Σουλτς: “Όχι Ελληνικό δράμα, όχι Ελληνική δραχμή”

Σουλτς: “Όχι Ελληνικό δράμα, όχι Ελληνική δραχμή”

A46D26B5E5381C32D2433DBD6188893B

Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, θα γίνει την Πέμπτη η «επίσημη πρώτη» του Αλέξη Τσίπρα, στις επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας και ενόσω όλα τα βλέμματα παραμένουν καρφωμένα στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (στις 14:30 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος), και τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, (στις 19:00 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Την επομένη της συνάντησης με τη νέα Ελληνική ηγεσία, ο Μάρτιν Σουλτς θα κατευθυνθεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε στο πρώτο του σχόλιο μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ότι, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση».

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι, “είναι πραγματιστής», επισημαίνοντας πως, “ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τις θέσεις της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο.

“Όχι Ελληνικό δράμα, όχι Ελληνική δραχμή”, έχει τίτλο το κείμενο που ανάρτησε την Τετάρτη στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter και στο Linkedin, o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μια μέρα πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

To πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

“Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών της περασμένης Κυριακής είχαν εκπλήξεις. Κάποιοι ίσως δεν περίμεναν αυτήν την ηχηρή νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Επίσης έκπληξη προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις που ακολούθησαν τα νέα της νίκης. Ακόμα και άνθρωποι που είναι διαμετρικά αντίθετοι με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως η γαλλική ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, και το κόμμα Ανεξαρτησίας του Η.Β., του Νάιτζελ Φάρατζ, ήταν έτοιμοι να πηδήξουν στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ένα σημάδι του αναπόφευκτου τέλους της ΕΕ, όπως την ξέρουμε.

Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και τον ταχύ σχηματισμό της Κυβέρνησης, σχόλια και ενθουσιασμοί πρέπει να κάνουν χώρο στη νηφαλιότητα και το ρεαλισμό. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.
Η διακυβέρνηση της χώρας, και η ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, προσεγγίζοντας παράλληλα τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας.

Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τελείωσαν την Κυριακή των εκλογών. Το Ελληνικό Δημόσιο χρέος, παραμένει 1,7 φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της χώρας. Η δημοσιονομική πίεση συνεχίζει να βαραίνει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα των πολιτών, και πολλές νομοταγείς και σκληρά εργαζόμενες οικογένειες υποφέρουν, ενώ ένας αριθμός σούπερ-πλουσίων έχει τη δυνατότητα να αψηφά τους κανόνες μέσω της φοροαπάτης και της φοροδιαφυγής.

Μεγάλο μέρος του διοικητικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος αγκομαχά, λόγω των πελατειακών σχέσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τώρα να προτάξει την ευθύνη και την ηγεσία. Ένα μέρος της εκλογικής του επιτυχίας οφείλεται στο ότι ήταν άθικτος από την εξουσία και τις ευθύνες. Αυτό έκανε, την απλοϊκή, κάποιες φορές, ρητορική κατά της λιτότητας, του κατεστημένου και της τρόικας, τόσο πιστευτή και αποτελεσματική.

Όμως παρά τα «αντί» , ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά τη γνώμη μου ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Γνωρίζω καλά τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Είναι ειλικρινής και χαρισματικός, και πιστεύω ότι είναι ένας πραγματιστής πολιτικός.
Τον έχω συναντήσει στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, και έχουμε αναμετρηθεί ως υποψήφιοι για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγώ ως υποψήφιος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και αυτός ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ένας αντιευρωπαϊστής δεν θα δεχόταν να διαγωνιστεί για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο απίθανη και αν ήταν η εκλογή του.

Την Κυριακή δεν υπήρξε ευρωπαϊκό δράμα για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και η Ευρωζώνη, δεν θα εξαναγκάσει την Ελλάδα να βγει έξω. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι, για να επιτύχει πρέπει να βρει ένα συμβιβασμό τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας.

Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σταθερή από ότι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Η ωρίμανση του χρέους της έχει επιμηκυνθεί, οι πιστωτές είναι κυρίως θεσμικοί, η οικονομία προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Η ανεργία έχει πτωτική πορεία, το ίδιο και το χρέος. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να επιταχύνει αυτές τις δυναμικές.

Αν η νεοσυσταθείσα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γίνει μια Κυβέρνηση του «όχι σε όλα», τότε η ορμή του Τσίπρα θα είναι βραχύβια. Εάν όμως δεσμευθεί σε ένα θετικό πρόγραμμα, για να κάνει τη χώρα του δικαιότερη, εάν κάνει αξιόπιστες δεσμεύσεις, και αν προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να κάνει δυνατότερη την Ελλάδα και την ΕΕ, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι με το μέρος του”.

Από γαλλικής πλευράς, ο Φρανσουά Ολάντ έχει καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Παρίσι, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Γαλλικής Κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, στη συνάντηση Ολάντ-Τσίπρα, αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο το σύνολο των ζητημάτων», τα οποία εγείρει η Ελληνική πλευρά, όπως αυτό «της ανάπτυξης» και «του χρέους», θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν».

Η Γαλλία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της χώρας, είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις», παρότι σήμερα, όπως επισήμανε, «δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους» της Ελλάδας.

Ο Λε Φολ, υπενθύμισε τη θέση της Γαλλίας διά στόματος Ολάντ, για τις δύο αρχές στις οποίες πρέπει να βασιστεί η συζήτηση -από τη μια «την αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού», αλλά ταυτόχρονα και «την υπευθυνότητα» που οφείλουν να επιδεικνύουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, και ιδίως «σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ελληνικό Κράτος».

Ως προς την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι, φθάνει στην Ελλάδα για μία πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όχι για διαπραγμάτευση.

NO COMMENTS

Leave a Reply