Η ΕΚΤ κρατά τα «κλειδιά» για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη...

Η ΕΚΤ κρατά τα «κλειδιά» για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη συνέχιση της παραμονής της στο ευρώ

167844-ecb

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μεταβούν αύριο στη Λευκωσία, όπου και θα αποφασίσουν για τη νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Η ΕΚΤ κρατά τα «κλειδιά» για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, και τη συνέχιση της παραμονής της στο ευρώ. Αυτό αποτυπώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Καθώς η χώρα, παραμένει αποκλεισμένη από τις κεφαλαιαγορές και αντιμετωπίζει απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων, οι πιθανότητες να μην έχει την αναγκαία ρευστότητα στα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της, είναι μεγάλη. Για να λάβει η Ελλάδα το τελευταίο τμήμα του προγράμματος βοήθειας, προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση ή τουλάχιστον η έναρξη των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες πάντως, η Ελληνική Κυβέρνηση, εκφράζει λεκτικά τουλάχιστον την αντίθεσή της, όπως αναφέρει το Reuters.

Με άλλες επιλογές να μην υπάρχουν επί του παρόντος, η ΕΚΤ έχει κρίσιμο ρόλο, για τη μοναδική δυνατότητα χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που προαπαιτεί την αύξηση του πλαφόν των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Πηγή που γνωρίζει καλά το σκεπτικό της ΕΚΤ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι, είναι «πολύ απίθανη» η αύξηση του πλαφόν για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
“Αν και θέλουν να αποφύγουν να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη μοίρα της Ελλάδας, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φοβούνται ότι, η χώρα μπορεί από ατύχημα να τεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας ελλείψει εναλλακτικού σχεδίου”, σημειώνει το δημοσίευμα.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή, «εκνευρίζονται» με την Ελλάδα και την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας, με κάποια από τα μέλη αυτά, να επιθυμούν τον περιορισμό της χρηματοδότησης προς τη χώρα, ανεξάρτητα των συνεπειών, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αύριο η ΕΚΤ, αποφασίζει και για την επέκταση του ELA, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών.

Η ΕΚΤ έχει δώσει οδηγίες στις Ελληνικές Τράπεζες, να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια στην παρούσα φάση, όμως οι Ελληνικές Τράπεζες, μπορούν να τα μετακυλίσουν, και αυτό θα κάνουν, δήλωσε εν τω μεταξύ χθες ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στο Bloomberg.

Όπως ο ίδιος ανάφερε στο διεθνές πρακτορείο, καταθέσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ, έχουν φύγει από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας φόβων για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, μολονότι η δυσάρεστη αυτή κατάσταση ανατρέπεται μετά τη συμφωνία.

O ίδιος πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κυβέρνηση, θα λυθεί.

NO COMMENTS

Leave a Reply