Με το βλέμμα στην Ελλάδα οι Βρυξέλλες

Με το βλέμμα στην Ελλάδα οι Βρυξέλλες

ekloges-psifoforia-kalpi

Με εξαιρετικό ενδιαφέρουν παρακολουθούν τη σημερινή εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα, οι αξιωματούχοι των οργάνων της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, αλλά και οι Κυβερνήσεις στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης.

Το έντονο ενδιαφέρον, εξηγείται από την ειδική περίπτωση που αποτελεί για τους εταίρους και την Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελληνική Οικονομία, αλλά και από το γεγονός ότι, και η Ευρωζώνη βρίσκεται σε σημείο καμπή και οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσουν γενικότερα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εταίροι, αναμένουν απόψε το αποτέλεσμα των εκλογών για να δουν, με ποια Κυβέρνηση θα συζητήσουν για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, δεδομένου ότι, το σημερινό πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Αύριο το βράδυ οι Υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, θα έχουν μια πρώτη συζήτηση με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης μέρας. Είναι προφανές ότι δεν θα μπουν στην ουσία, δεδομένου ότι δεν θα εκπροσωπείται στη Συνεδρίαση, όπως είναι φυσικό, η νέα Κυβέρνηση.

Πάντως, με βάση τις τοποθετήσεις, που έχουν γίνει από αξιωματούχους της Ευρωζώνης και εταίρους, τις τελευταίες μέρες, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, αλλά και την ουσία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, οι εταίροι θα εξετάσουν θετικά το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα τεχνική παράταση του ισχύοντος προγράμματος, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα με τη νέα Κυβέρνηση.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα, να είναι καλυμμένη έναντι των αγορών και στην ΕΚΤ, να παρέχει ρευστότητα στις Ελληνικές Τράπεζες. Ωστόσο, το αίτημα θα πρέπει να το υποβάλει η νέα Ελληνική Κυβέρνηση, και να εξηγήσει, τι ακριβώς θέλει από τους εταίρους.

Σχετικά με την ουσία, οι Βρυξέλλες και οι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές ότι, θέλουν από τη νέα Κυβέρνηση, να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, με βάση τα δύο μνημόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιο, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες από τη νέα Κυβέρνηση, οι οποίες δεν θα έχουν αποτελέσει προηγουμένως αντικείμενο συμφωνίας, μεταξύ των δύο πλευρών.

NO COMMENTS

Leave a Reply