Τσιζόφ: Ο αγωγός κίνητρο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Τσιζόφ: Ο αγωγός κίνητρο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις 

22

Ισχυρό κίνητρο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να αποτελέσει ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου, που θα ονομάζεται «τουρκικός αγωγός» στο τουρκικό έδαφος και «ελληνικός αγωγός» στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τσιζόφ υπενθύμισε ότι ο αγωγός σχεδιάζεται να διασχίζει υποθαλάσσια τον Εύξεινο Πόντο και κατά τα δύο τρίτα της διαδρομής του θα ταυτίζεται με τον παλαιότερα σχεδιαζόμενο αγωγό South Stream, η κατασκευή του οποίου ανεστάλη τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε τις σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο αγωγός θα βγει στις ακτές της Τουρκίας, ανατολικά της Βαλκανικής χερσονήσου, δηλαδή στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και εν συνεχεία θα προεκταθεί κατά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα έως τα ελληνικά σύνορα. Κατόπιν δεν αναμένω ότι η ονομασία θα είναι τουρκικός αγωγός. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για “ελληνικό αγωγό”, αν υπολογίσουμε τις όχι απλές σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών», είπε ο κ. Τσιζόφ, που θεωρείται ο σημαντικότερος «ελληνιστής» του ρωσικού ΥΠΕΞ.

 

 

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply