ΕΚΤ: Ζητάει εγγυήσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας

ΕΚΤ: Ζητάει εγγυήσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας

euro4

Άρχισε πάλι το γαϊτανάκι των πιέσεων προς την Ελλάδα, με στόχο οι Ευρωπαίοι εταίροι (σ.σ. περισσότερο τοκογλύφοι), να ξεζουμίσουν οικονομικά τη χώρα μας.

Τώρα έρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να ζητήσει από την Ευρωζώνη εγγυήσεις, σε περίπτωση χρεοκοπίας. Και όλα αυτά, για να δώσει την άδεια στις Ελληνικές Τράπεζες να καλύψουν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στο προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι, την ερχόμενη Παρασκευή, η Ελλάδα καλείται να εξοφλήσει 1,4 δισ. ευρώ, σε έντοκα γραμμάτια και 310 εκατ. ευρώ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην έκδοση των εντόκων γραμματίων της Τετάρτης, που πραγματοποιείται για να εξασφαλιστεί η αναχρηματοδότηση του 1,4 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι διπλό. Πρώτον, από το 1,4 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων που λήγουν την Παρασκευή, κάτι περισσότερο από τα μισά, είχαν αγοράσει ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους, στην Ελληνική Οικονομία, αγοράζοντας τα νέα έντοκα γραμμάτια.
Δεύτερον, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις Ελληνικές Τράπεζες, να μην καλύψουν στη νέα έκδοση, τη συμμετοχή των ξένων, και να περιοριστούν στην αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων που έχουν αγοράσει οι ίδιες.

Στο οικονομικό επιτελείο, δεν ανησυχούν ότι, οι υποχρεώσεις της Παρασκευής (έντοκα γραμμάτια και αποπληρωμές προς ΔΝΤ), δεν θα καλυφθούν. Αν, όμως, το Υπουργείο Οικονομικών, δεν καταφέρει να αντλήσει το σύνολο των 1,4 δισ. ευρώ, τότε θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τα ήδη οριακά ταμειακά διαθέσιμα, στερώντας σημαντικούς πόρους για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να ανάψει το «πράσινο φως» η ΕΚΤ, ώστε οι Ελληνικές Τράπεζες να αγοράσουν επιπλέον έντοκα γραμμάτια, έχει ζητήσει από την Ευρωζώνη, να εγγυηθεί τον έξτρα δανεισμό των Ελληνικών Τραπεζών. Δηλαδή, να εγγυηθεί ότι, σε περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του (να πτωχεύσει), θα καλύψει η Ευρωζώνη τις λήξεις των επιπλέον εντόκων γραμματίων, που θα αγοράσουν οι τράπεζες.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι, χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επέστρεψε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF), τα 11 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Αθήνας – Ευρωζώνης. Επίσης, το EFSF ενέκρινε χθες, και τυπικά την παράταση της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες.

Είναι σαφές ότι, η ΕΚΤ δεν δείχνει πρόθυμη να επιτρέψει στις Ελληνικές Τράπεζες, να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, καθώς θεωρεί ότι, υπάρχει αυξημένο ρίσκο για τις ίδιες. Ωστόσο, ακόμα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να απασχολήσει και το Eurogroup της 9ης Μαρτίου.

Ενα Eurogroup, που θα συνεδριάσει λίγο πριν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, βρεθούν στο «κόκκινο», καθώς οι προβολές των ταμειακών ροών δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στις 12 Μαρτίου τα κρατικά ταμεία, θα έχουν «τρύπα» της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

NO COMMENTS

Leave a Reply