Το Τολέδο τιμά τον Ελ Γκρέκο

Το Τολέδο τιμά τον Ελ Γκρέκο

greco-2Το 2014 συμπληρώνονται 400 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου, Ελ Γκρέκο.
Τη μνήμη του κορυφαίου ζωγράφου και τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατό του (1614), θέλει να τιμήσει η Ισπανία και για τον λόγο αυτό εντός του 2014 θα διοργανώσει μια έκθεση στο Τολέδο.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 14 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου και αποτελεί τον πυρήνα των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν επίσης, επιπλέον εκθέσεις, συνέδρια, αλλά και κονσέρτα, στο μεσαιωνικό, ιστορικό κέντρο της πόλης του Τολέδο, αλλά και στη Μαδρίτη.

Περισσότεροι από 100 πίνακες, τους περισσότερους από τους οποίους ζωγράφισε ο Θεοτοκόπουλος, τα χρόνια που έζησε στο Τολέδο -37 ολόκληρα χρόνια, από το 1577 έως τον θάνατο του, το 1614- θα εκτεθούν στο Μουσείο Σάντα Κρουζ, αλλά και σε άλλα ιστορικά κτίρια, όπως ο καθεδρικός ναός της πόλης.

«Σχεδόν, όλοι αυτοί οι πίνακες, «έφυγαν» από το Τολέδο στις αρχές του 20ού αιώνα και εμείς, τους φέρνουμε πίσω από τα σημεία στα οποία ήταν διεσπαρμένοι» δηλώνει στο Reuters, ο Γκρεγκόριο Μαρανόν, πρόεδρος του Οργανισμού «El Greco 2014», που ανέλαβε πριν από τέσσερα χρόνια, τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, όπως ήταν το πλήρες όνομα του σπουδαίου ζωγράφου, γεννήθηκε στην Κρήτη το 1541 και εγκαταστάθηκε στο Τολέδο αφού προηγουμένως μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους ιταλούς ζωγράφους, όπως ο Τιτσιάνο. Από το εργαστήρι του στο Τολέδο φιλοτέχνησε αμέτρητα πορτρέτα ισπανών ευγενών αλλά και σημαντικά θρησκευτικά έργα, όπως αυτά που κοσμούν τον Καθεδρικό της πόλης. Πέθανε στο Τολέδο στις 7 Απριλίου 1614 και μετά τον θάνατό του το έργο του αγνοήθηκε.

NO COMMENTS

Leave a Reply