Μεταρρυθμίσεις, Γερμανικές αποζημιώσεις και Siemens στο μενού του δείπνου Τσίπρα-Μέρκελ

Μεταρρυθμίσεις, Γερμανικές αποζημιώσεις και Siemens στο μενού του δείπνου Τσίπρα-Μέρκελ

21202992_14_ABP8252.limghandler

Μαραθώνιο ήταν το δείπνο, που παρέθεσε η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφού άρχισε λίγο μετά τις επτά, και ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Βερολίνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και το θέμα της Siemens ενώ έγινε μια προσπάθεια, να γεφυρωθούν οι διαφορές, σε σχέση με τα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν βραχυπρόθεσμα, τη χρηματοδότηση της χώρας.

Η Ελληνική πλευρά, έθεσε “κόκκινες γραμμές”, για ρυθμίσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που – σύμφωνα με πληροφορίες – έγινε αποδεκτό σε πολιτικό επίπεδο, από τη γερμανική ηγεσία.

Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε ότι, “οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο επίπεδο του Eurogroup”.

Κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν, πως δεν είμαστε στο σημείο όπου βρισκόμασταν πριν, καθώς και ότι, η χθεσινή συνάντηση, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, για την αποσυμφόρηση της έντασης που είχε δημιουργηθεί, στις Ελληνογερμανικές σχέσεις.

Απαντήσεις για το καυτό θέμα της ρευστότητας, δεν δόθηκαν χθες Βερολίνο.
“Δεν μπορώ να εκτιμήσω θέματα ρευστότητας”, σημείωσε η κ. Μέρκελ, αποφεύγοντας να πάρει θέση στο πρόβλημα. Αλλά, “ήταν σωστό, που συζητήσαμε σε μικρότερο κύκλο”, πρόσθεσε η Καγκελάριος, παραπέμποντας στη συνάντηση των Βρυξελλών.
Παρ’ όλα αυτά, η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη.

Από τη μια, επιβεβαίωσε τη στροφή του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε μια ρεαλιστική πολιτική, απολύτως προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των εταίρων μας, μέσω της υλοποίησης αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη, το ραντεβού στην Καγκελαρία φανέρωσε, τη βούληση της κυρίας Μέρκελ, να δείξει ανοχή απέναντι στην Κυβέρνηση Τσίπρα, υπό την προϋπόθεση ότι, θα τηρηθούν τα συμφωνημένα.

Αν λοιπόν ο πρώτος στόχος του ταξιδιού στο Βερολίνο, ήταν η επαναφορά των Ελληνογερμανικών σχέσεων σε κάποια μορφή κανονικότητας, με κυρίαρχο στοιχείο τον διάλογο, αυτός πέτυχε.

Η “ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης” και “ο επαναστάτης του Νότου” (Spiegel), δεν έγιναν ξαφνικά στενοί φίλοι, έπαψαν όμως, όπως είπε ο κ.Τσίπρας, να μιλούν ο ένας για τον άλλον, αλλά απευθείας μεταξύ τους.

Οι δυο άλλοι στόχοι ωστόσο, έμειναν μετέωροι. Oσον αφορά τις προτάσεις σχετικά με την υλοποίηση της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου, που τις παρουσίασε ο Έλληνας επισκέπτης της, τις άκουσε με «μεγάλο ενδιαφέρον», απέφυγε όμως, να τις αξιολογήσει, και πολύ περισσότερο να τις υιοθετήσει. Οσον αφορά στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων η γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε ίσως, για πρώτη φορά θετική στο να παραμείνει ανοιχτό, και να δημιουργηθεί στο μέλλον ένα Ταμείο. Διευκρίνισε πάντως ότι, δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάλι, φρόντισε σε Γερμανικό έδαφος να ανοίξει όλα τα θέματα που απασχολούν την Κυβέρνησή του, χωρίς να θίξει τους Γερμανούς ή να εμφανιστεί προσβλητικός απέναντι στη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Στο πνεύμα αυτό, παραδέχθηκε ότι, για τα δεινά του Ελληνικού λαού δεν φταίνε οι Γερμανοί ή κάποιοι άλλοι, αλλά γενικότερες αιτίες που αφορούν την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και εσωτερικές αιτίες που συνέβαλαν ώστε, η Ελλάδα να μπει στην κρίση – αιτίες που δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε καν τα τελευταία πέντε χρόνια του προγράμματος, όπως η αναποτελεσματικότητα του κράτους, η εκτεταμένη διαφθορά και η προκλητική φοροδιαφυγή των πλούσιων στρωμάτων.

Επίσης καθόλου τυχαία ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός, έθεσε ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ το θέμα της Siemens, ζητώντας τη συνδρομή της Γερμανικής Κυβέρνησης, κυρίως από τις Δικαστικές Αρχές, ώστε να υπάρξει και να αποδοθεί δικαιοσύνη, σε σχέση με τα πεπραγμένα του Γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα, τις προηγούμενες δεκαετίες.

Πάντως για το συγκεκριμένο θέμα, η Καγκελάριος δεν είπε κουβέντα.

NO COMMENTS

Leave a Reply