Ερντογάν: Ο Ακιντζί δεν αντιλαμβάνεται καλά τι λέει

Ερντογάν: Ο Ακιντζί δεν αντιλαμβάνεται καλά τι λέει

newego_LARGE_t_1101_54497949_type12713

Δημοσίως στην τάξη, ανακάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, τον νικητή των «εκλογών» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι κύριοι στο σπίτι τους, κατηγορώντας τον ότι, βιάστηκε να διακηρύξει την χειραφέτησή του, έναντι της Άγκυρας.

“Ο κύριος Πρόεδρος δεν αντιλαμβάνεται καλά τι λέει”, είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την Τουρκική πρωτεύουσα για το Κουβέιτ.

Ο νέος ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή, είπε ότι, οι Τουρκοκύπριοι, θα διατηρήσουν “τον έλεγχο των θεσμών τους”. “Θα είμαστε κύριοι στο σπίτι μας”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η κρίση στις σχέσεις του Προέδρου της Τουρκίας και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, που εκδηλώθηκε με δημόσια αντιπαράθεση στο CNNTurk, φαίνεται ότι εκτονώθηκε γρήγορα. Η εκτόνωση επήλθε με τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος εξήγησε την ευαισθησία του, στο θέμα, της “μητέρας πατρίδας”.

Ο Ακιντζί ανέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι, “πλέον το παιδί έχει ανάγκη να μεγαλώσει, και θέλει να γίνει ο νοικοκύρης του σπιτιού του”.

Ο Ταγίπ Έρντογαν , σύμφωνα με τις πληροφορίες, προσκάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί στην Αγκυρα.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποδέχθηκε την πρόσκληση και ανέφερε ότι, θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη, μετά την τελετή διαβεβαίωσης ενώπιον της βουλής της ούτω καλούμενης, “Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου”.

Η τελετή θα γίνει το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, και σε αυτή θα παραστεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι, ο Ερντογάν έσπευσε να υπενθυμίσει στον Ακιντζί τους “κανόνες του παιχνιδιού”.

“Κάθε χρόνο συμβάλλουμε με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων”, στον προϋπολογισμό της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος. “Πληρώσαμε βαρύ φόρο (στη βόρεια Κύπρο), και για αυτό είμαστε η μητέρα πατρίδα”, κατέληξε.

Όταν ρωτήθηκε από το ειδησεογραφικό κανάλι CNN-Turk, ο Ακιντζί είπε ότι, δεν επιδιώκει την ένταση με την Άγκυρα, αλλά θέλει, να έχει “σωστές και ειλικρινείς” σχέσεις με την Τουρκία.

Η “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”, αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, η οποία συμβάλλει στον προϋπολογισμό της κατά το ένα τρίτο και χρηματοδοτεί τις υποδομές της.

Η εκλογή του Ακιντζί έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες, για τη συμφιλίωση στο νησί, και την επίλυση του Κυπριακού.

NO COMMENTS

Leave a Reply