«Νέα σελίδα» στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

«Νέα σελίδα» στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

lafazanis

Την επιθυμία να ανοίξουν «νέα σελίδα» στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από τον Πρόεδρο Β. Πούτιν να διερευνήσει τις προοπτικές τής συνεργασίας αυτής, εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, και τη συνάντησή του, με το Ρώσο ηγέτη.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να ακολουθήσει μια νέα ενεργειακή πολιτική, η οποία θα ανταποκρίνεται στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα «χωρίς υποτέλειες και χωρίς δορυφορικές σχέσεις και συμπλέγματα». Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία για το καλό και των δύο χωρών, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη, σημείωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Νωρίτερα ο κ. Λαφαζάνης είχε συνάντηση εργασίας και με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom, Α. Μίλλερ, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με τον οποίο συζήτησε – μεταξύ άλλων – θέματα, που σχετίζονται με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο Α. Μίλλερ διατύπωσε μια σειρά από ανησυχίες που είχε η ρωσική πλευρά βλέποντας να μειώνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «όμως, καταλαβαίνουμε σε τι οφείλεται και ευελπιστούμε η νέα κυβέρνηση να διορθώσει την κατάσταση».

Για τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», ο κ. Μίλλερ ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που «η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να σταματήσει τον αγωγό SouthStream», και εάν η ΕΕ δεν προχωρήσει στην κατασκευή δικών της υποδομών έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τότε έως 47 δις. μετρικοί τόνοι φυσικού αερίου θα διατίθενται στην ελεύθερη αγορά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Από τα συνολικά 63 δις. τόνους φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει ο νέος αγωγός με την ολοκλήρωσή του, οι 16 θα διατίθενται σε τουρκικό έδαφος για τις ανάγκες της γείτονας χώρας και οι υπόλοιποι θα διοχετευθούν είτε στην ευρωπαϊκή, είτε στην ελεύθερη αγορά , σημείωσε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ.

NO COMMENTS

Leave a Reply