Κομισιόν κηρύσσει πόλεμο στους δουλεμπόρους

Κομισιόν κηρύσσει πόλεμο στους δουλεμπόρους

ImageHandler.ashx

Τον τριπλασιασμό των πόρων για τη Frontex, καθώς και πρόταση για πανευρωπαϊκό καθεστώς επανεγκατάστασης 20.000 προσφύγων, κατανεμημένων σε όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  για το μεταναστευτικό.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο, στις χώρες-μέλη της ΕΕ, το οποίο απορρίφθηκε άμεσα από τη Βρετανία, η οποία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλληλεγγύη , όσον αφορά στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων.

“Οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ διασχίζοντας τη Μεσόγειο,  θα πρέπει να επαναπατρίζονται” , δήλωσε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία ανέλαβε ξανά τη θέση αυτή,  μετά την νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον στις βουλευτικές εκλογές,  που διεξήχθησαν την περασμένη Πέμπτη στη χώρα.

“Διαφωνώ με την Φεντερίκα Μογκερίνι (την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας), όταν υποστηρίζει ότι,  κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας που περισυλλέγεται στη θάλασσα δεν θα στέλνεται πίσω,  παρά τη θέλησή του”,  επέμεινε η Μέι, μερικές ώρες πριν,  από την παρουσίαση του σχεδίου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Το μόνο που θα κάνει μια τέτοια προσέγγιση, είναι να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους”,  εξήγησε.

“Το χειρότερο θα ήταν να μην κάνουμε τίποτε, να διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα”,  απάντησε ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ερωτηθείς σχετικά με τη “διαφωνία” του Λονδίνου,  πάνω στο σχέδιο αυτό.

Ο Τίμερμανς κάλεσε παράλληλα τη Βρετανία,  να διαθέσει χρόνο για να μελετήσει το σχέδιο που προτείνει η Κομισιόν. “Τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι,  η Τερέζα Μέι έχει ενημερωθεί για όλα τα σχέδιά μας”,  σημείωσε ο πρώην επικεφαλής της Ολλανδικής διπλωματίας.

Ο επαναπατρισμός ορισμένων μεταναστών εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της πολιτικής της ΕΕ,  σχετικά με τη μετανάστευση, καθησύχασε εξάλλου το Λονδίνο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι,  η κα Τερέζα Μέι,  “μπορεί να μείνει ήσυχη” ότι,  δεν θα χορηγείται άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.

“Αν δεν κάνουμε τίποτε θα επιδεινωθεί η τύχη των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο,  και θα χάσουμε κάθε αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ολόκληρες οικογένειες να πνίγονται στη Μεσόγειο”,  επέμεινε ο Τίμερμανς.

Περίπου 1.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους,  στα ναυάγια που έχουν σημειωθεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το σχέδιο δράσης που υιοθετήθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  προβλέπει την αποτροπή της επιβίβασης σε πλεούμενα αυτών που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, τη διάσωση αυτών που ταξιδεύουν,  μέσω θαλάσσης,  και τη διαχείριση της υποδοχής τους,  κατά την άφιξή τους στην ΕΕ.

Σε αυτό το σχέδιο περιγράφονται με λεπτομέρεια,  μια σειρά από άμεσες δράσεις και πιο μακροπρόθεσμες στρατηγικές, όπως είναι η δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής στον Νίγηρα, δηλαδή στον δρόμο που έχουν χαράξει οι επίδοξοι μετανάστες,  από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ορισμένες διατάξεις του σχεδίου αυτού, κυρίως η επιβολή ποσοστώσεων,  για την ανακατανομή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών των προσφύγων και των νόμιμων μεταναστών, προκαλούν εχθρότητα. Η Βρετανία δεν είναι η μόνη που αντιδρά.

Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν,  αντέδρασε κατά των ποσοστώσεων, τις οποίες χαρακτήρισε,  “μια τρέλα”.

“Οι αντιδράσεις αυτές είναι απογοητευτικές”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο,  ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος ζήτησε, να μην κατονομαστεί.

“Καμία χώρα,  δεν θα πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίζει μόνη της τις τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις”,  υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,  στο λογαριασμό του στο Twitter, μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου του για τη μετανάστευση.

Μάλιστα, σε βίντεο που συνόδευε το σχέδιο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωνε ότι,  η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες, καθώς το εργατικό δυναμικό της θα έχει μειωθεί έως το 2060 και τόνιζε ότι,  η Ευρώπη οφείλει να δείξει αλληλεγγύη.

Το σχέδιο Γιούνκερ κατά των διακινητών :

Οι αφίξεις προσφύγων μέσω θαλάσσης, αποτελούν μόνο ένα μέρος του μεταναστευτικού φαινομένου, αλλά είναι οι πιο δραματικές, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η κύρια ροή προσφύγων φτάνει στη Λιβύη,  με προορισμό τη νότια Ιταλία. Το μεταναστευτικό αυτό δρόμο ακολουθούν όσοι προέρχονται από τις χώρες του Κέρατος της Αφρικής και τις χώρες της δυτικής Αφρικής, κυρίως τη Νιγηρία.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα,  επιμένει στην ανάγκη να παταχθούν οι διακινητές και να καταστραφούν τα πλοία τους. Κάτι τέτοιο θα επέβαλε τη χρήση ισχύος, ένα μέτρο το οποίο θα συζητηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών,  την ερχόμενη Δευτέρα.

Τάσσεται εξάλλου υπέρ της ενίσχυσης των μέσων επίβλεψης και διάσωσης στη Μεσόγειο, προκειμένου να αποφεύγονται τα ναυάγια. Αυτή είναι η αποστολή που ανατέθηκε στις επιχειρήσεις “Τρίτων”,  στην Ιταλία και “Ποσειδών”, στην Ελλάδα,  ο προϋπολογισμός και τα μέσα των οποίων,  θα αυξηθούν.

Το τρίτο μέρος του σχεδίου,  είναι το πιο αμφιλεγόμενο. Επιδιώκει να επιβάλει την αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη και να αλλάξει τον κανόνα,  που επιβάλλει να αναλαμβάνουν την τύχη των προσώπων που ζητούν άσυλο, οι χώρες στις οποίες φτάνουν.

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια τροποποίησης του κανόνα αυτού απορρίφθηκε από 24 από τις 28 Κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι,  αν πρόκειται για ένα σχέδιο που,  θα “σφαγιαστεί”, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επίσημη πρόταση της Κομισιόν στις Κυβερνήσεις της ΕΕ,  θα γίνει στο τέλος του μήνα,  και το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί από τους Υπουργούς Εσωτερικών της Ένωσης,  στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Στη συνέχεια το σχέδιο θα υποβληθεί στους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ,  κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 30 Ιουνίου.

“Είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστεί, όπως συνέβη και με το περασμένο σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2013, έπειτα από ένα ναυάγιο κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα”,  δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι,  που έχουν γνώση των ζυμώσεων επί του θέματος αυτού.

Η Βρετανία αρνήθηκε πέρυσι να συμβάλει οικονομικά σε μια ευρωπαϊκή αποστολή έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, επιχειρηματολογώντας ήδη, από τότε ότι, θα πρέπει να αποτρέπονται κι όχι να ενθαρρύνονται οι επίδοξοι μετανάστες, να διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ένα πλοίο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, το HMS Bulwark, που έχει αναπτυχθεί στη Μεσόγειο εδώ και δύο εβδομάδες, διέσωσε σήμερα 445 πρόσφυγες που επέβαιναν σε τέσσερις λαστιχένιες βάρκες, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Οι πρόσφυγες θα οδηγηθούν στην Ιταλία, διευκρίνισε το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

NO COMMENTS

Leave a Reply