Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο

festival«Ειρήνη, Τέχνη, Ελευθερία» είναι ο θεματικός άξονας της 30ής διοργάνωσης του Φεστιβάλ του Σεράγεβο Sarajevo Winter 2014, στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα.

Το Sarajevo Winter είναι από τα πιο γνωστά φεστιβάλ στην παγκόσμια σκηνή και διαθέτει υψηλό κύρος στον καλλιτεχνικό κόσμο διεθνώς. Φορέας της διοργάνωσής του είναι το International Peace Center Sarajevo, που είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Παραστατικών Τεχνών (ISPA) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεστιβάλ (EFA). Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO, της Προεδρίας, της Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Bοσνίας – Ερζεγοβίνης, του Σεράγεβο Canton, της πόλης του Σεράγεβο και του Δήμου Stari Grad.

Η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ εντάσσεται στην προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να στηρίξει και να ενισχύσει την παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών εκτός συνόρων. Το 2012, μέσα από ένα σύνολο δράσεων και εκδηλώσεων υπό τον τίτλο Contemporary Greek theatre: new visions, η συμμετοχή μας ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής, δραματικής και σκηνικής. Για την επιτυχή έκβασή της συνεργάστηκαν πανεπιστημιακοί, θεωρητικοί και κριτικοί θεάτρου, θεατρικοί συγγραφείς, μεταφραστές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες.

Διοργανώθηκε έκθεση θεατρικών εκδόσεων και στρογγυλό τραπέζι, έγιναν σκηνοθετημένες αναγνώσεις σύγχρονων ελληνικών θεατρικών έργων, προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονων έργων και παρουσιάστηκε παράσταση νεοελληνικού έργου. Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε με την έκδοση πληροφοριακού καταλόγου στην αγγλική γλώσσα και αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη παρουσίαση για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο στο εξωτερικό. Στο Φεστιβάλ του 2013, που είχε γενικό θέμα “The Art of Touch”, η Ελλάδα συμμετείχε με τη διαδραστική μουσικο-θεατρική εγκατάσταση, The list project, που απέσπασε και το βραβείο καλύτερης συμμετοχής.

Από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους του Σεράγεβο συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές και λογοτεχνικά αφιερώματα, καθώς και έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή έργων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

NO COMMENTS

Leave a Reply