Την προσεχή εβδομάδα η συμφωνία για τον «Ελληνικό αγωγό»

Την προσεχή εβδομάδα η συμφωνία για τον «Ελληνικό αγωγό»

0e9512f238d2dd1ef5916cb26b21351b9ed13ab5

Ελλάδα και Ρωσία συνεχίζουν την επεξεργασία του μνημονίου για την κατασκευή του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου που θα υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Επικαλούμενο δήλωση του Έλληνα υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, το ρωσικό πρακτορείο μεταδίδει ότι οι συνομιλίες προχωρούν και το μνημόνιο θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία.

Σύμφωνα με το ΡΙΑ-Νόβοστι, το μνημόνιο θα υπογράψει από ρωσικής πλευράς ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ και με αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουν συγκεκριμένες συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

Το κόστος της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του νέου «Νότιου» αγωγού εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ και θα εκτείνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τα Σκόπια, από όπου θα επεκταθεί περαιτέρω μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας έως την Αυστρία, σύμφωνα με τη ρωσική «Gazprom».

Επιπλέον, επικαλούμενο ελληνικές πηγές, το ΡΙΑ-Νόβοστι μεταδίδει ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί «από ιδιωτικές εταιρείες και θα είναι πλήρως σύμφωνος με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Προς το παρόν, πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, είναι άγνωστο ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή, αλλά μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και ευρωπαϊκές. Οι τελικοί όροι του σχεδίου θα διευθετηθούν κατά τις περαιτέρω διαβουλεύσεις, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο.

 

NO COMMENTS

Leave a Reply