Ναυάγιο βυζαντινού πλοίου εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα

Ναυάγιο βυζαντινού πλοίου εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα

d8d70356336be1b191d8aae6ebd67a77

Το ναυάγιο ενός μεγάλου βυζαντινού πλοίου, που ανάγεται στον 10 αιώνα και είναι γεμάτο με αμφορείς, εντοπίστηκε από δύτες στα ανοιχτά της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής υποβρύχιας αποστολής. Το τεράστιο, με μήκος μεγαλύτερο από 100 μέτρα σκάφος, το οποίο έχει διατηρηθεί σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, πιθανολογείται πως ανήκει στη βυζαντινή περίοδο.

«Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη», ανέφερε ο ιστορικός Βίκτωρ Λεμπεντίσκι, ο επικεφαλής της αποστολής που οδήγησε στην ανακάλυψη του ναυαγίου, σε βάθος 82 μέτρων, στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν, ότι ίσως να πρόκειται για το μεγαλύτερο βυζαντινό πλοίο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. «Στόχος μας σήμερα είναι να το συντηρήσουμε και να το προστατεύσουμε από τους αρχαιοκάπηλους», εξήγησε ο Ρομάν Ντουνάγιερ, διευθυντής του καταδυτικού ομίλου που συμμετείχε στις έρευνες.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το πλοίο ενδέχεται να βυθίστηκε μετά τη σύγκρουσή του με ένα άλλο πλοίο που μπορεί να βρίσκεται και αυτό στον βυθό της θάλασσας.

Κατάπληξη προκαλούν όχι μόνο οι διαστάσεις του πλοίου, αλλά και τα αντικείμενα που οι δύτες ανακάλυψαν μέσα σε αυτό. Όπως ανέφεραν, στο σκάφος μπορεί να βρίσκονται εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα. Κρίνοντας από τις πρώτες έρευνες, είναι σε θαυμάσια κατάσταση.

Ένας αμφορέας, για παράδειγμα, είναι τόσο καθαρός, ώστε δημιουργεί την εντύπωση πως τον τοποθέτησε κάποιος πρόσφατα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες εργασίες αποκατάστασης, η αφαλάτωση και το στέγνωμα είναι αρκετά ώστε στη συνέχεια να αποτελέσει τμήμα της συλλογής οποιουδήποτε αρχαιολογικού μουσείου. Γενικότερα, η μορφολογία του βυθού της Μαύρης Θάλασσας έχει την ικανότητα να διατηρεί την αρχική ομορφιά των αντικειμένων.

Το ναυάγιο θα βοηθήσει τους ιστορικούς να καταλάβουν καλύτερα τους εμπορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που διατηρούσαν την εποχή εκείνη οι χώρες που βρέχονταν από τη Μαύρη Θάλασσα καθώς και την οργάνωση του εμπορικού ναυτικού του Βυζαντίου.

R-efistore_701

NO COMMENTS

Leave a Reply