Η μονομαχία Αθήνας – Βερολίνου ξεκίνησε – «Μαύρα σύννεφα» για την Ελλάδα...

Η μονομαχία Αθήνας – Βερολίνου ξεκίνησε – «Μαύρα σύννεφα» για την Ελλάδα στο Eurogroup

newego_LARGE_t_1101_54464732_type12128

“Μαύρα σύννεφα”, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τις Βρυξέλλες, με το έκτακτο Eurogroup, το οποίο έχει ως αποκλειστικό θέμα, το Eλληνικό πρόβλημα, να έχει ξεκινήσει με κακούς οιωνούς για την Ελλάδα.

Η Γερμανική πλευρά έχει «στυλώσει τα πόδια», σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Αθήνα, ειδικά μετά την «απάντηση» του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, ότι δεν θα δεχθεί παράταση του μνημονίου.

Οπως όλοι εκτιμούν, η σημερινή συνεδρίαση θα διεξαχθεί σε μονομαχία Βερολίνου – Αθήνας με τον Γ. Βαρουφάκη, στο πρώτο του Eurogroup, να δέχεται την «επίθεση» της Γερμανικής πλευράς.
Πριν από την έναρξη του Eurogrpoup, συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης, που αποτελεί το Συμβούλιο των τεχνοκρατών, υπό τον Τόμας Βίζερ.

Τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης παρουσίασαν ήδη στην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, o αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Χουλιαράκης , ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group.

“Θα ακούσουμε την Ελληνική πρόταση, αλλά δεν αναμένω κάποιο αποτέλεσμα σήμερα”, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Θα ακούσουμε τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, και θα εξετάσουμε σε ποια βάση θα συνεχίσουμε την στήριξή μας στην Ελλάδα”, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. “Επισήμως έχουμε ακόμη ένα πρόγραμμα, αλλά το ερώτημα είναι, πώς θα συνεχίσουμε με αυτό το πρόγραμμα. Συνεπώς, θα τους ακούσουμε και θα ξεκινήσουμε τις συνομιλίες. Ελπίζω η Ελλάδα, να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Πώς και υπό ποιες συνθήκες, αυτό θα το συζητήσουμε σήμερα”, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

newego_LARGE_t_1101_54464501_type12128

Η φωτογραφία που ανέβασε ο Αλέξης Τσίπρας

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, στο Βερολίνο, κυριαρχεί ένα αίσθημα περιέργειας να ακούσει τις Ελληνικές θέσεις στο αποψινό Αλέξης Τσίπρας Η συνεδρίαση θα είναι σχετικά σύντομη καθώς ο Β. Σόιμπλε δεν θα διανυκτερεύσει στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, η θέση της Γερμανίας παραμένει ότι, ο χρόνος τελειώνει, ενώ πρόσθεσε ότι, ονομασίες όπως Τρόικα και Μνημόνιο θα διατηρήσουν το ίδιο νόημα έστω και αν αλλάξουν οι ετικέτες τους.

“Στηριζόμαστε στην αρχή ότι, για να πάρεις πρέπει να δώσεις, και ότι αν πάρεις θα υπάρχει έλεγχος. Κανείς δεν πιέζει την Ελλάδα να μπει σε ένα πρόγραμμα”, πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε ότι το Βερολίνο τρέφει σεβασμό στον Ελληνικό λαό, και στη θέληση της Κυβέρνησης να κάνει καινούργια πράγματα, αλλά υπογράμμισε ότι, όποια απόφαση και αν παρθεί πρέπει να περάσει από το Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Γιέγκερ πρόσθεσε ότι, θα ήταν λογικό να ζητήσει παράταση η Ελλάδα, αλλά με την προοπτική ότι θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα.

Από την άλλη η Αθήνα αρνείται την παράταση του προγράμματος, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πριν το κρίσιμο Eurogroup, και στη συνάντηση θα παρευρίσκεται το πρώην μέλος της Τρόικα Πολ Τόμσεν.

Μια δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν, πάντως, και ένα tweet Βρετανού δημοσιογράφου δείχνουν πως το Eurogroup της Τετάρτης, δεν θα είναι το καθοριστικό, για το Ελληνικό θέμα.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, εκτίμησε, πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για το Ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά ούτε και στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη ημέρα, προσθέτοντας ότι, ο προγραμματισμός που γίνεται, έχει ως στόχο να ληφθούν αποφάσεις στο Εurogroup της 16ης Φεβουαρίου.

Η εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι, δεν υπάρχει στην παρούσα φάση σχέδιο Γιούνκερ για την Ελλάδα, σε εξέλιξη, μίλησε όμως για εντατικές διαβουλεύσεις του Προέδρου της Κομισιόν, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν φέρει αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι, δεν υπάρχει κανένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και πως όλα τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι, λειτουργούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Την πληροφορία ότι στο Eurogroup της Τετάρτης, δεν θα υπάρξει λύση, αλλά ούτε και ουσιαστική διαπραγμάτευση, επιβεβαιώνει και ο ανταποκριτής της Telegraph στις Βρυξέλλες, Μπρούνο Γουότερφιλντ.
Με μια ανάρτηση, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, σημειώνει πως αξιωματούχοι των Βρυξελλών χαρακτήρισαν το Eurogroup της Τετάρτης, «διαδικαστικό και όχι ουσιαστικό για την Ελλάδα». Συνακόλουθα χαρακτήρισαν ως D-Day (καθοριστική ημέρα), την 16η Φεβρουαρίου, ημέρα που θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.

Η συνεδρίαση σε τεχνικό επίπεδο, έχει ήδη ξεκινήσει και οι εμπειρογνώμονες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα έχουν μια πρώτη συζήτηση, ενώ η συνεδρίαση των Υπουργών θα ξεκινήσει στις 19:00.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega Μανώλης Σπινθουράκης, υπάρχουν στις Βρυξέλλες ενστάσεις, αναφορικά με το θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όχι όμως και σε αυτό της παροχής χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο στη Σύνοδο Κορυφής ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων για το θέμα, το οποίο φαίνεται να παραπέμπεται στο σύνολό του για το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε ήδη το στίγμα του χθες το βράδυ στη Βουλή, όπου η Κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει επιστροφή για την Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, και δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

Για διαπραγμάτευση που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί απόψε, προϊδεάζει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Η πραγματική δουλειά θα ξεκινήσει την Τετάρτη, αλλά θα είναι ένας πρώτος γύρος και στη συνέχεια θα εργαστούμε περαιτέρω, κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Γνωρίζουμε τι θέλει ο καθένας και τι δεν θέλει. Ας κάτσουμε μαζί να το συζητήσουμε”, δήλωσε.

Οπως δημοσιεύει το Reuters, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι, οι όποιες αλλαγές στο Ελληνικό Πρόγραμμα διάσωσης, θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τις ισχύουσες συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup μίλησε στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών εκεί του ζήτησαν, να μην υπάρξει νέα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα.

Ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά «Μία συμφωνία είναι μία συμφωνία». δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας σύμφωνα με το Reuters. “Αυτό σημαίνει ότι, μόνο εντός του προγράμματος, μέτρα θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με άλλα μέτρα”.

Δήλωσε εν συνεχεία ότι, οι όποιες αλλαγές για την Ελλάδα θα πρέπει να εγκριθούν από την Τρόικα των δανειστών, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, “προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την χώρα”.

Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε, “αν οι Έλληνες αρνηθούν αυτούς τους κανόνες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη” και απάντησε: “Αυτό δεν αποτελεί μέρος του σεναρίου μου, δεν βρίσκεται στο πεδίο του ραντάρ μου. Κι επειδή ο κ. Τσίπρας, είπε επίσης ότι, δεν αποτελεί μέρος του εθνικού του σχεδίου, θα προσπαθήσουμε από κοινού να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι, η αλληλεγγύη του ενός συνεπάγεται τη συνέπεια του άλλου. Το ένα προϋποθέτει το άλλο”.

Την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ζήτησε χθες από την Κωνσταντινούπολη, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. “Eχουμε λίγες μέρες για να αποφασίσουμε, πώς μπορεί να διατηρηθεί αυτή η συμφωνία, και πώς στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις για το μέλλον”, είπε.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δεν απέκλεισε πάντως τη ρήξη. “Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι”, σημείωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

newego_LARGE_t_1101_54464729_type12128

Νωρίτερα χθες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι, εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση, όλα τελείωσαν, ενώ και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συνασπισμού της Μέρκελ έκανε λόγο για προκλητική στάση των Ελλήνων.

Ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι, υπάρχει ακόμη χρόνος για να βρεθεί λύση, ωστόσο, εάν τελικά δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να ετοιμαστεί plan b.
“Θεωρώ ότι μπορούμε να φθάσουμε εγκαίρως σε λύση, πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, εάν η Ελλάδα το θέλει”, δήλωσε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF, και σημείωσε ότι, αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, τα πράγματα θα εισέλθουν σε “κρίσιμη φάση”. Απέκλεισε ωστόσο την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, να αποφύγουν τέτοια σενάρια.

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε ήδη για τις Βρυξέλλες, με το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο Αμερικανός καθηγητής, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Αν και η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών είναι αύριο, Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει μια ημέρα νωρίτερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τα τεκταινόμενα, στο έκτακτο Eurogroup.

Μαζί του και ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο στις σημερινές διαπραγματεύσεις, και θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό και στην αυριανή Σύνοδο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, θα συνοδεύεται στο σημερινό έκτακτο Eurogroup από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ήδη, από τη Δευτέρα.

Ο κ. Βαρουφάκης συνοδεύεται από τον άτυπο σύμβουλό του, Αμερικανό καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Στη Βελγική πρωτεύουσα, βρίσκεται ήδη η ειδική σύμβουλος του Υπουργού, η γνωστή οικονομολόγος και πρώην Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη.

NO COMMENTS

Leave a Reply