Οι εξελίξεις στη Κριμαία από έναν Έλληνα εκπαιδευτικό

Οι εξελίξεις στη Κριμαία από έναν Έλληνα εκπαιδευτικό

krimaiaΤα τελευταία εννιά χρόνια ζει στην Κριμαία. Αυτή τη στιγμή, είναι ο μοναδικός Έλληνας εκπαιδευτικός, με απόσπαση στη Συμφερόπολη και βιώνει από κοντά τις εξελίξεις που έχουν φέρει τη χερσόνησο στο παγκόσμιο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πριν από την κρίση ήμασταν τέσσερις. Διδάσκω σε πολυπολιτισμικό σχολείο και στο Ταυρικό Εθνικό Πανεπιστήμιο» λέει μιλώντας στα «Νέα» ο Παύλος Παπαδόπουλος. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ελλήνων που ζουν σήμερα στην Κριμαία διαφέρουν. Κάποιες κάνουν λόγο για 3.500, άλλοι τους υπολογίζουν στους 6.000. Επέστρεψαν σταδιακά στην περιοχή τη δεκαετία του ’80, από τη Γεωργία και το Καζακστάν, όπου ζούσαν εξόριστοι, ενώ αρκετοί επέλεξαν να γυρίσουν στην Ελλάδα έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η iefimerida, o Παύλος Παπαδόπουλος εγκαταστάθηκε στη Συμφερόπολη πριν από εννιά χρόνια, όπου ζει με την Ουκρανή σύζυγό του. Οι περισσότεροι ομογενείς εκεί είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αρτοποιοί, οδοντίατροι ή καθηγητές, όπως λέει.

Όσο για τη ζωή μέσα στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο ίδιος δηλώνει στα «Νέα» πως δεν έχει ανατραπεί η καθημερινότητά του. «Εάν δεν είχε κάποιος πρόσβαση στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το Ιντερνετ και δεν περνούσε από το κέντρο της πόλης, δεν θα καταλάβαινε τι συμβαίνει εδώ» είπε. «Η ζωή σε κάθε γειτονιά συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς. Βλέπω, όμως, ότι αρκετοί ντόπιοι και ομογενείς τάσσονται υπέρ της ρωσικής πλευράς. Όταν ρωτάω τους φοιτητές μου τι γλώσσα μιλάνε, οι περισσότεροι απαντούν “ρωσικά”» πρόσθεσε ο εκπαιδευτικός.

NO COMMENTS

Leave a Reply