Συμφωνία του ΑΠΘ με πανεπιστήμια της Ρωσίας

Συμφωνία του ΑΠΘ με πανεπιστήμια της Ρωσίας

1153

Νέα Συμφωνία διαπανεπιστημιακής συνεργασίας με το Ρωσικό Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών, με έδρα τη Μόσχα που απαρτίζεται από 19 σχολές, υπέγραψε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας και ανανέωσε τη Συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων.

Για το αφιερωματικό έτος 2016 Ελλάδας – Ρωσίας, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις του Πρύτανη του ΑΠΘ με τους Πρυτάνεις των παραπάνω Πανεπιστημίων καθώς και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

Μέσω των Συμφωνιών θα αναβαθμιστούν οι ελληνικές σπουδές στη Ρωσία, θα εκπονηθούν κοινά προγράμματα, ιδίως μεταπτυχιακών σπουδών σε καίριους τομείς, θα ενισχυθεί η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας σε φοιτητές του ΑΠΘ και θα επεκταθούν οι συνεργασίες σε τομείς των θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη της χώρας.

Οι ελληνικές προτάσεις, στις οποίες συμφώνησαν οι πρυτάνεις των ρωσικών Πανεπιστημίων, αφορούν, συγκεκριμένα, στην οργάνωση στο ΑΠΘ εκδηλώσεων παρουσίασης των Ρωσικών Πανεπιστημίων και αντίστοιχα του ΑΠΘ στη Μόσχα, την οργάνωση σε δημόσιους χώρους της Μόσχας και της Θεσσαλονίκης εκθέσεων για την ιστορία της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας, τη συμμετοχή Ρώσων ειδικών στο Διεθνές Συνέδριο για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη και την πραγματοποίηση τοπικών εκδηλώσεων στη Μόσχα και στη Θεσσαλονίκη για τον Αριστοτέλη.

Έμφαση δόθηκε στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας με τους ψηφιακούς πόρους και τα εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα, που έχει εκπονήσει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και διατίθενται δωρεάν σε όλες τις έδρες ελληνικών σπουδών του εξωτερικού.

Ένα από τα ζητήματα, στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, κατά τις συναντήσεις, ήταν η δυνατότητα ενίσχυσης της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας σε φοιτητές του ΑΠΘ.

Πέρυσι δεχθήκαμε 700 αιτήσεις φοιτητών του ΑΠΘ, από όλες τις Σχολές, και μπορέσαμε να δεχθούμε μόνο 40, καθώς έχουμε έναν καθηγητή, που διδάσκει τη ρωσική γλώσσα. Μέσω αυτών των συμφωνιών επιδιώκουμε να έρχονται επιστήμονες από τα ρωσικά πανεπιστήμια π.χ. για εξάμηνο ή και περισσότερο και να πλαισιώσουν το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, τα τελευταία 21 χρόνια. Έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες, βλέπει τους αποφοίτους του να αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις, οι καθηγητές στις παρευξείνιες χώρες, που διδάσκουν την ελληνική έχουν περάσει από το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» και μιλούν εκπληκτικά ελληνικά, δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 3ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών που διοργανώθηκε στις 20-22 Απριλίου από το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Το Συνέδριο, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η νέα γενιά εγχειριδίων διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής από Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς και συγγραφείς, απέδειξε τους σοβαρούς καρπούς που απέδωσε η εικοσαετής επένδυση του ΑΠΘ, μέσω του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», στα παρευξείνια πανεπιστήμια, καθώς το ένα τρίτο των εισηγητών υπήρξαν πρώην υπότροφοι του προγράμματος και σήμερα ηγούνται των ελληνικών σπουδών στις έξι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Στην αποστολή συμμετείχαν και ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομ. καθηγητής Ιωάννης Καζάζης, καθώς και ο διδάσκαλος της ρωσικής στο ΑΠΘ Δρ. Δημήτρης Φωτιάδης.

Να θυμήσουμε, οτι στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και στην παρουσία του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων, όπου πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα τις προκλήσεις και προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων, φοιτητές του ιδρύματος τον καλωσόρισαν και του υπέβαλαν ερωτήσεις σε άπταιστα ελληνικά. Αυτό, που για κάποιους αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, δεν ήταν παρά μία απόδειξη της σημαντικής μορφωτικής και επιστημονικής συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τα ρωσικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

NO COMMENTS

Leave a Reply