Συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group

Συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group

newego_LARGE_t_1101_54339288_type13031

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία, αν και οι συζητήσεις ήταν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, “παραγωγικές”, ολοκληρώθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ανάμεσα στην Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τους θεσμούς.

Σήμερα στις 16:00 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, για τη λίστα των βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων προς επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου.

Το Reuters αναφέρει ότι, οι συζητήσεις με το Brussels Group, μπορεί να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι, η διαδικασία είναι πολύ αργή.

Πληροφορίες της «Η» από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, έκαναν λόγο για δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς φαίνεται να συμφωνήθηκε ένα Euro Working Group με τηλεδιάσκεψη, κι ένα επίσης στις 8 Απριλίου, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για Eurogroup, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες. έκαναν λόγο για βαρύ κλίμα και για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε βασικά σημεία της λίστας. Αν και δεν ήθελαν να μιλήσουν για «ναυάγιο», ωστόσο οι εξελίξεις δεν είναι προς τη θετική πλευρά και η συμφωνία είναι πολύ μακριά.

Οι συνομιλίες μπορεί να σταμάτησαν στις Βρυξέλλες, όμως, θα συνεχιστούν τηλεφωνικά και με e-mail, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα.

“Έως τώρα οι συζητήσεις ανάμεσα στις Ελληνικές Αρχές, και τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν παραγωγικές”, δήλωσε πάντως εκπρόσωπος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι, μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, στο τηλεφωνικό Euro Working Group.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα, και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι, οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν “αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων”.

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι, το Euro Working Group που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα, εξέλιξη των συζητήσεων.

Στο μεταξύ, σήμερα αναχωρούν από την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμά τους, είναι να επιστρέψουν τη Μεγάλη Τρίτη στην Αθήνα και να επισκεφτούν κάποια επιλεγμένα Υπουργεία, για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.

Παράλληλα χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έκανε μία αντιφατική δήλωση τονίζοντας ότι, δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο Ελληνικό Ζήτημα πριν το Πάσχα. Αντίθετα είπε ότι, πιο πιθανό είναι ένα deal να έρθει, προς το τέλος Απριλίου.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, κατά την οποία, συναντήθηκε με τον Μαριάνο Ραχόι.

NO COMMENTS

Leave a Reply