Ομπάμα: Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ρωσία θα τηρήσει τη συμφωνία

Ομπάμα: Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ρωσία θα τηρήσει τη συμφωνία

OBAMAΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως η συμφωνία που έκλεισε στην Γενεύη για την Ουκρανία θα επιτρέψει μια αποκλιμάκωση της κρίσης και προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Μόσχα στην περίπτωση που υπάρξει ένα αδιέξοδο.
“Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η πιθανότητα η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, υπογράμμισε, “θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες για να δούμε αν οι δηλώσεις θα παγιωθούν”. Με τους Ευρωπαίους “έχουμε προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους αν δεν δούμε μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης”, πρόσθεσε.

“Ελπίζω ότι θα δούμε μια εφαρμογή (της συμφωνίας) τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό με δεδομένο αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν”, σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος παράλληλα “στην κίνηση εκφοβισμού” των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε χθες ότι βλέπει “το χέρι της Ρωσίας” πίσω από το σημερινό “χάος” στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

“Οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Ρωσία οφείλει να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή της στις ομάδες ατάκτων στην ανατολική Ουκρανία, για να παραδώσουν αυτές τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την συνομιλία που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε χθες ότι η συμφωνία της Γενεύης για μια αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία είναι “ένα πρώτο σημαντικό βήμα”, αλλά σημείωσε παράλληλα ότι “πολλά άλλα” πρέπει να ακολουθήσουν.

Η συμφωνία που συνήφθη στην Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την ΕΕ και την Ουκρανία προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί. Μια αποστολή επίβλεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επιφορτιστεί για να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να υλοποιήσουν τα μέτρα αυτά.

NO COMMENTS

Leave a Reply