Brussels Group στο Παρίσι

Brussels Group στο Παρίσι

ImageHandler.ashx

Διαβουλεύσεις -που ενδεχομένως να γίνουν πολυήμερες- του Brussels Group ξεκίνησαν από σήμερα στο Παρίσι, μετά την χθεσινοβραδινή αλλαγή του τόπου συνάντησης. Η αρχή γίνεται, εν μέσω συντονισμένων πιέσεων προς την Κυβέρνηση, που κορυφώθηκαν χθες από τις ΗΠΑ, προκειμένου να επιταχύνει τη συμφωνία.

Η Ελληνική πλευρά επιμένει μεν, στις “κόκκινες γραμμές”, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει – σύμφωνα με αρμόδιες πηγές – να μην νομοθετεί μονομερώς, με αντάλλαγμα να μην υποχρεωθεί σε παρεμβάσεις όπως το ασφαλιστικό, έως ότου υπάρξει η οριστική συμφωνία…

Πάντως, το “πρόκριμα” των πολιτικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα από την προηγούμενη Τρίτη, δεν ήταν ιδιαίτερα ευοίωνο. Πληροφορίες κάνουν λόγο, για προβλήματα και πάλι στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, με αλλαγές στα ραντεβού και στην “σύνθεση” των ομάδων.

Μπαλάκι γίνονται και οι ευθύνες για τις “αλλαγές”, με την Ελληνική πλευρά να μιλά για χρονοκαθυστέρηση και για στάση εκτός του πλαισίου της 20ης Φεβρουαρίου, από κάποια στελέχη των δανειστών, και την πλευρά των θεσμών, να ομιλεί διατήρηση του κλίματος άρνησης συνεννόησης, από κάποιες πλευρές των υπηρεσιακών στελεχών.
“Κάποια πράγματα προχώρησαν, σε κάποια άλλα η απόσταση ήταν μεγάλη”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, πρώτα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, θα μπουν τα δημοσιονομικά θέματα, η ανάπτυξη (σ.σ. το ΔΝΤ προανήγγειλε την Παρασκευή μεγάλη διόρθωση στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό), τα έσοδα οι δαπάνες και το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Ακολούθως θα ανοίξει το πεδίο των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, και μετά, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έπεται το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων, μαζί με το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να “κουμπώσουν”, στο πλαίσιο του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Η Κυβέρνηση θεωρεί και η ίδια πλέον ότι, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει συμφωνία μέσα στον Απρίλιο. Ωστόσο, εξηγούν αρμόδια στελέχη, πρέπει να φανεί κατ’ ελάχιστο πρόοδος, έως το Eurogroup της24ης Απριλίου, με επόμενο ορόσημο την 11η Απριλίου, και την επόμενη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ, μία ημέρα πριν την δόση των 747 εκατ. ευρώ, προς το ΔΝΤ (12/5).

Πλέον αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι, η στάση των δανειστών δίδει “πόντους”, στο σενάριο ενοποίησης της αρχικής και της τελικής συμφωνίας του Ιουνίου, όταν λήγει δηλαδή, η 4μηνη παράταση διαθεσιμότητας των υπολοίπων του ΤΧΣ, και της δόσης του 1,8 δις ευρώ.

Με κορύφωση το μήνυμα Ομπάμα ότι, “η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις”, ότι, “πρέπει να εισπράξει φόρους, πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία, να κάνει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας”, εξηγώντας ότι, θα “στηρίζουμε κάποιο βαθμό ευελιξίας, αλλά θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές σας, ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας”, έλαβε χώρα το προηγούμενο 3ήμερο, μία κορύφωση λεκτικών πιέσεων.

Και ο Πόλ Τόμσεν, ανέφερε χθες ότι, για να υπάρξει εκταμίευση από το ΔΝΤ, θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων και να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κάνοντας σαφές ότι, “δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, στη βάση μερικών μέτρων”, όπως ζήτησε και από τις ΗΠΑ, ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew, που είδε χθες βράδυ τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι, οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν στις Ελληνικές συνομιλίες, για να αποφευχθεί άλλη μία κρίση στην Ευρωζώνη.
“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, τόνισε λέγοντας ότι, η Ελλάδα πρέπει να οριστικοποιήσει μία ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, που θα αξίζουν χρηματοδοτική στήριξη.

Η θέση της Αθήνας.

Χθες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, έκαναν σαφές ότι, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ενδιάμεσης συμφωνίας με εταίρους και πιστωτές. Ανέφεραν ότι, στο Brussels Group, θα γίνει επεξεργασία σε όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να βρεθεί το κοινό έδαφος.

Το Κυβερνητικό κλιμάκιο, ανέφεραν, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του, προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία, για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών.

Επανέλαβαν τις κόκκινες γραμμές που ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις αναφέροντας ότι, πρόκειται για πολιτική διαφωνία και ότι, “ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε, θα σέβεται τη σαφή Εντολή του Ελληνικού Λαού.

NO COMMENTS

Leave a Reply