Ύπατη Αρμοστεία: Ενισχύστε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο

Ύπατη Αρμοστεία: Ενισχύστε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο

1620592

Χιλιάδες πρόσφυγες θα μπορούσαν να έχουν σωθεί στη Μεσόγειο, αν υπήρχε γρηγορότερη αντίδραση κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ, για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.

“Μετά τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι, η ευρωπαϊκή επιχείρηση “Τρίτων” είναι θλιβερά ανεπαρκής, ως υποκατάστατο της Ιταλικής επιχείρησης “Mare Nostrum”.
Πρέπει να εστιάσουμε στη διάσωση ζωών. Στην κεντρική Μεσόγειο χρειαζόμαστε μια ισχυρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όχι μόνο επιτήρηση των συνόρων”.

Η επιχείρηση «Mare Nostrum», εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2013 ύστερα από πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Λαμπεντούζα, μικρό νησάκι ανάμεσα στην Ιταλία και τα παράλια της Β. Αφρικής με εγκαταστάσεις για την υποδοχή προσφύγων.
Ωστόσο, το αλμυρό κόστος της (1 εκατ. ευρώ/μήνα), οδήγησε σε τερματισμό της τον Νοέμβριο του 2014 και αντικατάστασή της από την Κοινή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «Τρίτων», που στόχο έχει την επιτήρηση των συνόρων και όχι τη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης.

Εκτιμάται πως τουλάχιστον 218.000 άνθρωποι, διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2014 και 3.500 έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θεωρείται αρκετά μεγαλύτερος.

NO COMMENTS

Leave a Reply