Κήρυξη “πολέμου” έναντι της ΕΚΤ

Κήρυξη “πολέμου” έναντι της ΕΚΤ

ecbnew-thumb-large

Για κίνηση “ανοιχτού πολέμου”, με την ΕΚΤ, κάνουν λόγο οι τραπεζίτες, αναφερόμενοι στην πρόταση της Kυβέρνησης, για τη δημιουργία νέας Εθνικής Αρχής Εποπτείας για τράπεζες και ασφαλιστικές που εμπεριέχεται στο έγγραφο εργασίας, όπου εξειδικεύονται τα μέτρα Βαρουφάκη.

Έντονες οι αντιδράσεις στους κύκλους των δανειστών για το θέμα, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η συγκεκριμένη διάταξη, “φωτογραφίζει”, παράκαμψη/υπέρβαση του εποπτικού ρόλου της ΤτΕ, αλλά και της μεταφοράς της εποπτείας των συστημικών τραπεζών στην ΕΚΤ, και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η κίνηση αυτή της Κυβέρνησης, έρχεται μετά από τις αλλεπάλληλες βολές που έχει απευθύνει, ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ΕΚΤ, με το σκεπτικό ότι, βάζει “θηλιά” ρευστότητας στο λαιμό της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι, η ΕΚΤ δεν έχει αποδεχθεί την αύξηση του ορίου αγορών εντόκων γραμματίων από τις Ελληνικές Τράπεζες, με το σκεπτικό ότι, αυτό θα συνιστούσε κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα, το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, να επιστραφούν από την ΕΚΤ τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από τα Ελληνικά Ομόλογα, είχε ως απάντηση από την ΕΚΤ ότι, κάτι τέτοιο θα εξεταστεί, εφόσον υπάρξει βεβαιότητα πως θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος.

Ωστόσο, η ΕΚΤ είναι εκείνη που συντηρεί με ρευστότητα τις Ελληνικές Τράπεζες, δεχόμενη μάλιστα και επικρίσεις για το βαθμό της στήριξης αυτής από στελέχη της όπως π.χ. ο Jens Weidmann της Bundesbank. Η εξάρτηση των Ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ, ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 100 δισ. ευρώ, ανερχόμενη στο 65% του Ελληνικού ΑΕΠ.

Οι πηγές του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, σχετικά με την πρόταση δημιουργίας νέας Εθνικής Αρχής Εποπτείας, ανέφεραν ότι, υπάρχει ανάλογη ύπαρξη εποπτικών οργάνων και στην Γερμανία (ΒAFIN η οποία επιβλέπει 1.850 τράπεζες και 700 χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες), στην Γαλλία (AMF, η οποία επιβλέπει αντίστοιχα τις αγορές), αλλά και σε άλλα κράτη.

Το επιχείρημα αυτό παραγνωρίζει, βεβαίως, ότι, το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας ή της Γαλλίας δεν έχει καμία ομοιότητα στη δομή του, με αυτό της Ελλάδας. Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν τέσσερις συστημικές τράπεζες, που υπάγονται απευθείας στην εποπτεία της ΕΚΤ από τις 4/11/2014, ενώ στην απευθείας εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παραμένουν η Attica Bank και οι εναπομείνασες Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Αντιθέτως χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Αυστρία, χαρακτηρίζονται από την κατά βάση συνεταιριστική δομή του τραπεζικού τους συστήματος, το οποίο υπάρχει από τα μέσα του 19ου αιώνα. Επιπλέον, οι εποπτικοί του μηχανισμοί, υφίσταντο πριν την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, ενώ πλέον λειτουργούν συμπληρωματικά στην εποπτεία της ΕΚΤ, λόγω του συστημικού μεγέθους που έχουν αποκτήσει αυτές οι τράπεζες.

Σήμερα, ανάμεσα στις 150 μεγαλύτερες Συνεταιριστικές Τράπεζες παγκοσμίως, τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι Γαλλικές συνεταιριστικές τράπεζες Credit Agricole, BPCE και Credit Mutuel. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ολλανδική Rabobank, η οποία έχει ως μέλη το 50% των Ολλανδών πολιτών, μερίδιο στις καταθέσεις 40% στις χορηγήσεις 29%.
Η Rabobank είναι η μεγαλύτερη γεωργική τράπεζα στον κόσμο, και έχει αξιολογηθεί ως η τρίτη ασφαλέστερη τράπεζα διεθνώς. Στην έβδομη και όγδοη θέση σε επίπεδο εσόδων, βρίσκονται η Αυστριακή RZB και η Γερμανική DZ Bank, αντίστοιχα.

Οι Ευρωπαϊκές Συνεταιριστικές Τράπεζες, έχουν ενεργητικό άνω των 7 τρισ. ευρώ, καταθέσεις, όπως και χορηγήσεις άνω των 4 τρισ. ευρώ (μερίδιο αγοράς 20%). Απασχολούν περίπου 780.000 εργαζόμενους σε 3.807 τράπεζες, και περίπου 72.000 υποκαταστήματα, έχουν 56,5 εκατομμύρια μέλη και εξυπηρετούν πάνω από 181 εκατομμύρια πελάτες.

NO COMMENTS

Leave a Reply