Τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τη νίκη Παπανδρέου στις εκλογές

Τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τη νίκη Παπανδρέου στις εκλογές

Η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου είναι από χθες πρώτο θέμα και στα δελτία ειδήσεων των ευρωπαϊκών τηλεοπτικών καναλιών, όπως επίσης στις ιστοσελίδες των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων αλλά και στη σημερινά φύλλα όσων πρόλαβαν τις εξελίξεις.
Κοινός παρονομαστής όσων δημοσιογράφων προχωρούν και σε σχολιασμό είναι ότι η ήττα Καραμανλή αναμενόταν λόγω της ατυχούς οικονομικής πολιτικής που άσκησε αλλά και των σκανδάλων, οποία ενέχονταν μέλη των κυβερνήσεών του. Από την άλλη υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν ο αδιαμφισβήτητος νικητής Γιώργος Παπανδρέου καταφέρει όντως να χειριστεί με επιτυχία τα άθλια δημοσιονομικά της χώρας.

Αναλυτικά:

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, διεξήχθησαν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, του υψηλού δημόσιου χρέους και του αυξανόμενου ελλείμματος της χώρας. Η νίκη της αντιπολίτευσης υπήρξε μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν.

Η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger επισημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα κατέβηκαν στις εκλογές με διαφορετικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενώ ο Καραμανλής σχεδίαζε περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα και ένα προϋπολογισμό λιτότητας, ο Παπανδρέου επιδιώκει την ανάκαμψη της οικονομίας με ένα πακέτο μέτρων αναθέρμανσης, με αύξηση των ανώτερων συντελεστών φορολογίας και με τη φορολόγηση κερδών και μερισμάτων από χρηματιστηριακές συναλλαγές.

“Φταίει ο ίδιος ο Καραμανλής”, είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Rundschau που επισημαίνει: Ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που καταψηφίστηκε θεωρεί υπεύθυνη για την ήττα του την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αποτυχία του Καραμανλή οφείλεται στον εαυτό του. Σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις υποσχόταν τα ίδια πράγματα: καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εξυγίανση του συστήματος δημόσιας υγείας, περιορισμό της γραφειοκρατίας και σταθεροποίηση των δημοσιονομικών. Πολύ λίγα από αυτά εφήρμοσε. Το γεγονός ότι παραδέχθηκε λάθη και παραλείψεις δεν έπεισε – όπως είναι λογικό – κανέναν ψηφοφόρο. Τα σκάνδαλα επί της πρωθυπουργίας Καραμανλή κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από το τέλος του Β` παγκοσμίου Πολέμου. Και αυτή δεν οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά στη μεταρρυθμιστική αδράνεια και την πλημμελή άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Αθήνας. Εάν η επόμενη κυβέρνηση συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η απερχόμενη, η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε καταστροφή για την ευρωζώνη, καταλήγει η Frankfurter Rundschau.

Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού είναι ο τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Η Ελλάδα είναι όπως οι φιγούρες των κόμικς που τρέχουν προς τον γκρεμό και αντί να φρενάρουν συνεχίζουν να τρέχουν και σε κάποια στιγμή βρίσκονται πια στο κενό και κινούν γρήγορα τα πόδια τους στο αέρα, ενώ από κάτω ελλοχεύει ο γκρεμός. Αυτό ακριβώς κάνει η χώρα, κουνάει τα πόδια της στο κενό. Οι Έλληνες ψήφισαν. Ψήφισαν αλλαγή αλλά όχι τη στροφή που έχουν τόσο ανάγκη. Ψήφισαν ένα νέο πρόσωπο, στο οποίο όμως αναγνωρίζει κανείς το παλιό οικείο πρόσωπο.
Σε μια στιγμή, κατά την οποία η χώρα είχε ανάγκη από μια ριζικά νέα αρχή, προτιμήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Είναι ένας από τους απογόνους εκείνων των δυναστειών που μοιράζονται μεταξύ τους την εξουσία εδώ και μισό αιώνα και είναι υπεύθυνες για την επιθανάτια αγωνία.
Ο Παπανδρέου θεωρείται ακέραιος άνθρωπος. Αλλά ουσιαστικά ο λαός καταψήφισε τον αντίπαλό του, τον Καραμανλή. Εναλλακτική επιλογή δεν υπήρχε.
Ακόμη και εάν ο κ. Παπανδρέου εννοούσε σοβαρά την αναγγελία της καταπολέμησης της οικογενειοκρατίας, θα έπρεπε πρώτα να αντιπαρατεθεί με το ίδιο του το κόμμα, όπου οι παλιές δομές είναι ακόμη ζωντανές. Μετά θα πρέπει να ασχοληθεί με τα υπουργεία που είναι αυτόνομα φέουδα και στη συνέχεια με τα λόμπι που κάνουν τη χώρα να ασφυκτιά.
Τέλος θα πρέπει να αντιπαρατεθεί με τους ίδιους τους Έλληνες. Και αυτό γιατί μολονότι η λογική υπαγορεύει σε πολλούς ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα, εκείνοι παραμένουν συνένοχοι. Και τώρα πολλοί ψήφισαν Παπανδρέου όχι για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει, αλλά για τα 3 δις που υποσχέθηκε να μοιράσει.

Πρωτοσέλιδη στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα με εκτενές ρεπορτάζ στην τρίτη σελίδα, όπου φιλοξενείται και σχετικό σχόλιο με τίτλο : «Η άλλη όψη του νομίσματος». Το σχόλιο υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι ο Καραμανλής είχε πέντε χρόνια στη διάθεσή του να προωθήσει τις δέουσες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά δεν το έπραξε. «Η κυβέρνηση απέτυχε στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, ενώ παρακολουθούσε αμήχανη τις ταραχές του περασμένου Δεκεμβρίου», παρατηρεί η εφημερίδα. «Τα δύο μεγάλα κόμματα συνιστούν όψεις του ιδίου νομίσματος και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο», συμπεραίνει η εφημερίδα, έχοντας απαριθμήσει προηγουμένως τις αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος: την οικογενειοκρατία και το πελατειακό σύστημα. Και ο σχολιαστής επισημαίνει: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια εκ βάθρων αλλαγή. Ήλθε η ώρα να περιορισθεί η υπερδιογκωμένη και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και να εκσυγχρονισθεί το παραπαίον εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι η ώρα για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και της αποφασιστικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας».
Το σχόλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Σοσιαλιστές θα συναντήσουν μεγάλη αντίσταση στις προσπάθειές τους, καθώς πολλοί Έλληνες έχουν βολευτεί εντός του διεφθαρμένου πελατειακού συστήματος. Είναι κάτι περισσότερο από αμφίβολο εάν οι Έλληνες Σοσιαλιστές που πριν από πεντέμισι χρόνια καταψηφίστηκαν εξαιτίας της διαφθοράς θα έχουν τώρα τη δύναμη και τη βούληση να εφαρμόσουν τα απαιτούμενα και επώδυνα μέτρα.

“Οι Έλληνες σοσιαλιστές κερδίζουν τις πρόωρες εκλογές καθώς οι ψηφοφόροι τιμωρούν τους συντηρητικούς”, είναι ο τίτλος της βρετανικής Ιντιπέντεντ, η οποία αναφέρεται στη σαρωτική νίκη των σοσιαλιστών επί των κυβερνώντων συντηρητικών και στην οργή των ψηφοφόρων απέναντι στα σκάνδαλα και την παραπαίουσα οικονομία.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η νίκη του κ. Παπανδρέου, μαζί με τη νίκη των σοσιαλιστών στις πρόσφατες εκλογές στην Πορτογαλία, έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη τάση της επικράτησης των συντηρητικών στην Ευρώπη.

“Ο Παπανδρέου προειδοποιεί ότι ‘τίποτε δεν θα είναι εύκολο’ “, είναι ο τίτλος της γαλλικής Λε Μοντ.
Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν γι΄αυτόν μια νίκη που συνδεόταν περισσότερο με την απόρριψη του συντηρητικού αντιπάλου του από τους ψηφοφόρους, αλλά ο σοσιαλιστής ηγέτης Γιώργος Παπανδρέου εξασφάλισε έναν θρίαμβο, αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία καταγράφει την χειρότερη εκλογική της επίδοση από την ίδρυσή της.
“Η Ελλάδα ψηφίζει για την αλλαγή του Παπανδρέου”, είναι ο τίτλος της ισπανικής Ελ Παίς, η οποία γράφει ότι οι Έλληνες ψήφισαν αποφασιστικά υπέρ της αλλαγής.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η άκρα δεξιά ενίσχυσε τη δύναμή της και έγινε η τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη.

Έπειτα από μια νύκτα γιορτής, η Ελλάδα ξυπνά με ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο, καθαρό και σαφές. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ο αγώνας κατά της διαφθοράς και η οικονομική κρίση , είναι μάχες πολύ δύσκολες: αλλά η χώρα θα έχει μια σταθερό ηγεσία για να αποδείξει ότι μπορεί να τις αντιμετωπίσει”, αναφέρει η ιταλική Λα Ρεπούμπλικα.

Η φλαμανδόφωνη εφημερίδα “Ντε Στάνταρτ”, με τίτλο «Οι σοσιαλιστές κερδίζουν τις ελληνικές εκλογές», επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Καραμανλής “έπαιξε και έχασε, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τη στιγμή που η δημοτικότητά του κατέρρεε υπό το βάρος της κακής οικονομικής κατάστασης, των ταραχών του Δεκεμβρίου και των αλλεπάλληλων σκανδάλων που ταλάνιζαν την κυβέρνησή του”.
Αναφερόμενη ειδικότερα στο εκλογικό αποτέλεσμα, η εφημερίδα θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ κατέκτησε “μεγάλη νίκη”, αποσπώντας ένα ποσοστό που του επιτρέπει να εφαρμόσει απρόσκοπτα το οικονομικό πρόγραμμά του, ενώ η Νέα Δημοκρατία υπέστη “πανωλεθρία, καθώς συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό στα χρονικά όλων των εκλογικών αναμετρήσεων της Μεταπολίτευσης”.
Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι πολλοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η νέα, υπό τον Γ. Παπανδρέου, κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συνάψει νέα δάνεια προκειμένου να καλύψει το υψηλό δημόσιο χρέος. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι διάχυτη είναι η αίσθηση πως το Χρηματιστήριο θα περάσει σε μια «περίοδο ευφορίας», «όχι τόσο επειδή νίκησαν οι Σοσιαλιστές, όσο επειδή κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας ισχυρής και βιώσιμης κυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να εφαρμόσει ανενόχλητη το πρόγραμμά της για την προσεχή τετραετία».

«Προσωπική νίκη του Γ. Παπανδρέου», χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα η γαλλόφωνη εδημερίδα “Λα Λίμπρ Μπελζίκ”. Με τίτλο «Καθαρή νίκη για το ΠΑΣΟΚ», το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων που διαμορφώνονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο επιτρέπουν στο ΠΑΣΟΚ να προωθήσει τις αναγκαίες αλλά ελάχιστα δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις για το νοικοκύρεμα της χώρας. Όπως εξάλλου σημειώνει, μετά από το «Βατερλώ» που υπέστη, η Νέα Δημοκρατία θα εισέλθει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας που θα διευκολύνει το έργο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς να αισθάνεται πιέσεις από την αντιπολίτευση. Η εφημερίδα αποδίδει τη συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα και την απουσία κυρώσεων για τους υπεύθυνους.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι «απογοητευτικό» για εκείνους που προσέβλεπαν σε μια ήττα του δικομματισμού, ενώ κάνει λόγο για «δύο δύσκολα χρόνια που έρχονται, παρά τις υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου για ανάκαμψη της οικονομίας, τόνωση της κατανάλωσης και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χαμηλών εισοδημάτων».

Η επίσης γαλλόφωνη “Λε Σουάρ” με τίτλο «Η αριστερά γιορτάζει την επιστροφή της» και υπέρτιτλο «Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις πρόωρες εκλογές αλλά δεν θα έχει εύκολο έργο», κάνει λόγο για «καθαρή νίκη» του ΠΑΣΟΚ με μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και «χαμένο στοίχημα» για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Παράλληλα, αναφέρει ότι «παρά τους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΠΑΣΟΚ που κατέκλυσαν χθες το βράδυ τους δρόμους της Αθήνας, το κουρασμένο από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα της απερχόμενης κυβέρνησης και ανήσυχο για το μέλλον του εκλογικό σώμα, δεν επιφυλάσσει καμία περίοδο χάριτος για τον Γ. Παπανδρέου».
Αναφερόμενη στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η εφημερίδα εκτιμά ότι θα είναι «ένα κράμα από νέα και καταξιωμένα στελέχη αλλά και στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου». Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει ότι «το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι δύσκολο» και παραπέμπει σε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι «ανησυχητική». Προκειμένου να πετύχει την αναθέρμανση της οικονομίας το ΠΑΣΟΚ έχει εξαγγείλει σειρά μέτρων που επικεντρώνονται στην τόνωση της κατανάλωσης, επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο σκόπελος που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι η χρηματοδότηση των εν λόγω μέτρων, η οποία καθιστά ανάγκη επιτακτική την επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας. Κάτι που όμως «προμηνύεται δύσκολο», καθώς ήδη πριν από μερικούς μήνες ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια κάλεσε τους Έλληνες αξιωματούχους να προβούν σε περικοπές δαπανών, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για να θέσει τέλος στον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών της».

NO COMMENTS

Leave a Reply