίες ζούμε και όχι περιθώριο. Διεκδικούμε ισοτιμία και ίσες ευκαιρίες όχι μόνο στην εργασία, αλλά και στην εκπαίδευση”, τόνισε ο κ. Δημητρίου. Και συνέχισε: “Διεκδικούμε το δικαίωμα στην μόρφωση των παιδιών μας και στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όπως και το δικαίωμα της διατήρησης του πολιτισμού μας και της γλώσσας μας” .
Η ΟΕΚ αξιοποίησε σε ικανοποιητικό βαθμό το πλαίσιο διαλόγου του κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου. Κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ισότιμη ενσωμάτωση των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία, προβάλλοντας τη συμβολή τους σε όλα τα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Επίσης συμμετέχει ενεργά και στα κινήματα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Μέσω του κ. Δημητρίου και της γραμματέα Χαρίκλεια Μάστορα, η ΟΕΚ εκπροσωπείται στο Forum gegen Rassismus (Φόρουμ κατά του ρατσισμού) και στην επιτροπή Demokratie und Toleranz (Δημοκρατία και Ανεκτικότητα) του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.
Στον απολογισμό έγινε εκτενή αναφορά στο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που διαμόρφωσε η κρίση του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος και τις επιπτώσεις της στον Ελληνισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν από 7,8% τον Οκτώβριο του 2008, σε 8,6 τον Απρίλιο του 2009. Οι Έλληνες άνεργοι στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2008 ήσαν 14.450, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 5% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού στη χώρα.
Η ΟΕΚ προώθησε τα θέματα ενδιαφέροντος της Νεολαίας, κυρίως εκείνα της επαγγελματικής της αποκατάστασης, καθώς σήμερα στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι μεγάλο το ποσοστό των νέων ελληνικής καταγωγής που είναι επαγγελματικά ακατάρτιστοι. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η ανάγκη να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες για ειδικά διαρκή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Ελληνόπουλων στο εξωτερικό με την κοινή συμμετοχή γερμανικής και ελληνικής πλευράς.
Για την ελληνική οικογένεια στη Γερμανία η μόρφωση των παιδιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και όπως τόνισε ο κ. Δημητρίου η υψηλή μορφωτική προσδοκία και η επιμονή στη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού την χαρακτηρίζουν και σήμερα.
“Την τάση αυτή επιβεβαιώνει άλλωστε το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών και μαθητριών στα γερμανικά γυμνάσια και στα πανεπιστήμια που συνεχίζει να είναι υψηλό”, τόνισε, επισημαίνοντας πάντως ότι εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο το μοντέλο ενός σχολείου που θα διασφαλίζει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, στην επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση. Ενθαρρυντικές είναι οι εμπειρίες από τα δίγλωσσα ευρωπαϊκά σχολεία του Βερολίνου και στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ίδρυση και άλλων σε ομόσπονδα κρατίδια με μεγάλη συγκέντρωση Ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προώθηση της δίγλωσσης εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία.
“Η μετανάστευση στη Γερμανία ξεκίνησε πριν 50 περίπου χρόνια ως προσωρινή διέξοδος. Για κάποιους ευλογία, για άλλους κατάρα. Σήμερα ο Ελληνισμός στη Γερμανία όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μόνιμη πραγματικότητα, εδραιωμένη και ανθηρή. Ζητούμενο παραμένει η πλήρης κοινωνική και πολιτική ενσωμάτωση στις χώρες της ενοποιούμενης Ευρώπης, αλλά και η διατήρηση αλώβητης της πολιτισμικής μας ταυτότητας και η καλλιέργεια και χρήση της ελληνικής μας γλώσσας. Η ΟΕΚ θα εργασθεί με ζήλο και αυτοπεποίθηση προς την κατεύθυνση αυτή”, κατέληξε ο κ. Δημητρίου.
Πηγή: ana-mpa

NO COMMENTS

Leave a Reply