Προβοκάτσια της Αμερικανικής διπλωματίας

Προβοκάτσια της Αμερικανικής διπλωματίας

cer3

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον σημειώθηκε στις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση της αμερικανικής διπλωματίας να συμπεριλάβει τα Σκόπια με την υποτιθέμενη συνταγματική τους ονομασία “Μακεδονία”, σε κοινή δήλωση της ομάδας των χωρών που συμμαχούν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ στη Σύνοδο η ΠΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό, υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία.

ImageHandler.ashx

Είναι προκλητική η στάση των Αμερικανών, με το να αγνοήσουν τα διαβήματα και τις εκκλήσεις της Ελληνικής διπλωματίας, στο να μην υλοποιήθεί η προαναγγελθείσα πρόκληση εναντίον των Ελληνικών θέσεων, και να αναφέρθούν οι συμμετέχουσες χώρες με τον τρόπο που αναφέρονται από τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή με την επίσημη ονομασία τους.

Έπειτα από την απόφαση των Αμερικανών να προωθήσουν την ατζέντα των Σκοπιανών, και να αρχειοθετήσουν τα Ελληνικά επιχειρήματα, ο Υπουργός των Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να μην λάβει μέρος στη σύνοδο των χωρών που συγκροτούν τη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, παρά το γεγονός ότι είχε ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, ακριβώς για να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, “ο λόγος της μη αυτοπρόσωπης συμμετοχής του κ. Βενιζέλου ήταν, ότι, παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συγκάλεσαν την Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του Ο.Η.Ε., ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών.

Στη σύνοδο για τη διαμόρφωση της διεθνούς στρατηγικής προκειμένου να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ κ. Μ. Διάμεση.

“Η Ελλάδα κατέθεσε δήλωση, που υπενθυμίζει τις σχετικές αποφάσεις του Σ.Α. του Ο.Η.Ε., και αναγνωρίζει τη χώρα αυτή, με την προσωρινή της ονομασία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προστίθεται:

“Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απηύθυνε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Τζον Κέρρυ”.

cer2

NO COMMENTS

Leave a Reply