Δουλειά στο Βερολίνο με ειδικό πρόγραμμα για 11 άνεργους Έλληνες

Δουλειά στο Βερολίνο με ειδικό πρόγραμμα για 11 άνεργους Έλληνες

laga660_0

11 νέοι και νέες ήρθαν πρόσφατα από το Λαγκαδά στο Βερολίνο, στην περιοχή Στέγκλιτς, στα πλαίσια ειδικού προγράμματος, που αποτελεί πρωτοβουλία της συγκεκριμένης περιοχής, με την οποία ο Λαγκαδάς είναι αδελφοποιημένος εδώ και 20 χρόνια, με σκοπό την επαγγελματική τους εκπαίδευση.

Το αρχικό σκεπτικό ήταν να βοηθηθούν νέοι από αυτό τον ελληνικό δήμο, ο οποίος πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από τη νεανική ανεργία. Σύμφωνα με δηλώσεις της Λίντα Κλίνκενμπεργκ, υπεύθυνης για το συντονισμό του προγράμματος για την ανεύρεση θέσεων μαθητείας, στην Deutsche Welle, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν στις αρχές του 2013, ενώ προς το τέλος του χρόνου είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Η ίδια ανέφερε: «Φέτος το Φεβρουάριο έγινε η επιλογή μεταξύ των 600 υποψηφίων που είχαν καταθέσει αίτηση. Μετά από συνεντεύξεις επιλέχθηκαν τελικά 15 άτομα, από τους οποίους όμως οι 4 την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να μην έρθουν. Αρχές Μαρτίου είχε κατέβει από το Βερολίνο στο Λαγκαδά με δικά μας έξοδα μια καθηγήτρια, η οποία παρέδιδε ως τα τέλη Ιουλίου εντατικά μαθήματα γερμανικών. Αυτά τα μαθήματα συνεχίζονται και εδώ».

Όλοι τους είναι εγκατεστημένοι σε φοιτητική εστία της περιοχής Στέγκλιτς. Το ενοίκιο του δωματίου ανέρχεται στα 229 ευρώ, ενώ οι μηνιαίες αποδοχές τους στα 818 ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελείται από το εισόδημα του μαθητευόμενου που είναι περίπου 500 ευρώ και ένα συμπληρωματικό ποσό που προέρχεται από το πρόγραμμα MobiPro-EU του γερμανικού υπουργείου Εργασίας. Με αυτό το πρόγραμμα έχουν έρθει στη Γερμανία από το Φεβρουάριο του 2013 πάνω από 6.400 νέοι μαθητευόμενοι – κυρίως από χώρες της νότιας Ευρώπης. Από αυτούς μόνον οι 150 είναι Έλληνες.

Οι νέοι από το Λαγκάδα που έχουν έρθει στο Βερολίνο διακατέχονται από αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Και μάλλον αυτά είναι τα αναγκαία συστατικά για να επικρατήσει κανείς μεταξύ 600 υποψηφίων.

Βέβαια, θετική στάση και ζήτηση υπήρχε και από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων. Όπως διαβεβαιώνει ο Μάρκ Ντέμσκι, ιδιοκτήτης μιας γερμανικής αλυσίδας στην οποία θα εργαστεί μια από τους εκπαιδευόμενους, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να προσλάβει τους νεαρούς Έλληνες. Συγκεκριμένα δἠλωσε: «Ψάχνουμε απεγνωσμένα μαθητευόμενους. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πράγματι όλο και ποιο δύσκολο να βρεις στη Γερμανία μαθητευόμενους που έχουν το απαιτούμενο επίπεδο. Οι Έλληνες νέοι που θα αρχίσουν σε εμάς έχουν όλοι τελειώσει λύκειο και έχουν σπουδάσει. Ένα τέτοιο επίπεδο μόρφωσης μαθητευόμενου για το λιανικό εμπόριο δεν το βρίσκεις στη Γερμανία».

NO COMMENTS

Leave a Reply