Εφαρμογή δείχνει ποιο κόμμα σας ταιριάζει για τις Ευρωεκλογές

Εφαρμογή δείχνει ποιο κόμμα σας ταιριάζει για τις Ευρωεκλογές

evroekloges-660Στον «αέρα» βρίσκεται από την Πέμπτη ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου, EUVox, ο οποίος σχεδιάστηκε για τις επικείμενες εκλογές και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες της ΕΕ να φτιάξουν το πολιτικό τους προφίλ και να βρουν ποιο κόμμα τους ταιριάζει.

«Στόχος της εφαρμογής είναι η παρακίνηση των πολιτών για καλύτερη ενημέρωση και ακολούθως για συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές» επισήμανε η κυρία Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της ελληνικής ακαδημαϊκής ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχαν συνολικά 166 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 43,7% δηλαδή των ευρωπαίων πολιτών. Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανήλθε σε περίπου 52,5%.

Το EUVox, αποτελείται από 30 ερωτήσεις, στην πλειονότητά τους κοινές για όλα τα κράτη -μέλη, τις οποίες καλείται ο πολίτης να απαντήσει μέσα σε λίγα λεπτά με μια κλίμα από το «συμφωνώ απόλυτα» έως το «Διαφωνώ απολύτως».
Οι θέσεις του χρήστη παρατίθενται σε σύγκριση με εκείνες των πολιτικών κομμάτων της χώρας από την οποία προέρχεται και προαιρετικά από όλη την Ευρώπη και μέσω αυτού βρίσκει τη θέση του στον πολιτικό χάρτη.

Η εφαρμογή «EUvox2014» έχει σχεδιαστεί από ειδικούς στην ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων που προάγουν την πληροφόρηση και την πολιτική συμμετοχή, με τη συνεργασία περισσότερων από 100 ειδικών στην κομματική πολιτική και τις εκλογικές σπουδές από καθένα εκ των 28 κρατών-μελών. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπει απόλυτη αμεροληψία. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από διακεκριμένους πολιτικούς επιστήμονες, ενώ σε κανένα στάδιο δεν ήταν σε θέση τα πολιτικά κόμματα να επηρεάσουν τη σύνθεση είτε του εργαλείου είτε της πληροφόρησης που αυτό παρέχει. Παρέχει μάλιστα αποσπάσματα από πραγματικά κομματικά έγγραφα, όπως οι προεκλογικές διακηρύξεις, προκειμένου να τεκμηριώνεται κάθε καταγεγραμμένη κομματική θέση.

NO COMMENTS

Leave a Reply