Διαψεύδει το Κρεμλίνο τα περί προκαταβολής για τον αγωγό

Διαψεύδει το Κρεμλίνο τα περί προκαταβολής για τον αγωγό

933064900

Διαψεύδει η ρωσική κυβέρνηση την ύπαρξη συμφωνίας για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3 – 5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου. Την πληροφορία για την προκαταβολή μετέδωσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν κατονομάζει.

Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο κ. Πεσκόφ που έκανε την διάψευση στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ρωσίας  Business FM υπενθύμισε πως ο Πούτιν ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ότι κανείς δεν ζήτησε βοήθεια και πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε.

«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις 8 Απριλίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης κοινών ενεργειακών σχεδίων «μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες θα μας επέτρεπαν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε αυτά ή εκείνα τα σχέδια, που συζητήσαμε μαζί σήμερα, αλλά και να επιλύσουμε ζητήματα πιστωτικών σχέσεων σε πιο ευρύ πλαίσιο κατά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων».

Και αμέσως μετά είχε προσθέσει ότι: «Εάν, ας υποθέσουμε, θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο, που θα φέρνει έσοδα στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει, ότι από αυτά τα έσοδα μπορούν να υπάρξουν και εξοφλήσεις εκείνων των δανείων, τα οποία σήμερα αναφέραμε παρεμπιπτόντως. Δηλαδή λόγος γίνεται όχι για βοήθεια, αλλά για συνεργασία, μεταξύ άλλων και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε διασύνδεση με συγκεκριμένα μεγάλα σχέδια».

Μιλώντας σήμερα από την Ουάσινγκτον, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν το δημοσίευμα του Spiegel αποδεικνυόταν ακριβές και η συμφωνία για το αέριο απέφερε 3-5 δισεκ. ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο».

 

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply