Η Ευρώπη ξενυχτάει στις 25 για την Ελλάδα

Η Ευρώπη ξενυχτάει στις 25 για την Ελλάδα

assets_LARGE_t_420_54455602_type12713

“H ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα έφτασε, και χωρίς ίχνος υπερβολής αύριο το βράδυ θα παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα, τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών».

Η αναφορά αυτή ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος θα κληθεί να διαπραγματευτεί με τις νέες Ελληνικές Αρχές, αποτυπώνει το κλίμα αγωνίας που επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού.

Στην κοινοτική πρωτεύουσα, βρίσκονται επί ποδός για τις πρώτες αντιδράσεις και για το μήνυμα που θα πρέπει να στείλουν στην Αθήνα, μόλις γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

“Τι θα πούμε και πώς θα το πούμε”, αναρωτιόταν αρμόδιος παράγοντας της Κομισιόν, ο οποίος προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση εν θερμώ, ωστόσο τόνιζε ότι, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, ενδείξεις για τον σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας ή το χειρότερο σενάριο που όλοι απεύχονται, εικόνα αδιεξόδου με νέα προσφυγή στις κάλπες.

assets_LARGE_t_420_54455603_type12128

Επί της ουσίας πάντως, ο ίδιος παράγοντας σημείωνε ότι, το οξύμωρο είναι, πως φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου ειδικά σε ό,τι αφορά τη νέα παράταση -προκειμένου να διεξαχθούν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών- η Ελλάδα, καλείται και ελπίζει να της δοθεί πρόσθετος χρόνος, κάτι που είχε συμβεί προεκλογικά με την έγκριση της Γερμανίας, αλλά είχε απορριφθεί.

Στο Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου, το Βερολίνο πίεζε για εξάμηνη παράταση, την οποία απέρριψε η Αθήνα που επιθυμούσε να φτάσει σε εκλογές, απαλλαγμένη από το Μνημόνιο.

assets_LARGE_t_420_54455605_type12128

Η αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και η επίσπευση των Βουλευτικών Εκλογών, άλλαξαν τα δεδομένα εις βάρος της Ελλάδας, τονίζουν πηγές της Ευρωζώνης.

Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι, την επόμενη Κυβέρνηση περιμένουν σκληρές διαπραγματεύσεις, σειρά διλημμάτων αλλά και πιέσεων, για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Πρόθεση του Eurogroup είναι, να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα μας, με όρους όμως που ενδέχεται να δοκιμάσουν τις αντοχές της Αθήνας.

Στην Κομισιόν και την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, αναμένουν ενημέρωση, για το τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, με το Ελληνικό Πρόγραμμα, η ομαλή ολοκλήρωση του οποίου, διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας.

assets_LARGE_t_420_54455606_type12128

Θεωρείται βέβαιο, ότι οι εταίροι θα ζητήσουν αξιόπιστα μέτρα από την Κυβέρνηση, για το κλείσιμο του σημερινού δημοσιονομικού κενού, συν όποιου άλλου δημιουργηθεί από την απόσυρση υφιστάμενων μέτρων, ενώ θα καταστήσουν σαφές ότι, χωρίς νέο δάνειο δύσκολα θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις το καλοκαίρι του 2016.

NO COMMENTS

Leave a Reply