Γερμανικό μουσείο επιστρέφει δύο αρχαιότητες που κατείχε παράνομα

Γερμανικό μουσείο επιστρέφει δύο αρχαιότητες που κατείχε παράνομα

Επιστρέφει στο Αρχαιολογικό μουσείο
Επιστρέφει στο Αρχαιολογικό μουσείο

Ένα γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο που έχει ύψος 88 εκατοστά και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος, αναγκάζεται να επιστρέψει το γερμανικό κρατικό Μουσείο Μπάντεν της Καρλσρούης, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας

Δύο έργα αρχαίας Κυκλαδικής τέχνης, ένα γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο που έχει ύψος 88 εκατοστά και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος, αναγκάζεται να επιστρέψει το γερμανικό κρατικό Μουσείο Μπάντεν της Καρλσρούης, που τα κατείχε παράνομα. ‘Επειτα από έντονες πιέσεις που άσκησε η χώρα μας και την σθεναρή αντίδραση του διευθυντή του μουσείου, Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν, οι δύο αρχαιότητεας -αξίας 4 εκατ.ευρώ – επιστρέφουν στο «σπίτι» τους και θα φιλοξενηθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τα κλεμμένα έργα τα εντόπισε ο σερ Κόλιν Ρένφριου καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που ανακάλυψε ότι συγκεκριμένα αντικείμενα του Μουσείου της Καρλσρούης είχαν αποκτηθεί μετά από το 1975, δηλαδή μετά από την συνθήκη της Ουνέσκο του 1970, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η διακίνηση αρχαιοτήτων άγνωστης προέλευσης από αυτήν τη χρονιά και μετά.

Κατόπιν αυτών το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε επίσημο αίτημα επιστροφής των αρχαιοτήτων, το οποίο αρχικά απορρίφθηκε. Ο διευθυντής του Μουσείου, Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν, δεν δίστασε να κατηγορήσει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για εκβιασμό και δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομική αξίωση πάνω τους. Οι προσπάθειες του όμως να τα κρατήσει, απέβησαν άκαρπες με το γερμανικό μουσείο να επιστρέφει τις δύο αρχαιότητες, σήμερα,  Παρασκευή 6 Ιουνίου.

NO COMMENTS

Leave a Reply