Εκθέσεις και εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου...

Εκθέσεις και εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

 

El-Prado

 

Με μια σειρά ειδικών εκδηλώσεων σε Τολέδο, Μαδρίτη, Μιλάνο, Αθήνα και Κρήτη γιορτάζονται φέτος τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (15411614). «Ο προφήτης των μοντέρνων καιρών» έχει επί μία ολόκληρη χρονιά την τιμητική του τόσο στην πόλη και στη χώρα που τον υιοθέτησε (Ισπανία), όσο και στη χώρα και στην πόλη που τον γέννησε (Ελλάδα). Εξάλλου, «Ελ Γκρέκο δεν είναι Ισπανός, ούτε Έλληνας, ούτε Βενετσιάνος, αλλά έχει ένα δικό του, πολύ ιδιαίτερο ιδίωμα…» όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ιστορικός Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής στον διανοούμενο «διεθνή» Έλληνα ζωγράφο, μία σειρά εκδηλώσεων σε Ισπανία και Ιταλία, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και παγκόσμιας εμβέλειας, συγκέντρωσαν και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, ενώ προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το ίδρυμα εορτασμού του έτους El Greco της Ισπανίας (www.elgreco2014.com) έχει διοργανώσει και προγραμματίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 δεκάδες εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, συνέδρια, ειδικές εκδόσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις γαστρονομίας κ.ά. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν η μεγάλη έκθεση πινάκων του ζωγράφου στο Μουσείο Santa Κruz στο Τολέδο, το διεθνές συμπόσιο «Ο Έλληνας του Τολέδο» που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη σε Μαδρίτη και Τολέδο και η μεγάλη έκθεση «Ο Greco και η σύγχρονη ζωγραφική» η οποία πραγματοποιείται από τον Ιούνιo στο Μουσείο Prado της Μαδρίτης και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

Αν και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Ελλάδα, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Τολέδο της Ισπανίας, γι’ αυτό και η ισπανική πόλη έβαλε τα δυνατά της για να διοργανώσει μία έκθεση-σταθμό προς τιμήν του, μία έκθεση για να αναδείξει την ιδιαιτερότητά του, την καλλιτεχνική δυναμική του και τη ζωγραφική ευφυΐα του (μια αντίστοιχη έκθεση είχε διοργανωθεί πέρσι στο Ντίσελντορφ). Το Τολέδο μεταμορφώθηκε σ’ ένα ενιθούν μέχρι τις 5 Οκτωβρίου στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση «Ο El Greco και η μοντέρνα τέχνη» που αποκαλύπτει την επιρροή του στους καλλιτέχνες από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού. Είκοσι πέντε έργα του αντιπαρατίθενται με περίπου 75 πίνακες και σχέδια μοντερνιστών (Μανέ, Σεζάν κ.ά.) για να αναδειχθούν οι εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ τους. Τα 18 από αυτά είναι του Πικάσο. Επίσης, στο Τολέδο από τις 8 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται η έκθεση «El Greco: Τέχνες και Επαγγέλματα», με έργα που για πρώτη φορά εκτίθενται στην Ισπανία.

«Για τους Έλληνες και τους Ισπανούς, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή που φέρνει τις δύο μεσογειακές φίλες χώρες πιο κοντά και συνδέει με ισχυρότερους δεσμούς τους λαούς των δύο χωρών» τονίζεται από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη. Για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Θεοτοκόπουλου, στην Ελλάδα διοργανώθηκαν επτά εκθέσεις και στην Ιταλία πέντε.

NO COMMENTS

Leave a Reply