Διαστημικό μάτι με ελληνική υπογραφή θα εντοπίζει ναυάγια

Διαστημικό μάτι με ελληνική υπογραφή θα εντοπίζει ναυάγια

space-researchΤην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών παρακολούθησης της Γης από το Διάστημα με σκοπό τον εντοπισμό ναυαγίων και βυθισμένων αρχαίων οικισμών αναπτύσσουν Ελληνες επιστήμονες που τέθηκαν επικεφαλής διεθνούς κοινοπραξίας, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για αυτόν τον σκοπό.

Η Βασιλική Αυγικού και ο Δημήτρης Ιωαννίδης είναι δύο από τους επιστήμονες της Planetek Hellas που συμμετέχουν στην έρευνα. Μαζί με τους υπόλοιπους θα αξιολογήσουν εκατοντάδες δορυφόρους ώστε να διαπιστώσουν ποιοι έχουν δυνατότητες για να εντοπίζουν ναυάγια και αρχαίους οικισμούς στον βυθό

Οι Ελληνες επιστήμονες της εταιρείας Planetek Hellas έχουν 30 μήνες στη διάθεσή τους για να ελέγξουν εκατοντάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και να αξιολογήσουν ποιοι από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ό,τι υπάρχει στον βυθό της θάλασσας και σε βάθος που φτάνει τα 50 μέτρα.

Απώτερος στόχος είναι να υπάρχει διαθέσιμη, μετά από τρία χρόνια, η τεχνολογία εκείνη που θα επιτρέπει σε ερευνητικούς και άλλους οργανισμούς να εντοπίζουν και να εξετάζουν ναυάγια και βυθισμένους αρχαίους οικισμούς, αντικαθιστώντας όσο γίνεται περισσότερο την ανθρώπινη παρουσία.

Οι μετρήσεις και οι έλεγχοι θα γίνουν, αναλύοντας δεδομένα από δύο ναυάγια τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί εδώ και χρόνια. Το ένα στη Σικελία, ενώ το άλλο βρίσκεται στη θάλασσα του Νομού Μαγνησίας.

Ο συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Στέλιος Μπολλάνος αναφέρει «Είναι δύο εξαιρετικά παραδείγματα τα οποία μπορούν να ερευνηθούν. Εχουμε ήδη πάρει την έγκριση από τους τοπικούς φορείς τόσο στη Σικελία όσο και στη Μαγνησία για να κάνουμε τις απαραίτητες μετρήσεις. Από την αξιολόγηση αυτών των δύο ναυαγίων θα δούμε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη η δορυφορική παρακολούθηση στη Μεσόγειο, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιτυχία του εγχειρήματος».

H Planetek συμμετέχει στην κοινοπραξία με άλλους ερευνητικούς φορείς που προέρχονται από την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Δανία.

Η πρότασή της ήταν μία από τις έξι που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σύνολο 67 υποψηφιοτήτων και αφορά τα κονδύλια για την ερευνητική ενότητα του Διαστήματος.

NO COMMENTS

Leave a Reply