Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια στην Σερβία και τη Βοσνία

Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια στην Σερβία και τη Βοσνία

serbia

Η Ελλάδα, στέλνει ομάδες διάσωσης στην Σερβία και τη Βοσνία για να βοηθήσει τις δύο αυτές χώρες να ξεπεράσουν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι μεγαλύτερες πλημμύρες που έχουν σημειωθεί στην σύγχρονη ιστορία των Βαλκανίων.

Απ’ όλες τις πλευρές φθάνουν στη χώρα ομάδες διάσωσης για να βοηθήσουν στην ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές και ανθρωπιστική βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

Ήδη η Ελλάδα έχει στείλει οχτώ μέλη της  Ελληνική Ομάδας Διάσωσης υπό την σκέπη της ειδικής ομάδας του ΟΗΕ. Πληροφορίες αναφέρουν πως κλιμάκιο των ΕΜΑΚ βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να παρέμβει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας έχει συγκροτήσει ομάδα διαχείρισης της κρίσης και συντονίζει την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά.

Στην Ελλάδα, τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Σερβίας που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές έχουν αναλάβει η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη.

Τα είδη που συγκεντρώνονται -προς το παρόν- σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει καταγράψει ο Ερυθρός Σταυρός της Σερβίας είναι στρώματα, κλινοσκεπάσματα, γαλότσες, ρουχισμός (κάλτσες, εσώρουχα), φακοί (και μπαταρίες), «Asepsol» 5P, είδη υγιεινής (πάνες, χαρτοπετσέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες κ.ά.) και φάρμακα.

Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 4) στο τηλέφωνο: +30 2310/244265 για να ενημερώνονται και να λαμβάνουν οδηγίες, ώστε η βοήθεια που θέλουν να προσφέρουν να φθάσει το συντομότερο δυνατό και για να να υπάρξουν διευκολύνσεις όσον αφορά τη διέλευση της βοήθειας από τα σύνορα. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 106, 115 27) στο τηλέφωνο +30 210/777-43-44, +30 210/777-43-55.

Επιπλέον, η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσουν, μέσω των ιστοσελίδων τους, τον αριθμό ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας.

«Από το απόγευμα της Πέμπτης η Σερβία είναι αντιμέτωπη με προβλήματα που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, τα οποία τώρα απειλούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανθρωπιστική και υλική καταστροφή από εκείνη στους βομβαρδισμούς του 1999. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, η ανθρωπιστική κατάσταση σε πολλές περιοχές της Σερβίας είναι δύσκολη, υπάρχουν πόλεις που είναι αποκλεισμένες (Ομπρένοβατς, Κρούπαν, Σμεντέρεβσκα Μπαλάνκα, Σβιλάινατς) καθώς από τις πλημμύρες έχουν καταρρεύσει γέφυρες και τα νερά έχουν καλύψει τους οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσέγγιση ομάδων διάσωσης» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς.

«Θα δίνουμε πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Σερβία και είμαστε στην υπηρεσία όλων εκείνων που επιθυμούν να αποστείλουν βοήθεια για τη χώρα» διευκρίνισε.

 

Σε δηλώσεις του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, ο κ. Ντάβενπορτ επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει τα κονδύλια γι’ αυτό, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να καθοριστούν οι προτεραιότητες και να διασαφηνιστούν οι πραγματικές ανάγκες της Σερβίας.

Υπενθύμισε ότι η ΕΕ ενεργοποίησε τους μηχανισμούς παροχής έκτακτης βοήθειας και ήδη 14 από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης συμμετέχουν στις ανάλογες δράσεις για τη Σερβία.

Ο επικεφαλής της ΕΕ στη Σερβία ανέφερε ακόμη ότι έχει δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα συντονισμού των δράσεων των κρατών μελών της Ένωσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

NO COMMENTS

Leave a Reply